Hyppää sisältöön

Wärtsilä valittiin australiaisen jättihankkeen toimittajaksi – kyseessä on yhtiön suurin energian varastointiin liittyvä sopimus

Wärtsilän järjestelmien avulla uusiutuvaa energiaa voidaan varastoida, jotta sitä riittää kuluttajien tarpeisiin myös pilvisinä tai tyyninä päivinä. Järjestelmät palvelevat sähkömarkkinoita muun muassa Sydneyn alueella.

Wärtsilän rakennuksen julkisivu auringonpaisteessa.
Wärtsilän ratkaisut tarjoavat Australian sähkömarkkinoille vakautta lisätä uusiutuvan energian osuutta sähköverkossa. Laitteiden tilaaja Origin Energy saattaa myöhemmin vielä laajentaa energiavarastoaan. Kuva: Yle / Joni Kyheröinen
Juuso Kääriäinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Teknologiayhtiö Wärtsilä on valittu ensisijaiseksi toimittajaksi yhteen Australian suurimmista energianvarastointihankkeista.

Se allekirjoitti kokonaisarvoltaan hieman yli 300 miljoonan euron laitetoimitussopimuksen Origin Energy -yhtiön kanssa. Sopimus on tähän mennessä suurin yksittäinen Wärtsilän tekemä energianvarastointiin liittyvä sopimus.

Origin Energy rakentaa Eraring Power Station -energiavarastoa, jonka ensimmäisen vaiheen ensisijaiseksi toimittajaksi Wärtsilä on valittu.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan 920 megawattitunnin varasto, ja tulevaisuudessa sitä saatetaan laajentaa 2 800 megawattituntiin.

Wärtsilä toimittaa energiavarastointijärjestelmään akuston ja ratkaisuja, joilla parannetaan sähköverkon vakautta uusiutuvien energiamuotojen käytössä.

Wärtsilä Energyn Kaakkois-Aasian ja Oseanian toiminnoista vastaava johtaja Kari Punnonen kertoo, että hanke on Aasian suurin energianvarastointiprojekti tähän mennessä.

Akustoja tulee energiavaraston alueelle parin jalkapallokentän laajuudelle.

Uusiutuvat energialähteet vaativat sähköverkolta joustavuutta

Energiavarastoa tarvitaan, koska uusiutuvien energialähteiden kyky tuottaa energiaa vaihtelee sääolosuhteiden mukaan.

– Akuilla voidaan tasata sekunnista tuntiin syntyvää epätasaisuutta. Pitemmällä ajalla kaasumoottorivoimalaitoksilla pystytään tasaamaan tuotannon vaihteluita.

Wärtsilän ratkaisuilla valvotaan ja hallitaan energiavirtoja siten, että sähköverkossa kulutus ja tuotanto saadaan tasapainoon.

– Ydinosaamistamme on se, kuinka akkujen latausta ja purkamista säädetään. Se on isoissa järjestelmissä ehkäpä tärkein osa, joten sen on toimittava.

Energiavarasto liitetään myöhemmin Australian sähkömarkkinaan. Se parantaa verkon luotettavuutta Uuden Etelä-Walesin osavaltion alueella, kun Australia suunnittelee korvaavansa vanhempia hiilivoimaloitaan uusiutuvalla energialla.

Wärtsilän konsernijohtaja Håkan Agnevall kertoo tiedotteessa, että projektin laajuus osoittaa Wärtsilän olevan nyt vihreän siirtymän ytimessä.

Wärtsilä valittiin toimittajaksi, koska sillä on teknologista asiantuntemusta, todennettu toimituskyky, johtavat turvallisuusstandardit ja kyky tukea tilaajayhtiötä elinkaaripalveluilla koko toiminta-ajan.

Sopimuksen mukaan se toimittaa laitteet lokakuun ja ensi vuoden syyskuun välisenä aikana.

Vaasassa Wärtsilä valmistaa moottoreita sekä toimittaa hiilineutraaleja tuotteita ja teknologioita energiateollisuuden tarpeisiin.

Se on toimittanut aikaisemmin voimalaitoksia muun muassa Australiaan, mutta sellaiset eivät sisälly tähän sopimukseen.

Koska Wärtsilä ei toimita energiavarastoon moottorivoimalaitoksia, Vaasan tehtaalle sopimuksen vaikutukset ovat vähäisiä. Toimistotyöntekijät sen sijaan pääsevät mukaan projektin suunnittelutyöhön.

Juttua muokattu 20. huhtikuuta 2023 kello 16.25: Täydennetty juttua Punnosen kommenteilla.

Suosittelemme sinulle