Hyppää sisältöön

Antti Törmäsen syöpädiagnoosi hitsasi EHC Bieliä yhteen – liekkikypärä Toni Rajala johdattaa joukkuetta kohti Sveitsin mestaruutta

Antti Törmäsen valmentama EHC Biel-Bienne jahtaa ensimmäistä Sveitsin mestaruuttaan 40 vuoteen. Joukkue johtaa finaalisarjaa Geneveä vastaan voitoin 2–1.

 Toni Rajala pelaa jääkiekkoa.
Toni Rajala pitää kahdeksalla osumallaan Sveitsin kiekkoliigan pudotuspelien maalipörssin kärkisijaa. Kuva: IMAGO/Pius Koller/ All Over Press
Emma Hyyppä

Suomalaisvalmentaja Antti Törmäsen luotsaama EHC Biel-Bienne pelaa Sveitsin jääkiekkoliigan mestaruudesta. Se johtaa finaalisarjaa Geneve-Servette HC:tä vastaan voitoin 2–1. Torstai-iltana joukkueet kohtaavat neljännessä finaalissa Biel/Biennessä. Mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Joukkueessa jo seitsemättä kautta pelaava hyökkääjä Toni Rajala on kahdeksalla maalillaan ja kolmella syöttöpisteellään joukkueensa tehokkain pelaaja. Maaleja 32-vuotias Rajala on mättänyt enemmän kuin yksikään toinen pelaaja tämän kevään pudotuspeleissä.

– Liekkikypärä päässä saan pelata, mikä tarkoittaa, että hyvin on kulkenut. Mutta yritän tästä vielä parantaa. On jäljellä maksimissaan neljä peliä tätä kautta. Koetan pistää kaiken likoon ja tehdä vähän enemmän maaleja joukkueelle. Jospa päästäisiin sillä kannua nostelemaan, Rajala kertoo.

Biel on napsinut pudotuspeleissä tärkeitä voittoja, vaikka puolivälieräsarjan jälkeen maaliskuun lopussa joukkue sai kuulla huonoja uutisia. Päävalmentaja Törmänen, 52, sai uuden syöpädiagnoosin. Hän sairastui syöpään vuonna 2020, mutta tervehtyi ja palasi valmentamaan Bieliä.

– Ikävä uutinen se oli kuulla. Mutta kyllä huomaa, että joukkue on sen jälkeen hitsaantunut vielä enemmän yhteen, Rajala kertoo.

Antti Törmänen antaa ohjeita Bielin vaihtopenkin takana.
Antti Törmänen on valmentanut EHC Bieliä reilun viiden vuoden ajan. Kuva: IMAGO/Pius Koller/ All Over Press

Rajalan mukaan Törmänen on ollut viime viikkoinakin lähes päivittäin mukana joukkueen toiminnassa. Vain muutamat harjoitukset ja yksi ottelu ovat jääneet väliin lääkärikäyntien takia. Rajalan mukaan joukkueen arki on rullannut pitkälti entiseen malliin.

– Antti on ollut tosi pirteänä ja ihan normaalina. Olemme pystyneet keskittymään jääkiekkoon. Pelataan tämä kausi ja toivotaan Antille parhaat tsempit hänen omaan taisteluunsa tämän jälkeen, Rajala sanoo.

Fanikulttuuri vailla vertaa

Rajala kertoo, että Törmäsellä on ollut tärkeä rooli joukkueen menestyksen taustalla ja yhteishengen nostattajana. Kun Törmänen aloitti Bielin päävalmentajana joulukuussa 2017, Rajala pelasi joukkueessa toista kauttaan.

– Olen tykännyt pelata Antin alaisuudessa. Hän on tuonut peliin paljon hyviä juttuja.

– Kun tulin tänne, joukkue oli aina ollut aikalailla viimeisten joukossa sarjassa. Sitten he lähtivät uudelleen rakentamaan koko organisaatiota. Rakennettiin uusi halli. Organisaatio on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin, Rajala kertoo.

Jere Sallinen ja Toni Rajala juhlivat Bielin maalia.
Toni Rajalan (oikealla) lisäksi Bielin joukkueessa pelaavat suomalaisista Jere Sallinen (vasemmalla) ja maalivahti Harri Säteri. Kuva: IMAGO/Pius Koller/ All Over Press

Ranskan- ja saksankielisessä Biel/Biennessä asuu 55 000 asukasta ja se sijaitsee Bernin kantonissa Luoteis-Sveitsissä. Kaupungin kiekkojoukkueen fanit ovat päässeet juhlimaan mestaruutta viimeksi vuonna 1983. 40 vuoden odotuksen päättyminen ei Rajalan mukaan ole ainakaan fanikulttuurista kiinni.

– Täällä kaupungissa on hyvä buumi päällä ja hyvät fanit. Näiden kahden ensimmäisen kotipelin liput taisivat kaikki mennä kolmessa minuutissa. Finaaleissa on ollut karnevaalimeininki eikä sekuntiakaan hiljaista. Täällä Keski-Euroopassa fanikulttuuri on hivenen edellä Suomea. Täällä hypitään ja taputetaan koko ajan.

Rajalalla on sopimusta vielä vuosi jäljellä. Kahdeksan vuotta samassa seurassa on pitkä aika, mutta Rajala ei haikaile muualle.

– Toivotaan, että saadaan kymppi täyteen täällä, parkanolaislähtöinen kiekkoilija sanoo.

Toni Rajala mitali suussa.
Toni Rajala juhli maailmanmestaruutta Tampereella viime vuonna. Kuva: Miikka Varila / Yle

Rajala on voittanut Leijonissa kaksi maailmanmestaruutta (2019 ja 2022) ja olympiakultaa. Nyt hän keskittyy täysillä Sveitsin finaaleihin, mutta Tampereella toukokuussa pelattavat MM-kisat kiinnostavat.

– Sanoisin, että olen käytettävissä (MM-kisoihin), ellei tässä mitään loukkaantumisia tule. Energiaa löytyy kropasta vielä. Neljä kovaa peliä voi kuitenkin olla edessä, joten kaikkea voi tapahtua. Mutta lähden kyllä mukaan, jos kutsu tulee, Rajala sanoo.

Suosittelemme sinulle