Hyppää sisältöön

Helsingissä sijaitsevan Venäjän kulttuurikeskuksen väliaikainen jäädytys peruttiin – Venäjä vaati Suomelta selvitystä

Venäjän tiede- ja kulttuurikeskusta koskeva väliaikaistoimi peruttiin keskiviikkona, sillä omaisuuden takavarikointiin ei Ulosottolaitoksen selvitysten mukaan ole perustetta.

Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen seinään on kirjoitettu Slava Ukraini.
Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus on tuhrittu useampaan otteeseen Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen. Kuva toukokuulta 2022. Kuva: Yle
Otso Karhu,
Jevgeni Bogdanov

Venäjän ulkoministeriö on lähettänyt nootin Suomen ulkoministeriölle, missä se vaatii selvitystä Venäjän federaation omaisuuden väliaikaisen jäädyttämisen laillisuudesta.

Ulosottolaitos kohdisti väliaikaisen jäädytystoimen Helsingin Nordenskiöldinkadulla sijaitsevan Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen tonttiin ja rakennukseen tässä kuussa.

Suomen ulkoministeriötä pyydettiin selvittämään, miten ulosottoviraston toiminta korreloi kansainvälisen oikeuden kanssa valtion omaisuuden koskemattomuuteen liittyen, venäläinen uutistoimisto RIA Novosti lainaa Venäjän ulkoministeriön väitettä.

Suomen ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Karoliina Romanoff vahvisti saadun nootin Ylelle tänään.

Väliaikaistoimi on peruttu tänään

Väliaikaistoimi tehtiin Suomen ulkoministeriön hakemuksesta siksi, että omaisuudella on arvioitu olevan yhteys EU:n Venäjä-pakotelistalle kuuluviin tahoihin.

Helsingin Sanomien mukaan Ulosottolaitos kohdisti samalla jäädytystoimia tai väliaikaistoimia seitsemään asunto-osakkeeseen ympäri Helsinkiä.

Väliaikaistoimi tarkoittaa väliaikaista omaisuuden jäädytystä. Tänä aikana omaisuuden luovuttaminen, hävittäminen tai panttaaminen on estetty.

Väliaikaistoimen aikana ulosottolaitos selvittää tarvetta pysyvälle jäädyttämiselle ja omaisuuden takavarikoinnille. Väliaikaistoimi voi olla voimassa enintään kolme viikkoa tai kunnes se päätetään peruutetuksi tätä aiemmin.

Venäjän tiede- ja kulttuurikeskusta koskeva väliaikaistoimi on peruttu tänään. Tämän hetken selvitysten perusteella takavarikoimiselle ei ole perusteita, kertoo Ulosottolaitoksen erityistäytäntöönpanon toimintayksikön johtava kihlakunnanvouti Aki Virtanen.

Suosittelemme