Hyppää sisältöön

On syytä välttää tilannetta, jossa jako on vahva, sanoo presidentti Niinistö Kiinasta ja Yhdysvalloista – katso suorana Ykkösaamua kello 10.05

Suomi on ollut kaksi ja puoli viikkoa Naton jäsen. Maailman tilanne on epävarma ja kansakuntien sieluista käydään taistelua. Ykkösaamun vieraana suorassa lähetyksessä on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Seija Vaaherkumpu

Kun Suomesta tuli Naton jäsen 4.4.2023, moni asia muuttui. Yksi muutos on se, että vaikka Suomi edustaa maailmalla aina ennen kaikkea itseään, olemme myös sotilaallisen liittokunnan jäsen. Se muuttaa asetelmaa.

– Meidän on ymmärrettävä isoa kuvaa, eikä meillä ole varaa jättäytyä keskustelun ulkopuolelle, sanoo tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Puheessaan valtiopäivien avajaisissa, presidentti Niinistö sanoi, että meidän on puhuttava myös niiden, ja ehkä ennen kaikkea niiden kanssa, jotka näkevät maailman toisin kuin me.

Nousevat valtiot etsivät entistä vahvempaa roolia

Niinistö matkustaa ensi viikolla alueellaan vaikutusvaltaiseen Etelä-Afrikkaan, joka on toistuvasti löytänyt kumppanuutta Kiinasta ja Venäjästä.

YK:ssa Etelä-Afrikka ei äänestänyt, kun Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tuomittiin. Se myös osallistui Kiinan ja Venäjän laivastoharjoitukseen Ukrainan sodan vuosipäivänä.

– Matkan tarkoitus on kuulla afrikkalaisten vastinparieni näkökulmia ja tuoda perustellen esille omiamme. Jakolinjojen syveneminen ei ole kenenkään etu, Niinistö sanoo.

Etelä-Afrikka valmistautuu myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin mahdolliseen vierailuun, kun Etelä-Afrikka järjestää Kiinan, Venäjän, Intian ja Brasilian johtajien eli BRICS-maiden kokouksen elokuussa 2023. Putinilla on niskassaan kansainvälinen pidätysmääräys, mutta jos Venäjällä jokin viiteryhmä on, se on juuri BRICS-maat.

Eurooppa joutuu yhä useammin valintojen eteen

Kiina ja Venäjä tunnustelevat jatkuvasti toisiaan, ja Kiinan nousu taistelemaan hegemoniasta ja haastamaan Yhdysvallat maailman johtajana voi vahvistua tähän asti nähdystä. Eurooppakin voi joutua yhä useammin ja selvemmin tekemään valintoja Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä.

Yhdysvaltojen ja Kiinan väleistä ja Euroopan suhteesta kahteen jättiläiseen Niinistö sanoo diplomaattisesti:

– Sellaista tilannetta, jossa jako on vahva, on syytä välttää.

Taistelua sieluista käydään Ukrainassa ja myös sen ulkopuolella

Sota Ukrainassa jatkuu joka päivä ja taistelut Bahmutin hallinnasta ovat edelleen menossa. Venäjä etenee hitaasti ja suurin tappion, mutta kuitenkin etenee.

Ukraina sotii lännen aseavun varassa ja sen suurta vastahyökkäystä odotellaan. Ilmoitusta vastahyökkäyksen alkamisesta Ukraina ei kuitenkaan aio antaa. Sodan vaikutukset ulottuvat kauas yli Ukrainan rajojen.

– Sodan seuraukset näkyvät erityisesti etelässä ruokakriisin syvenemisenä ja energian hinnan nousuna. Venäjällä on vanhastaan suhteita Afrikkaan, huomauttaa Niinistö.

Suosittelemme sinulle