Hyppää sisältöön
Maso Lehtonen huutaa pelaajalle.

Huonosta urheilijasta huippuvalmentajaksi

Maso Lehtonen eteni kymmenessä vuodessa koulun penkiltä liigavalmentajaksi. Valmentajana hän on saavuttanut kaiken sen, mihin ei jääkiekkoilijana yltänyt.

Eeva Kuivas

Maso Lehtonen, 34, istuu pienessä ja nuhjuisessa Lappi Areenan valmentajan huoneessa Rovaniemellä. On Mestiksen pronssipelin jälkeinen perjantai. Tiistaina muuttokuorma suuntaa kohti Hämeenlinnaa, missä odottaa uusi työ ja uusi joukkue; liigajoukkue. Siitä Lehtonen ei ollut osannut edes unelmoida.

– Kun valmensin junnuja, mietin, että olisi mahtavaa olla joskus Mestis-valmentaja. Sitä unelmaa olen saanut elää jo kuusi vuotta ja olen siitä äärimmäisen kiitollinen, Lehtonen kertoo.

Roki-päävalmentaja Maso Lehtonen ja varakapteeni Miika Tiihonen halaavat pronssipelin jälkeen.
Maso Lehtonen (kesk.) valmensi Rovaniemen kiekon Mestis-joukkueen pronssimitaleille tänä keväänä jo toistamiseen. Joukkueen varakapteeni Miika Tiihonen (oik.) kävi halaamassa päävalmentajaa ottelun jälkeen. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Vielä pari vuotta sitten liigajoukkueen päävalmentajan paikka olisi ollut liikaa; olenko tarpeeksi hyvä, kestääkö pää? Nyt Lehtonen tietää, että sekä taidot että henkinen kantti riittävät.

Hänellä on takanaan kaksi Mestis-mestaruutta ja kaksi pronssia. Niistä jälkimmäiset ovat Rovaniemeltä, jossa seura ei ollut koskaan aiemmin yltänyt Mestiksen välieriin.

”Nyt pääsen mittauttamaan itsestäni kaiken irti.”

Maso Lehtonen

Lehtonen on tyytyväinen. Kaksi vuotta sitten hän solmi Rovaniemen kiekon kanssa kolmivuotisen sopimuksen, jonka aikana toimintaa oli tarkoitus kehittää järjestelmällisesti. Ensimmäisellä kaudella tavoite oli pysyä sarjassa, toisella päästä pudotuspeleihin ja kolmannella sijoittua neljän parhaan joukkoon.

Mutta kolmatta kautta ei tule. Sen Lehtonen tiesi jo viime syksynä sopiessaan seuran kanssa siirto-option käyttämisestä.

– Uskon, että seura onnistuu uusien valmentajiensa kanssa tekemään muutostyön (loppuun) ilman minuakin. Siksi on hyvä mieli lähteä, hän selittää.

Maso Lehtonen huutaa kädet taskuissaan.
Maso Lehtoselta löytyy temperamenttia ja joskus myös tavarat lentelevät. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Ärsyttävä ihminen

Matias Lehtonen sai Maso-lempinimen jäällä jo alle kouluikäisenä. Nimi on kulkenut hänen mukanaan siitä lähtien; ensin kiekkokaukaloissa maalivahtina, sitten vaihtopenkin takana valmentajana. Nimi, joka on ollut viime vuodet yhä useamman ihmisen huulilla.

Lehtonen oli omien sanojensa mukaan huono urheilija. Priorisointi unohtui, kun muut asiat kiinnostivat enemmän.

– Harjoittelu jäi aina vajaaksi, enkä missään vaiheessa mitannut itsestäni irti sitä, mitä olisin voinut jääkiekkoilijana olla. Olin varmaan aika vaikea valmennettavakin ja ärsyttävä ihminen, Lehtonen muistelee.

Maso Lehtonen viheltää aamujäitä hymy huulillaan.

Maso Lehtonen luopui peliurastaan ryhtyäkseen valmentajaksi.

Pelatessaan jääkiekon kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Suomi-sarjassa Lehtonen mietti, mitä haluaisi elämältä. Aiemmin sivutyönä kiinnostanut valmentaminen sai hänet lopulta päättämään oman peliuransa.

– Olin koko ajan miettinyt, että alan valmentaa sitten, kun en enää pelaa. Jossain vaiheessa älysin, että miksei se voisi olla päätyö.

