Hyppää sisältöön

Kannukseen suunnitellaan biokaasun tuotantolaitosta – maatiloilta löytyisi paljon lantaa tuotannon tarpeisiin

Tavoitteena on löytää Kannukselle sopivin malli, miten lantaa voitaisiin hyödyntää biokaasun tuotannossa.

Lehmiä navetassa.
Kannuksessa on paljon suuria maitotiloja, joilta kertyisi runsaasti lantaa biokaasutuotannon tarpeisiin. Arkistokuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Ari Vihanta

Kannuksen alueelta löytyisi paljon eläinten lantaa ja säilörehua biokaasun tuotantoa varten.

Kevään aikana tehdään tarkempia selvityksiä biokaasun mahdollisista tuotantomääristä ja prosessissa syntyvistä sivutuotteista.

Alkuvuoden aikana Kannuksen maatiloilta ja teollisuudesta on selvitetty hyödynnettävissä olevan raaka-aineen määriä.

Laskelman mukaan Kannuksessa kertyy vuodessa 100 000 tonnia naudan ja sian lietelantaa sekä yli 50 000 tonnia säilörehua ja nurmea mahdollisen biokaasulaitoksen raaka-aineeksi.

Teollisuudesta biokaasun raaka-ainetta voisi kertyä esimerkiksi Poutulta, Kannuksen kauppapuutarhalta ja Kannuksen taimitarhalta.

Alueella kuluu biokaasulla mahdollisesti korvattavaa lämmitysöljyä lähes 200 000 litraa vuodessa.

Selvitystä vetävän Yrityskannuksen tavoitteena on, että vuoden kuluttua kesällä suunnitelmat tuotannosta olisivat valmiita teknistä suunnittelua myöten.

Yrityskannuksen toimitusjohtaja Jukka Oravainen sanoo, että tärkeintä on nyt löytää paras malli, miten biokaasua kannattaa alueella tuottaa.

– Voidaan rakentaa esimerkiksi yksi iso laitos kuten Jepualla tai sitten pienempiä laitoksia joka kylälle, joista kaasu kerättäisiin jatkojalostukseen isompaan laitokseen. Myös yhteistyötä esimerkiksi Kaustisen seutukunnan suuntaan kannattaa selvittää, koska siellä on vireillä vastaava hanke.

Oravainen toivoo, että biokaasulaitoksen omistajat ja rahoittajat löytyisivät seudulta, jolloin hyödytkin jäisivät mahdollisimman laajasti omalle alueelle.

– Jo nyt kolmasosa maatiloista on kertonut olevansa kiinnostunut mukaan lähtemisestä.

Suosittelemme