Hyppää sisältöön

Kireä aikataulu heikensi vanhemmille suunnattua viestintää – sisäilmaongelmat pakottivat Turun toimimaan nopeasti Jäkärlän ja Varissuon koulujen evakkopäätöksissä

Osa vanhemmista toivoo, että periaatepäätöstä koulujen väistötilaratkaisuista tarkasteltaisiin vielä uudemman kerran. Toimitilapäällikkö Pauliina Karjalaisen mukaan korvaavia tiloja ei olisi ensi syksyksi tarjolla.

Varissuon koulu ja autio pihamaa.
Varissuon koulun kuntotutkimuksen pitäisi valmistua lähiaikoina. Arkistokuva. Kuva: Marie Söderman / Yle
Hannu Vähämäki

Turku vie ripeästi eteenpäin Jäkärlän ja Varissuon alakoulujen väistötilaratkaisuja. Kaupunginhallitus teki pari viikkoa sitten periaatepäätöksen, jossa Jäkärlän lapset siirtyisivät väliaikaisesti noin kymmenen kilometrin päähän Kärsämäkeen entisiin aikuiskoulutuskeskuksen tiloihin ja varissuolaiset parin kilometrin päähän Pääskyvuoren koulun yhteyteen.

Muutokset on tarkoitus toteuttaa ensi syksynä. Varissuon koulun osalta 2.–6. luokan oppilaat siirtyisivät välivaiheessa Tunturikiiinteistöön Untamonkadulle ennen kuin väistötila Pääskyvuoreen valmistuisi keväällä 2024.

Suunnitelmat nostattivat myrskyn vanhempien keskuudessa. Heidän mielestään evakkopaikat sijaitsevat kohtuuttoman kaukana etenkin ekaluokkalaisten kannalta. Pääskyvuoren osalta myös kahden koulun oppilaiden sullominen samalle alueelle herättää kummastusta.

Lisäksi kaupungin tiedottamista kritisoitiin hitaaksi ja puutteelliseksi. Turun toimitilapäällikkö Pauliina Karjalainen myöntää, että viestinnässä olisi ollut parantamisen varaa.

– Väistötila-asiat ovat aina haastavia aikataulujen osalta. Tavoitteena oli löytää toteuttamiskelpoinen ratkaisu, ja kiire varmasti varjosti vuoropuhelua.

Viivyttelyyn ei ole varaa

Osa vanhemmista toivoo, että kaupunginhallituksen periaatepäätöstä koulujen väistötilaratkaisuista tarkasteltaisiin vielä uudemman kerran. Karjalaisen mukaan se edellyttäisi päättäjiltä asian palauttamista valmisteluun.

– Uusi päätös merkitsisi sitä, että valmistelu pitäisi aloittaa uudelleen eikä korvaavia tiloja olisi ensi syksyksi tarjolla. Nopea siirto on katsottu tarpeelliseksi, sillä molemmat koulut kärsivät sisäilmaongelmista.

Oppilaiden vanhempien mielestä koulujen väistötilaelementeille olisi pitänyt löytää paikat opinahjojen läheisyydestä. Karjalaisen mukaan nopeaa ratkaisua asiassa ei löytynyt.

– Jäkärlässä väistötilaelementin hankinta keskeytyi, koska kaupunki sai vain yhden tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen, joka osoittautui epäedulliseksi. Varissuolla Normaalikoulun läheinen hiekkakenttä ei puolestaan ole kaupungin omistuksessa. Mikäli valmisteluaikaa olisi ollut enemmän, sen hyödyntämisestä olisi voitu käynnistää neuvottelut. Akuutissa tilanteessa se ei ollut mahdollista, joten piti löytää varmemmin toteutettava ratkaisu, kertoo Pauliina Karjalainen.

Varissuon koulupäätös odottaa kuntotutkimusta

Jäkärlään rakennetaan uusi koulu. Varissuon opinahjon osalta kaupunki selvittää vaihtoehtoisia ratkaisuja, kun kuntotutkimus valmistuu. Periaatteessa kyseeseen tulisivat mittava peruskorjaus, uuden koulun rakentaminen tai toimintojen sijoittaminen vuokratiloihin. Oppilaat sijoittuvat Pääskyvuoren koulun yhteyteen viiden vuoden ajaksi.

– Varissuon oppilaita ei ole mahdollista sijoittaa pysyvästi Pääskyvuoren nykyiseen koulukokonaisuuteen, vakuuttaa Pauliina Karjalainen.

Pauliina Karjalainen kertoo koulujen väistötilahankkeen etenemisestä

Suosittelemme