Muutos pelaajasta valmentajaksi tapahtui nopeasti. Lehtonen pelasi viimeisen ottelunsa viikonloppuna. Alkuviikosta hän oli jo valmentamassa Heinolan kiekon U14-juniorijoukkuetta.

Samaan aikaan Lehtonen opiskeli Vierumäellä jääkiekkovalmennusta. Hän imi koulunpenkillä oppia muun muassa Slovenian maajoukkuetta valmentaneelta Kari Savolaiselta, Naisleijonia valmentaneelta Pasi Mustoselta ja Suomen maajoukkuetta valmentaneelta Erkka Westerlundilta.

Maso Lehtonen ohjeistaa pelaajia kentän laidalla.
Maso Lehtonen (vas.) jakaa Roki-pelaajille neuvoja pronssiottelun viime minuuteilla. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Luonnollisin valinta olisi tietysti ollut ryhtyä maalivahtivalmentajaksi, olihan Lehtonen viihtynyt tolppien välissä pienen ikänsä.

– Se oli ensimmäinen vaihtoehto. Mutta sitten tajusin, kuinka pitkäveteistä se on. Siinä hiotaan pieniä yksityiskohtia, joten se vaatii kärsivällisemmän persoonan, Lehtonen tiedosti.

Hän myöntää, että temperamenttia löytyy ja joskus tavarat lentelevät niin pelaajien kuin valmentajienkin kopissa. Menneellä kaudella Lehtonen hankki itselleen ulosajon (Mestis) ja kahden ottelun toimintakiellon asiattomasta kielenkäytöstä ottelun erotuomaria kohtaan.

– Välillä läikkyy. Joku voisi sanoa, että pitäisi osata hillitä itsensä paremmin, mutta tavallaan pidän myös siitä, että ollaan täysillä oma itsensä.

Kuuntele tästä, mitä mieltä Roki-pelaajat ovat Maso Lehtosen valmennustyylistä.

Sympaattinen nousija

Valmistuttuaan koulusta Lehtonen jäi vielä paikkakunnalle valmentamaan Vierumäki Unitedin U20-joukkuetta. Joukkue nousi Suomi-sarjasta Mestikseen ja sijoittui heti kolmen parhaan joukkoon. Silloin Lehtonen ymmärsi, että valmentajan työllä olisi mahdollista tienata leipä pöytään myös jatkossa.

Vuonna 2017 Lehtonen siirtyi valmentamaan Imatran Ketterää, joka pääsi nousemaan Mestikseen Kajaanin Hokin hakeuduttua konkurssiin. Ensimmäisellä kaudella joukkue eteni puolivälieriin ja Lehtoselle myönnettiin Vuoden valmentaja -palkinto. Seuraavina vuosina joukkue voitti kaksi Mestis-mestaruutta ja koronavuonna 2020 Mestiksen runkosarjan.

Rovaniemen kiekon valmentaja Maso Lehtonen nojaa mailaan.
Maso Lehtonen on edennyt valmentajanurallaan nopeasti juniorivalmentajasta Mestikseen ja nyt SM-Liigaan. Arkistokuva. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Lehtosen valmentajantaidot olivat kiistämättömät ja sen huomasivat myös muut Mestis-valmentajat. Lehtonen uskoo, että hän muuttui nopeasti muiden silmissä sympaattisesta nousijasta ja ”kivasta jätkästä” uhaksi.

– Ensimmäisenä Mestis-vuonna kaikki tervehtivät, halailivat ja toivottivat tervetulleeksi joka paikkaan, toisena vuonna puolet ei enää edes morjestanut, hän muistelee.

Nuorelle valmentajanalulle oli vaikeaa, kun ei yhtäkkiä ollutkaan toivottu persoona. Ympäristön tuki oli tärkeää.

– Hain hyväksyntää, kun en ollut itsekään aivan varma, että olenko oikeassa paikassa.

Taiteilijapersoona

Moni uskoi Lehtosen siirtyvän jo parempiin ja isompiin kuvioihin, mutta hän itse tiesi, ettei ollut vielä valmis Liigaan. Pelireissuilla Rovaniemeen ihastunut Lehtonen päätti suunnata Napapiirille. Hänen pitäisi vielä kehittyä.

Tehtiin kolmivuotinen sopimus, jonka tavoitteena oli kehittää seura taistelemaan Mestiksen mitalisijoista. Lehtonen halusi joukkueelleen työrauhan.

