Hyppää sisältöön

Pohjanmaan hyvinvointialueella koronatapausten määrä on noussut rajusti – potilaita on myös tehohoidossa

Keski-Pohjanmaalla tilanne on rauhallisempi. Etelä-Pohjanmaalla sen sijaan tilanne on myös kääntynyt pahempaan suuntaan. Maskisuosituksista luovutaan kuitenkin todennäköisesti jollain aikavälillä.

Käytettyjä kasvomaskeja roskiksessa metroasemalla.
Maskisuositusta on Pohjanmaan hyvinvointialueella höllennetty. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Sebu Björklund

Pohjanmaan hyvinvointialueella, etenkin Vaasan keskussairaalan osastoilla, koronatapausten määrä on ollut viime päivinä rajussa kasvussa.

Maanantaihin mennessä tapauksia oli kirjattu johtajaylilääkäri Peter Niemisen mukaan noin 40 kappaletta.

– Tällä hetkellä luvut ovat valitettavasti lähteneet nousuun, viime viikosta nousua on paljon. Valtaosa koronatapauksista on todettu perusterveydenhuollossa.

Niemisen mukaan suurimmalla osalla potilaista ei ole vakavia oireita, mutta muutama on kuitenkin joutunut tehohoitoon asti.

– Siinä mielessä se on uutta, että kevään aikana ei ole juurikaan tehohoidossa ollut potilaita, Nieminen sanoo.

Mahdollisista koronasta johtuvista kuolemantapauksista Niemiselle ei ainakaan vielä ole raportoitu.

Viime viikolla maskisuositusta höllennettiin Pohjanmaan hyvinvointialueella, kuten myös monessa muussa paikassa Suomessa. Tällä ei kuitenkaan ole Niemisen mukaan uuden epidemian kanssa suoranaista syy-yhteyttä, vaan kyseessä on enemmänkin epäonninen sattuma.

– Kyllähän maskia käytetään edelleenkin osastoilla, joissa koronapotilaita hoidetaan. Sinällään sattumaa, että kun tilanne rauhoittui ja koko Suomi oli siirtymässä samaan käytäntöön, niin näin myös toimittiin täällä.

Pandemiajohtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran vapun jälkeen. Silloin maskisuositusta käsitellään uudelleen, mutta Nieminen ei kuitenkaan usko, että laajamittainen maskisuositus palautettaisiin.

– Mikäli koronatilanne vuosikausia jatkuu tällaisena, on senkin kanssa jossain vaiheessa pakko oppia elämään, Nieminen toteaa.

Etelä-Pohjanmaalla koronatapaukset ovat lisääntyneet myös osastoilla

Koronatapausten aiheuttamien kuolintapausten osalta tilanne Etelä-Pohjanmaalla oli synkin viime vuoden loppupuolella.

Tämän vuoden puolella tilanne hellitti ja infektioylilääkäri Elina Kärnän mukaan myös maskinkäyttösuosituksia osittain höllennettiin.

– Poliklinikkatoiminnassa meillä ei helmikuun jälkeen enää maskien käyttöä ole ollut, sen sijaan somaattisilla vuodeosastoilla kyllä.

Kärnän mukaan tarkoitus oli höllentää linjaa entisestään, mutta koronatapausten kääntyessä nousuun päädyttiin pitäytymään nykyisessä.

– Toivottavasti kesää kohti tilanne rauhoittuu ja päästään maskisuositustakin höllentämään, Kärnä toteaa.

Tällä hetkellä koronatapausten määrä on kasvussa myös Etelä-Pohjanmaalla.

– Maanantaina meillä oli 12 koronapotilasta erikoissairaanhoidossa ja 26 koronapotilasta eri terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Pääsääntöisesti koronapotilaiden oireita ovat yleistilan lasku iäkkäämmillä potilailla, kuumeilu ja joillakin hengenahdistus.

– Perusterveillä oirekuvat ovat pääsääntöisesti melko lieviä.

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella tilanne on päinvastainen

Soiten alueella maskisuositus on edelleen voimassa, eikä infektioylilääkäri Marko Rahkosen mukaan kevään aikana koronatapauksia juurikaan ole osastoilla havaittu.

– Todennäköisesti koronaa on influenssan ja muiden hengitystievirusten joukossa alueella edelleenkin kohtalaisen runsaasti liikkeellä. Se ei kuitenkaan onneksi näy lisääntyneenä osastohoidon tarpeena alueella.

Rahkosen mukaan viime kuukauden aikana osastoilla on ollut ainoastaan joitain yksittäisiä koronatapauksia. Näissäkään tapauksissa sairaalahoitoa vaativat oireet eivät ole olleet suoranaisesti koronan aiheuttamia.

– Yleensä taustalla on ollut bakteerin aiheuttama jälkitauti, eli keuhkokuume useimmiten. Koronan aiheuttamaa rajua viruspneumoniaa, jota alkuvaiheessa ilmeni, ei juurikaan enää näe, Rahkonen sanoo.

Suosittelemme