Hyppää sisältöön

K-Pop-tähden epäillään tehneen itsemurhan eikä tapaus olisi ainutlaatuinen – kovat paineet ajavat nuoria korealaisia epätoivoisiin tekoihin

Kehittyneistä maista Etelä-Koreassa on eniten nuorten itsemurhia. Taustalla voi vaikuttaa kovat työkulttuurin ja ulkonäkökeskeisyyden paineet.

Fanit toivat kukkia kuolleen K-pop-tähti Moonbinin muistolle Etelä-Koreassa.
Riikka Kajander
Avaa Yle-sovelluksessa

25-vuotias K-pop-artisti Moonbin löydettiin kotoaan kuolleena torstaina Etelä-Koreassa. Moonbin oli entinen lapsitähti, näyttelijä ja malli sekä suositun Astro-poikabändin jäsen.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan poliisi epäilee itsemurhaa, mutta kuolinsyy voidaan vahvistaa vasta ruumiinavauksessa.

Uutinen nuoren artistin kuolemasta on järkyttänyt faneja ja on samalla surullista jatkumoa maassa yleistyneisiin nuorten julkisuuden henkilöiden tekemiin itsemurhiin.

Etelä-Korean itsemurhaluvut kuuluvat maailman korkeimpiin ja itsemurha on yksi yleisimmistä kuolinsyistä alle 40-vuotiaiden keskuudessa.

Pelkästään K-pop-musiikkiteollisuudessa on viime vuosina tehty viisi itsemurhaa, kertoo BBC.

MoonBin .
Moonbin-artistinimellä tunnettu korealaistähti löydettiin kuolleena torstaina 20. huhtikuuta. Kuva: Chosunilbo JNS / Getty ImagesGetty Images

Taustalla kilpailu ja kovat paineet

Etelä-Koreassa artistit ovat mediayhtiöiden tuotteita. Heidän persoonansa ovat osa bisnestä, ja heidän käyttäytymistään julkisuudessa muokataan ja vartioidaan hyvin tarkkaan.

K-pop-kulttuuri tunnetaan kovasta kilpailustaan. Sosiaalisessa mediassa tapahtuva kiusaaminen ja julkinen paine lisää esiintyjien tarvetta säilyttää virheetön imago hinnalla millä hyvänsä.

Lisäksi nuorten ulkonäköpaineet ovat huipussaan Etelä-Koreassa. Kauneusleikkaukset ovat maassa arkipäivää jopa parikymppisten keskuudessa.

K-pop-maailmasta kertovan podcastin juontaja Sini ”Papananaama” Laitinen on perehtynyt korealaiseen musiikki-ilmiöön jo 2000-luvun lopulta asti. Hän tekee omaa K-pop-show -ohjelmaa Yle Areenaan.

Sini Laitinen pinkin kukkivan kirsikkapuun edessä.
Tubettaja ja K-pop-fani Sini Laitinen kukkivan kirsikkapuun edessä. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Laitisen mukaan ulkonäkökeskeisyys on Etelä-Koreassa raadollista. Vain laihuutta pidetään kauniina.

– Etelä-Korea on maailman kauneuskirurgian pääkaupunki. Tietoisuus omasta ulkonäöstä ja muotti johon pitäisi mahtua on paljon kapeampi kuin muualla, Laitinen kertoo.

Artisteilla ei omaa elämää

Koreassa pop-tähteydestä haaveilevia on paljon, ja parhaiten menestyvillä artisteilla vain taivas on rajana.

Esimerkiksi poikabändi BTS nousi ensimmäisenä korealaisena yhtyeenä Yhdysvaltain Billboardin albumilistan kärkeen heti julkaisuviikkonaan vuonna 2018.

Faneille ympäri maailmaa K-pop ei ole vain musiikkia vaan koetaan, että kyse on laajemmasta elämäntavasta.

K-pop-fanikulttuurissa on nähtävissä jopa fanaattisia piirteitä, jossa idoleita suorastaan vainotaan. Toisaalta fanikulttuurin kollektiivisuus ja idoleille annettu tuki voi toimia myös vastavoimana mediayhtiöille.

Etelä-Koreassa artisteilta puuttuu yksityisyys käytännössä täysin.

Laitisen mukaan heiltä kielletään muun muassa julkinen deittailu ja parisuhteiden muodostaminen.

– Fanit eivät katsoisi sellaista hyvällä.

Myös sosiaalisen median käyttö on rajattua ja julkaisut pitää hyväksyttää levy-yhtiöillä, tai artisteja sakotetaan sääntöjen rikkomisesta.

Laitinen uskoo, että yhtiöiden äärimmäisillä säännöillä on myös toinen puoli, eikä artistien elämää rajoiteta ilkeyttään.

– Uskon, että tähtiä tavallaan suojellaan julkisuudelta ja yleisön reaktioilta.

Cha Eun-woo ja Moonbin.
Etelä-Korealaiset artistit Cha Eun-woo ja Moonbin. Kuva: AOP

Mielenterveysongelmat ovat olleet tabu

Korealainen yhteiskunta on erittäin kilpailuhenkinen, Laitinen huomauttaa. Hänen mukaansa työkeskeinen kulttuuri vaikuttaa pahoinvoinnin taustalla.

Mielenterveyongelmat olivat maassa pitkään tabu. Aiheesta on puhuttu Etelä-Koreassa vähän, mutta Laitisen mukaan tilanne on menossa parempaan suuntaan.

– Mielenterveys on iso ongelma, kuten on muuallakin maailmassa. Nykyään tosin K-pop-yhtyeiden levy-yhtiöt tiedottavat avoimesti artistiensa masennuksesta.

Laitinen seuraa K-pop-kulttuuria läheltä, joten jokainen nuoren kuolema järkyttää ja saa surulliseksi.

Hän ei silti ihmettele, miksi maassa niin moni päätyy tuohon pisteeseen asti.

– En tiedä kuinka kauan menee, ennen kuin kulttuuri oikeasti muuttuu, Laitinen sanoo.

K-popista kirjan kirjoittanut Minja Mäkilä törmäsi korealaisiin esiintyjiin sattumalta, ja esitysten visuaalisuus sai hänet haluamaan lisää.

Korjaus 21.4.2023 kello 16.41: Artikkelin otsikossa luki alunperin, että Moonbin on tehnyt itsemurhan. Tämä on muutettu muotoon, että hänen epäillään tehneen itsemurhan. Artikkelin tekstiin on lisätty kohta, jossa kerrotaan poliisin epäilevän itsemurhaa, mutta kuolinsyyn vahvistuvan ruumiinavauksessa.

Mitä ajatuksia korealaisten nuorten paineet herättää? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle