Hyppää sisältöön

Säästöt ajavat pohtimaan etävastaanoton laajuutta Kainuun hyvinvointialueella – akuuttisairaanhoitoa keskitetään keskussairaalaan

Kainuun hyvinvointialue järjestelee palveluitaan säästöpaineen alla. Johtaja Jukka Lindberg vakuuttaa, että kaikkea ei voi tehdä euro edellä.

Ihmisiä käytävällä odottamassa lääkärille pääsyä.
Kuva: Jarmo Nuotio / Yle
Jarmo Nuotio

Kainuun hyvinvointialueen valtuusto on hyväksynyt lähivuosien palveluita linjaavan järjestämissopimuksen vuosille 2023-2025.

Käytännössä muun muassa lähipalvelut on tarkoitus uudistaa. Samassa yhteydessä tutkitaan sitä, kuinka paljon asioita voidaan hoitaa etävastaanottoina digitaalisesti. Hyvinvointialueen johtaja Jukka Lindbergin mukaan tämä ei tarkoita sitä, että palvelut katoaisivat pienistä kunnista.

– Digivastaanotto tulee kotisohvalle ja kohtuullisen matkan päässä on oltava perusterveydenhuollon tiimi ottamassa vastuun ihmisestä. Vaativampia tutkimuksia ja hoitoa kannattaa keskittää.

Käytännössä akuuttisairaanhoitoa pyritään keskittämään keskussairaalaan, kunnissa olevat terveysasemat muuntuisivat arviointi- ja kuntoutusyksiköiksi. Terveysasemien rakentamisessa haetaan uudenlaisia ratkaisuja, esillä on ollut niin sanottu modulaariratkaisu, missä rakennukset olisivat liikuteltavissa tarpeen mukaan.

Kainuun Sanomien mukaan Kuhmon sote-keskuksen osalta investointisuunnitelma tuodaan aluehallituksen käsittelyyn mahdollisimman pian.

Kaiken takana raha

Järjestämissopimukselle antaa kehyksen se, että Kainuun hyvinvointialuetta vaivaa iso rahapula. Toiminnan alkaessa alijäämää on noin 30 miljoonaa euroa, ja jos ei mitään tehdä, alijäämää on vuosikymmenen lopussa 240 miljoonaa euroa.

Aluevaltuusto siunasi maanantaina lähes kuuden miljoonan euron säästöt, mutta lisää tarvitaan vielä paljon. Lindberg kuitenkin muistuttaa, että pelkästään talous ei voi ohjata esimerkiksi keskustelua siitä, miten paljon potilaita voidaan hoitaa etänä.

– Ainoastaan vaikuttava, ongelman ratkaiseva vastaanotto on kannattavaa. Sähköisen vastaanoton vahvuus on nopeus ja fyysisellä vastaanotolla potilas tulee kunnolla tutkittua. Tässä haetaan tasapainoa, jossa oikeat potilaat ohjataan oikeanlaiseen vastaanottoon.

Myös ikäihmisten palveluissa palvelurakennetta on tarkoitus keventää ja kehittää erityisesti yhteisöllistä asumista.

Aiheesta voi keskustella 26. huhtikuuta kello 23 asti.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme sinulle