”Joku voisi sanoa, että pitäisi osata hillitä itsensä paremmin.”

Maso Lehtonen

Hän tietää, ettei yhtäkään joukkuetta valmenneta mestaruuteen hetkessä. Mestaruus itsessään ei myöskään yksinään takaa menestystä. Mutta kun tehdään oikeita asioita, menestys seuraa kyllä perässä, Lehtonen kertoo.

– Ymmärrys siitä, ettei voi tulla uuteen paikkaan ja muuttaa sata asiaa samantien, koska siten ihmiset tukehtuvat. Ollaan laskettu, että voidaan muuttaa arjessa maksimissaan yksi tai kaksi asiaa kuukaudessa, hän selittää.

Maso Lehtonen tarkkailee peliä mietteliäänä käsi poskellaan.

Maso Lehtosen mukaan valmentajallakin on huonoja päiviä.

Lehtonen keräsi ympärilleen valmennustiimin, joka paikkasi hänen puutteitaan. Ihmisiä, jotka olivat järjestelmällisiä ja pysyvät suunnitelmassa. Ja osasivat suunnata päävalmentajan energian oikeisiin asioihin.

– Olen edelleen vähän taiteilijapersoona. Välillä ajatukset ja suunnitelmat sinkoilevat ja vaihtuvat, Lehtonen tiedostaa.

Myös kollegojen keskustelutaito, haastaminen ja palaute ovat tärkeitä. Joinakin päivinä valmentajakin on heikko, Lehtonen myöntää.

– Minulle on tärkeää, että apuvalmentajat voivat sanoa, kun lähtee ihan laukalle.

Hetkessä eläjä

Kahden Rovaniemellä vietetyn vuoden jälkeen Lehtosen tie vie viimein Liigaan. HPK:n päävalmentajan paikka on hänelle unelmien täyttymys.

– Nyt pääsen mittauttamaan itsestäni kaiken irti. Olen ainakin saanut mahdollisuuden näyttää, Lehtonen ennakoi.

Rovaniemen kiekon valmentaja Maso Lehtonen joukkueen harjoituksissa.
Maso Lehtonen (vas.) pyrkii keräämään ympärilleen valmennustiimin, joka paikkaa hänen puutteitaan. Arkistokuva. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Vaikka pesti HPK:n päävalmentajana alkoi virallisesti vasta tänään perjantaina, kun Lehtonen esiteltiin Hämeenlinnassa seuran kannattajille, on tulevan kauden eteen tehty töitä jo kuukausia salassa, matalalla profiililla. Kaikessa hiljaisuudessa hän on rakentanut joukkuetta, jonka toivoo menestyvän suomalaisen jääkiekon korkeimmalla sarjatasolla.

Kuuntele tästä, mitä mieltä Kari Savolainen on Maso Lehtosen Liiga-pestistä.

Monia menestyneitä joukkueita vuosien varrella kasannut Lehtonen tietää, että hyvä tiimi kasataan kokemuksesta ja voittamisen kulttuurista sekä nuoremmista pelaajista, joissa nähdään potentiaalia kehittyä. Mukaan tarvitaan myös sisäistä johtajuutta ja kyky venyä.

– Vanha totuus on, että joukkuetta mitataan vaikeina hetkinä. Niissä hetkissä tilanteen ymmärtäminen, siitä nouseminen ja opin ottaminen, niissä on voittamisen siemen.

Maso Lehtonen katsoo vaihtopenkillä istuvia pelaajia.
Maso Lehtonen tietää, että menestyvästä joukkueesta tulee löytyä sisäistä johtajuutta ja kyky venyä. Kuva: Eeva Kuivas / Yle

Lehtosen sopimus HPK:ssa kestää kolme vuotta, mutta niin pitkälle hän ei vielä suunnittele. Muuttuvia tekijöitä on liikaa; yhdetkin potkut tai seuran konkurssi voivat muuttaa suuntaa.

Ja jos tavoite on jossain muualla kuin nykyhetkessä, voiko siitä saada kaikkea irti?

– Tiedän, että jos pyrin kehittymään ja tulen joka päivä paremmaksi, niin todennäköisesti pääsen joko ennemmin tai myöhemmin eteenpäin. En halua suunnitella liikaa. Elämässä hienointa on se, kun en tiedä, mitä huomenna tapahtuu.