Hyppää sisältöön

Varastoissa on miljoonia koronarokotteita, joille ei ole ottajia – tulevat suositukset ratkaisevat, paljonko rokotteita menee roskiin

Ihmiset hakevat koronarokotuksia enää harvakseltaan, vaikka esimerkiksi yksityiset työterveysyritykset tarjoavat niitä. Noin kaksi miljoonaa annosta on jo hävitetty.

Pfizerin koronarokotteita Eksoten rokotuspisteessä kauppakeskus IsoKristiinassa Lappeenrannassa.
Viimeisin laaja rokotuskierros suunnattiin viime syksynä riskiryhmäläisille ja 65 vuotta täyttäville. Arkistokuva. Kuva: Antro Valo / Yle
Sini Ojanperä

Tulevaa syksyä koskevat suositukset ratkaisevat, minkä verran jo hankituista koronarokotteista jää Suomessa käyttämättä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkärin Mika Muhosen mukaan Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR kokoustaa pian koronarokotussuosituksista. Sen jälkeen THL tekee päätöksen, kenelle koronarokotuksia suositellaan ensi syksynä.

– Se on näillä näkymin tarkoitus tehdä toukokuun aikana, jotta alueet pystyvät valmistautumaan mahdollisiin suositeltavin rokotuksiin kesän aikana, hän kertoo.

Tähän mennessä noin kaksi miljoonaa rokoteannosta on hävitetty, koska niille ei ole ollut käyttöä ja säilyvyysaika on ehtinyt umpeutua. Ne olivat alkuperäisiä, kauan sitten hankittuja rokotteita.

Tällä hetkellä käytetyimpiä, niin sanottuja varianttiräätälöityjä rokotteita on Suomessa noin 3,2 miljoonaa kappaletta. Niistä valtaosa vanhenee vuoodenvaihteessa 2023–2024.

Edellinen laaja, THL:n suosittelema tehosterokotuskierros 65 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville oli syksyllä 2022. Tämä yksi tehosteannos on edelleen mahdollista ottaa.

Valmistajat saattavat päivittää säilyvyysaikoja

Koronarokotteita on muun muassa hyvinvointialueiden varastoissa. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä vanhenee toukokuussa noin 65 000 annosta alkuperäiseen koronavirukseen pohjautuvaa Comirnaty-rokotetta. Loput 31 000 varianttiräätälöityä annosta säilyvät loka-joulukuuhun.

THL:n asiantuntijalääkärin Mika Muhosen mukaan Suomessa on menossa kesän korvilla vanhaksi myös proteiinirokotteita, joita käytetään etenkin potilailla, joille mRNA-rokote ei sovi. Näiden valmisteiden osuus rokotehankinnoista on kuitenkin pieni.

Valmistajat saattavat myös antaa pidennyksiä sitä mukaa, kun niille kertyy lisää tutkimustietoa rokotteidensa säilyvyydestä.

Yksityisten terveysyritysten rokotepyynnöt vähissä

Koronarokotteita on myös yksityisillä terveysyrityksillä, joille niitä on lahjoitettu joiltakin hyvinvointialueilta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi 20. joulukuuta 2022 valtioneuvoston päätöksestä luovuttaa rokotteita yksityisille toimijoille.

Ministeri Kiuru (sd.) perustelee rokotteiden luovuttamista.

Muhonen kertoo, että yksityisiltä toimijoilta on tullut viimeksi kuluneen kuukauden aikana hyvin vähän pyyntöjä rokotteista.

Niin ikään Päijät-Hämeen hyvinvointialueelta kerrotaan, että yksityisellä puolella kysyntä on ollut hyvin vähäistä. Yksityiseltä toimijalta tehosterokotteen voi hakea kuka tahansa vähintään 18-vuotias, joka on saanut aiemmin kaksi rokoteannosta tai yhden rokotteen ja sairastanut kerran koronaviruksen.

THL:llä ei ole tietoa, paljonko pois heitetyt rokotteet ovat maksaneet. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin MTV:lle tammikuussa, että rokotevalmistajalle maksettavat summat on pidettävä salassa, jotta tiedot eivät vaikuta tuleviin hankintoihin.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26.4.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle