Hyppää sisältöön

Kajaanin KirjastoJameissa luodaan uusi videopeli – erikoisuutena on, että se pohjautuu lasten piirustuksiin

Jamittajat eli jameihin osallistuvat ammentavat inspiraatiota lasten tekemistä piirustuksista. Niitä voi palauttaa kirjastoon 5. toukokuuta saakka.

Närbild på fingrar som trycker på ett tangentbord som lyser.
Pelijamit ovat tapahtuma, jossa suunnitellaan ja kehitetään videopelejä nopealla aikataululla. Kuvituskuva. Kuva: Lone Widestam / Yle
Joonatan Reunanen,
Tiia Korhonen

Kajaanin pääkirjastolla järjestetään 11.–13. toukokuuta KirjastoJamit, joissa on tarkoitus luoda uusi videopeli.

Pelijamit ovat tapahtuma, jossa suunnitellaan ja kehitetään videopelejä nopealla aikataululla. Tyypillisesti ne kestävät 24 tunnista 72 tuntiin. Osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta – kiinnostus aiheeseen on tärkeintä.

Tapahtuman erikoisuutena on, että jamittajat eli jameihin osallistuvat ammentavat inspiraatiota lasten tekemistä piirustuksista. Niitä voi viedä kirjaston lastenosastolle oranssiin laatikkoon perjantaihin 5. toukokuuta saakka.

Vastaavaa ei ole tiettävästi tehty aiemmin, kertoo IGDA Kajaani hubista Kim Kupiainen.

– Yleensä jamit perustuvat johonkin teemaan, kuten johonkin lauseeseen, sananparteen tai vaikkapa kirjaan. En ole ainakaan itse törmännyt aikaisemmin siihen, että nimenomaan lasten piirustuksia käytetäisi tässä muodossa. Mielestäni olemme ekoja, Kupiainen naurahtaa.

Piirustuksissa vain mielikuvitus on rajana. Jos piirustuksessa on hahmoa muistuttava asia, se päätyy luultavasti pelin hahmoksi ja maisemasta saattaa tulla peliin taustamaisema, Kupiainen kuvailee.

Varsinainen pelityöstö alkaa 11. toukokuuta kello 17, kun lasten piirustukset otetaan laatikosta pois ja skannataan tietokoneelle.

– Katsotaan, millaisiin tulkintoihin meidän tiimi ja osallistujat päätyvät lasten piirustusten kanssa. Odotan innolla siitä jotakin tosi siistiä.

Jamit järjestää IGDA Kajaani yhteistyössä #GameCity Kajaanin ja Kajaanin pääkirjaston kanssa. IGDA on pelisuunnittelijoiden kansainvälinen järjestö.

Kupiaisen mukaan jameilla halutaankin tuoda näkyville pelialaa ja sen kulttuuritoimintaa.

– Yli 3 000 ihmistä työskentelee Suomessa tällä alalla. Talousuutisissa näyttää hyvältä, kun Supercell ja muut tuovat isosti tuloja Suomeen, mutta välttämättä ei pysähdytä miettimään, että tuo voisi olla jonkun nuoren tulevaisuuden ammatti. Haluamme mahdollistaa ihmisille siihen ensimmäisen kosketuspinnan.

Aiheesta voi keskustella 28. huhtikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme