Hyppää sisältöön

Sortuuko Tappara samaan virheeseen kuin Ilves? Pelicans on pääsemässä tamperelaisten ihon alle

Kun jääkiekkokevään pelit vähenevät, myös tunteet kuumenevat. Tapparan ja Pelicansin välisessä finaalisarjassa omansa ovat saaneet erotuomarit. Se ei ole Yle Urheilun asiantuntijan mielestä mikään uusi juttu.

Erotuomari yrittää erottaa Pelicansin Lars Bryggmania ja Tapparan Waltteri Merelää laitakahnauksessa.
Kuva: Tomi Hänninen
Anu Karttunen,
Samu Saatsi

SM-liigan neljäs loppuottelu Pelicans-Tappara suorana Yle Puheessa tiistai-iltana klo 18.10 alkaen.

Jääkiekon liigafinaaleissa yksi puheenaihe on noussut esille jokaisen ottelun jälkeen: tuomarilinja. Parran pärinää on riittänyt, vaikka Pelicans-valmentaja Tommi Niemelä väitti, ettei hän saisi kritisoida tuomareita. Kolmannen ottelun jälkeen kritiikkiä tarjosi hävinneen joukkueen Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättisen mielestä tilanteessa ei ole mitään uutta, sillä pudotuspelien aikaan tuomareista riittää aina puhetta. Hänestä tuomarilinja on kuitenkin noudattanut hyvin tyypillistä pudotuspelilinjaa.

– Vaikka sanotaan, että linja ei muutu pudotuspeleihin, niin kyllä jäähyn hinta nousee ja kamppailupelaamista saa tehdä enemmän, Nättinen sanoi.

Topi Nättinen kertoo mielipiteensä tuomareiden esiin nostamisesta lehdistötilaisuuksissa

Nättisen mukaan ottelusarjan tuomaripeli ei ole auttanut kumpaakaan joukkuetta. Kolmessa ottelussa on annettu 17 pientä rangaistusta ja nähty vain yksi ylivoimamaali. Määrä on suurin piirtein sama kuin viime kauden finaaleissa, mutta huomattavasti vähemmän kuin toissa vuoden loppuotteluissa.

Monella tuomarilla saattaakin käsi liimautua reiteen finaaleissa, Nättinen toteaa. Se on hänen mielestään hämmentävää, sillä mitä pidemmälle ottelut menevät, sitä enemmän kamppailutilanteet lisääntyvät ja intensiteetti kasvaa, mutta jäähyt vähenevät.

– Luulisi, että se kulkisi käsi kädessä. Ymmärrän kyllä hämmennyksen.

Pelicans-valmentaja Tommi Niemelä purnaa tuomarille Tapparan maalia.
Pelicans-valmentaja Tommi Niemelä on antanut kaukalon laidalla palautetta tuomareille, mutta on vetänyt otteluiden jälkeen mediahiljaisuutta asiasta. Kuva: Tomi Hänninen

Onko oikea tapa mouhota kesken pelin?

Topi Nättisen mukaan tuomarilinjakeskustelussa kyse ei ole niinkään vihelletyistä jäähyistä, vaan niistä, joita ei ole vihelletty. Tällaisia tilanteita on hänen mielestään ollut kuitenkin molemmilla joukkueilla yhtä paljon.

Tätä ei välttämättä uskoisi siitä, miten Tapola on nostanut tuomareita tikun nokkaan. Nättinen kiinnittäisikin Tapparan leirissä enemmän huomiota hermokontrolliin kuin tuomioista valittamiseen. Jos tuomareihin haluaa vaikuttaa, niin lehdistötilaisuudessa avautuminen ei hänen mielestään ole oikea tapa.

– En tiedä, onko oikea tapa siinä kesken pelinkään mouhota ja ärjyä. Se on enemmänkin sellaista, että siirretään katse jonnekin muualle. Huomio pois pelaajien suorituksista. Turhautunut ihminen, turhautunut valmentaja, joka pyrkii löytämään selityksiä.

Valmentaja pyrkii luonnollisesti saamaan aina etua omalle joukkueelleen, mutta Nättisen mielestä ainakin Tapola on tässä epäonnistunut. Aivan kuten Tapola epäonnistui siinä, kun hän piikitteli välierävaiheessa Ilvestä ja Pelicansia jäähyjen kalastelusta ja filmaamisesta.

Tämä kuittailu ei Nättisen mielestä johtanut mihinkään positiiviseen Tapparan kannalta.

Nättinen uskookin, että tällä hetkellä Tapolaa harmittaa ennen kaikkea tuomarilinjassa sen linjattomuus.

– Kyse ei ole pelkästään siitä, että Tapparaa olisi kohdeltu kaltoin, vaan ylipäätään siitä, että kummankaan joukkueen pelaajat eivät tiedä, mitä kentällä saa ja ei saa tehdä.

Tappara-valmentaja Jussi Tapola huutaa vaihtoaitiossa.
Tappara-luotsi on antanut ajoittain palaa kunnolla niin otteluissa kuin niiden jälkeisissä lehdistötilaisuuksissa. Kohteena on ollut etenkin tuomarilinja. Kuva: Tomi Hänninen

Pelicans keskittynyt olennaiseen

Tappara vei kaksi ensimmäistä finaalipeliä, mutta Pelicans syttyi kolmannessa. Nättisen mielestä lahtelaiset eivät enää ensimmäisen ottelun jälkeen hölmöilleet, ja kuudesta viimeisestä erästä Pelicans on vienyt niistä ainakin viittä.

Pelicans on käyttänyt Tapparan aseita ja pyrkinyt kääntämään tilanteita omasta päästä nopeasti. Tappara on joutunut puolustamaan enemmän ja joutunut hyökkäämään viidellä viittä vastaan. Nättinen vertaa tilannetta Ilves-sarjaan, jossa Pelicans sai tamperelaisista henkisen otteen ja eteni jatkoon voitoin 4–2.

– (Tapparan) Veli-Matti Savinainen on roolissaan vielä parempi kuin (Ilveksen) Tommi Tikka, mutta tuntuu, että se töniminen ja mouhoaminen jää vähän yksinäisen miehen hommaksi. (Pelicansin) Ben Blood ymmärsi ensimmäisen pelin jälkeen, että ei kannata jäähyllä istua, muuten sarja hävitään.

Pelicans ei Nättisen mukaan ole lähtenyt enää mukaan tönimiseen tai tökkimiseen määräänsä enempää. Itseään ja maalin edustaa he toki puolustavat, mutta muuten ei läiky yli. Pelaajat ovat keskittyneet olennaiseen.

– Jokainen tietää, että jos yrittää kettuilla, tökkiä ja härnätä toista ja toinen kääntää vain poskea, jatkaa omaa tekemistä eikä anna sen vaikuttaa, niin se rupeaa ärsyttämään. Jos vastustaja ei kuumene, niin yritetään kuumentaa tuomareita, ja sitten nähdäänkin, että on keskitytty vääriin asioihin.

Pelaajat kuuntelevat Maamme-laulua Lahden jäähallissa.
Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen ei usko, että kiihkeä kotiyleisö tuo etua joukkueille. Etenkin Lahtea moni pitää vaikeana pelipaikkana. Kuva: Tomi Hänninen

Finaalisarjan neljäs ottelu pelataan tiistaina Lahdessa, jota moni pelaaja pitää ilkeänä paikkana pelata – eikä vähiten kiihkeän lahtelaisyleisön takia. Nättinen ei usko, että yleisön möykkääminen antaisi painetta tuomareille.

– Siellä on ammattituomarit. Heidän pitää pystyä hoitamaan tilanteet. Mielestäni ne jäähyt, joita on vihelletty, ovat menneet ihan oikein. Kaikki ovat olleet ihan perusteltavissa olevia jäähyjä, Nättinen totesi.

– Ongelmaksi on muodostunut ne viheltämättä jääneet jäähyt. Se taas kielii siitä, että nimenomaan yleisön ei anneta vaikuttaa.

Suosittelemme