Hyppää sisältöön

Pakottivat tekemään rikoksia, alistivat, löivät ja parittivat – erikoisesta ihmiskauppa- ja petosvyyhdistä annettiin tuomiot

Pohjanmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa poikkeuksellissa rikosvyyhdissä. Viittä ihmistä syytettiin muun muassa törkeästä ihmiskaupasta, parituksesta ja törkeistä petoksista.

Exteriör av Vasa tingsrätt
Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa monipolvisessa kokonaisuudessa. Kuva: Kim Blåfield / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjanmaan käräjäoikeus langetti tänään kahdelle tekijälle vankeustuomiot ihmiskaupasta sekä lukuisista petoksista, varkauksista, näpistyksistä ja pahoinpitelyistä. Heidät määrättiin myös maksamaan vahingonkorvauksia lukuisille yrityksille.

Neljä naista ja yksi mies olivat syytettyinä erikoisessa rikoskokonaisuudessa.

Vuonna 1972 syntynyt nainen tuomittiin 1 vuoden ja 8 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Vuonna 1998 syntynyt nainen puolestaan sai 1 vuoden ja 10 kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Vuonna 1994 syntynyt nainen tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen. Kaksi tekijöistä tuomittiin ainoastaan sakkorangaistuksiin. Osa syytteistä hylättiin.

Pohjanmaan käräjäoikeus käsitteli tapausta keväällä. Syytekohtia on yli kolmekymmentä ja asianomistajiakin lähemmäs neljäkymmentä, joista suurin osa oli pohjalaisia yrityksiä.

Yksi asianomistajista oli yksityishenkilö, jonka kohteluun liittyi vakavin syyte eli törkeä ihmiskauppa.

Väkivaltaa ja sieppausvideo

Teonkuvauksen mukaan syytetyt olivat onnistuneet saamaan asianomistajan määräysvaltaansa ja olivat yhdessä käyttäneet hyväksi asianomistajan riippuvaista asemaa. Kaksi naisista ja mies olivat teonkuvan mukaan pakottaneet asianomistajan tekemään rikoksia, tarjoamaan seksipalveluja ja alistumaan väkivaltaan.

Hyväksikäyttö oli kestänyt ainakin vuoden. Fyysisestä väkivallasta oli jäänyt pysyviä jälkiä, kuten palovammoja. Hänen nimissään oli myös ostettu tavaraa.

Asianomistaja oli myös pakotettu esiintymään videolla sieppausrikoksen kohteena. Tällä oli vaadittu rahaa ulkopuoliselta osapuolelta, jolle oli myös kaupattu asianomistajan seksipalveluja. Lisäksi tämä oli manipuloitu lyömään asianomistajaa. Sen jälkeen oli yritetty kiristää korvauksia pahoinpitelystä.

Vastaajien mukaan asianomistaja oli ollut mukana vapaaehtoisesti.

Myös lukuisia petoksia

Syytetyt olivat myös tehtailleet petoksia muun muassa ostamalla tuotteita, kuten puhelimia, huonekaluja ja vaatteita osamaksulla aikomattakaan maksaa niitä. Kaksi arvokasta autoa oli hankittu uhkaamalla ja pakottamalla asianomistaja allekirjoittamaan osamaksusopimuksen.

Rikokset ovat tapahtuneet Vaasassa, Laihialla ja Seinäjoella vuosina 2019-2020. Syytetyistä osa on ollut kiinniotettuina vuonna 2020.

Syyttäjän vaatimus oli neljän vuoden ehdoton vankeus kahdelle, yhdelle ehdollisena ja yhdelle sakkoja. Mukana olleelle miehelle esitettiin myös vankeusrangaistusta, mutta hänen syytteensä törkeästä ihmiskaupasta hylättiin. Hänen taustallaan on aiempi yhdeksän vuoden rikostuomio taposta.

Tuomiot luettiin siis huomattavasti syyttäjän vaatimusta lievempinä. Tuomioista voi valittaa, eli ne eivät ole lainvoimaisia.

Suosittelemme