Hyppää sisältöön

Tehohoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrä on kasvanut, mutta THL ei ole huolissaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronatilanne on rauhallinen ja vaihtelu tapausmäärissä on normaalia.

Hoitaja sairaalasängyn luona.
Lapin sairaanhoitopiirissä hoidettiin koronapotilaita kesällä 2022. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Veikko Eromäki

THL:n ylilääkäri Tuuli Hannila-Handelberg ei näe, että koronavirustilanne olisi menemässä Suomessa merkittävästi vaikeampaan suuntaan.

Koronaviruspotilaiden määrä tehohoidossa on kasvanut viime viikkoina. Helsingin Sanomat uutisoi eilen, että Suomessa on tällä hetkellä noin kaksikymmentä tehohoidossa olevaa koronaviruspotilasta.

Helsingin Sanomien haastattelema anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikainen sanoi, että tilanteessa on selvä muutos keskitalveen verrattuna. Talvella koronaan liittyvä tehohoidon tarve oli hyvin vähäinen ja hoidossa olevien potilaiden määrä pysytteli ”viiden molemmin puolin”.

THL:n Hannila-Handelberg ei ole tietoinen siitä, ovatko nämä tehohoitopotilaat tehohoidossa koronaviruksen takia vai päätyneet hoitoon muista syistä, mutta tehneet positiivisen koronatestin.

– Koronatilanne on rauhallinen, toki tulee tällaista vaihtelua ja aaltoja, jolloin tapausmäärät nousevat ja sitten taas laskevat.

Hannila-Handelbergin mukaan koronavirustilanteesta ei sinänsä ole tarkkaa tilannekuvaa, kun niin moni sairastaa sen nykyään kotona joko kotitestin kanssa tai kokonaan testaamatta. Viimeisen kolmen viikon aikana trendi koronapotilaiden määrässä on kuitenkin ollut nouseva.

– Mutta jos katsotaan viime vuoden tilannetta, niin meillä on siihen verrattuna paljon vähemmän koronapotilaita sairaalassa, Hannila-Handelberg sanoo.

Mikä voisi selittää tämän hetken piikin koronapotilaiden määrässä?

Hannila-Handelbergin mukaan nyt pitää analysoida, millainen potilasjoukko on kyseessä. Rokottamattomien osuus sairaalahoidossa on ollut noin 30 prosenttia.

Lisäksi pitää tarkkailla potilaiden ikää, jonka mediaani on sairaalahoidossa ollut yli 70 vuotta. Tämän ikäisillä potilailla saattaa olla taustalla muita kroonisia sairauksia, jotka voivat myötävaikuttaa sairaalahoidon tarpeeseen.

Yle kysyi hyvinvointialueilta heidän koronaviruspotilaidensa määrästä. Määrät olivat ympäri maata saman kaltaisia kuin viime aikoina muutenkin. Pientä nousua koronapotilaiden määrässä kerrottiin Lapin, Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueilta sekä HUS:ista.

Nousu on tapahtunut viime kuukauden tai viikkojen aikana, ja potilaat ovat pääosin iäkkäitä.

HUS:in infektioylilääkäri Asko Järvinen ei pidä tilannetta huolestuttavana ja nostaa esille sen, että heidän koronapotilaistaan suurin osa on iäkkäitä tai monisairaita. Järvinen kuitenkin ennakoi potilasmäärän vielä hieman nousevan lähiaikoina.

Hannila-Handelberg ei usko, että nousevien lukujen takana olisi jokin uusi, ärhäkämpi koronavirusvariantti.

HUS:in Asko Järvinen kertoo, että pääkaupunkiseudulla viimeisimpien analyysien mukaan alaa on vallannut omikronin niin kutsutut kraken- ja hyperion-variantit, jotka kykenevät läpäisemään rokotesuojaa tehokkaammin.

THL:n mukaan viime viikojen noususta ei voi vetää vielä johtopäätöksiä tai ennusteita tulevalle. Hannila-Handelberg uskoo, että tilanne voi helpottaa hyvien säiden ja kevään saapumisen myötä, kun ulkona oleilu lisääntyy.

– Seuraamme tilannetta, mutta rauhallisin mielin.

Suosittelemme