Hyppää sisältöön

Ähtärin pandojen kohtalonhetket ovat käsillä, ja nyt kaikki osalliset sulkivat suunsa

Eläinpuiston hallitus päättää torstaina pandojen palauttamisesta Kiinaan. Lumin ja Pyryn tulevaisuus jakaa paikallisten mielipiteet. Kaupunki sysää vastuun päätöksestä eläinpuistoyhtiölle.

Lumi-panda lepää Ähtärin eläinpuistossa.
Lumin ja Pyryn vuokrasopimusta on jäljellä vielä vuosia. Ähtärin eläinpuiston hallituksen pitäisi torstaina päättää, onko niitä vielä varaa pitää Suomessa. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Aliisa Uusitalo,
Mirva Ekman,
Kati Ala-Renko

Ähtärin eläinpuiston isopandojen Lumin ja Pyryn kohtalon odotetaan tulevan huomenna torstaina viimein päätökseen.

Pandojen palauttamista Kiinaan väläytettiin ensimmäisen kerran jo kolmisen vuotta sitten, nyt palautuspohdinta on ollut aiempaa kiihkeämpää.

Eläinten pitäminen maksaa vuosittain Ähtärille yli miljoona euroa, ja eläinpuisto on ollut taloudellisissa vaikeuksissa pitkään.

Ministeriön virkamiestyöryhmä selvitti valtion mahdollisuuksia tukea pandojen pitämistä Suomessa keväällä, mutta rahallista tukea ei luvattu. Päätös oli suuri pettymys eläinpuistolle.

Eläinpuiston hallitus on koolla Lumin ja Pyryn palauttamiskysymyksen äärellä torstai-iltana.

Kysyimme Ähtärissä ja Alavuden Tuurissa ihmisiltä, mitä mieltä he olivat Lumin ja Pyryn pitämisestä Ähtärissä. Kuvassa Iina Koivumäki Vetelistä, Jarno Haapa-aho Töysästä ja Maria Verlin Ähtäristä (Video: Mirva Ekman / Yle)

Ei kommentteja

Ähtärin eläinpuiston henkilökunta ja hallitus ovat ilmoittaneet, etteivät kommentoi tai spekuloi päätöstä tai vaihtoehtoja etukäteen.

Kaupunki ei pandojen kohtaloa kommentoi. Kaupunginjohtajan mukaan päätös on yksinomaan eläinpuiston hallituksen vastuulla.

Myös Ähtärin kaupunginvaltuuston puheenjohtajisto on asiasta vaiti.

Ylen kysyessä asiaa, tavoitetut valtuutetut eivät halunneet kommentoida edes sitä, minkälaisia vaikutuksia pandojen palauttamisella voisi olla kaupungin matkailuelinkeinolle.

Ähtärin kaupunki omistaa eläinpuistoyhtiön lähes kokonaan.

– Sanotaan, että tämä on vaikea hetki. Punnitaan asiaa sitten, kun päätökset on tehty, toteaa Ähtärin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kauko Kantola (kesk.).

Panda syö bambua Ähtärin pandatalossa
Ähtärin eläinpuisto ja valtio ovat kiistelleet keskenään siitä, kenelle vastuu pandojen suojelusta Suomessa kuuluu. Ministeriön mukaan vastuu on eläinpuiston, joka on vuokrasopimuksen sopijaosapuoli. Kuva: Birgitta Vuorela / Yle

Myöskään valtuuston varapuheenjohtaja Sirpa Leinonen (kesk.) ei kommentoi mahdollista palauttamista, vaan haluaa odottaa ensin eläinpuiston hallituksen päätöstä rauhassa.

Samoin toteaa valtuuston toinen varapuheenjohtaja Niina Ylinen (sdp.).

– Yhtä lailla mekin odotamme jännityksellä niitä päätöksiä, Ylinen sanoo.

Eläinpuiston solmiman salassapitosopimuksen vuoksi tieto pandojen tilanteesta on tällä hetkellä eläinpuiston hallitusta lukuunottamatta täysin pimennossa.

– Edes päätöksentekijät eivät tiedä asiasta nyt mitään, sanoo valtuuston kolmas varapuheenjohtaja Jari Lind (ps.).

”Jotkut voivat ajatella, että se olisi helpotus”

Ähtärissä tiistaina päivällä tavoitetut kaupunkilaiset haluaisivat lähes yksimielisesti pitää pandat Suomessa.

Rahoitus on yhtälössä kuitenkin useiden mielestä hankala toteuttaa ja valtion toivottaisiin tulevan siinä vastaan.

Ähtäriläinen Maria Verlin uskoo, että pandojen palauttaminen heikentäisi jonkin verran sekä kaupungin että eläinpuiston elinvoimaa.

Verlin sanoo kuitenkin näkevänsä asian molemmat puolet.

– Toki se toisi Ähtäriin jonkin verran elinvoimaisuutta, vaikka pandojen kustannukset ovat ihan valtavia. Ähtäri tekee kuitenkin suojelutyötä pandojen puolesta, mikä on ollut myös Kiinan ajatus siinä, että pandat tänne tuotiin, Verlin sanoo.

Verlinin mielestä Ähtärin ei pitäisi olla asiassa yksin.

– Onhan tämä tavallaan myös Suomen asia, eikä vain Ähtärin, Verlin sanoo.

Jos Verlin saisi itse päättää, ei hän palauttaisi pandoja.

– Jotkut voivat ajatella, että se olisi helpotus. Mielestäni se ei kuitenkaan olisi välttämättä niin hyvä juttu, vaikka toki asia ei ole minun päätettävissäni.

Eläinpuiston hallituksen päätöksen Verlin uskoo olevan tiukka ja sen voivan kääntyä miten päin tahansa.

– Ei kuitenkaan riitä, että pandat halutaan pitää täällä. Siihen tarvitsee oikeasti sitten rahoitusta, hän sanoo.

Pitäisikö pandat säilyttää Suomessa, vai palauttaa Kiinaan? Äänestys suljetaan torstaina kello 23.

Raha ratkaisee

Ähtärin keskustassa tiistaina asioinut Jarno Haapa-aho Töysästä uskoo, että jos rahoitus onnistuisi pandat voisivat jäädä Ähtäriin.

– Onhan se hyvä vetonaula ollut täällä. Kyllähän palauttaminen voi iskeä kävijämäärään. Jotain uutta puistoon pitäisi keksiä, jos pandat palautetaan, Haapa-aho sanoo.

Haapa-aho arvelee, että eläinpuiston hallitus tulee lopulta kuitenkin siihen tulokseen, että pandat palautetaan.

Tuurissa Keskisen kyläkaupassa vierailleen veteliläisen Iina Koivumäen mielestä on hyvä juttu, että pandat ovat Ähtärissä.

– Toki ne ovat myös kalliita pitää täällä. Uskon, että palauttaminen voisi vaikuttaa vähän lipputuloihin. Itse kävisin eläinpuistossa siitä huolimatta, ovatko pandat siellä vai eivät, hän pohtii.

Helsingistä Ähtäriin tullut Martti Kinnunen puolestaan toteaa, että jos rahaa pandojen hoitoon ei ole, ei niitä kannata pitää.

– En usko, että se kaupungin imagolle mitään tekee. Se olisi helpotus, kun toimintakin on tappiollista.

Myös ähtäriläisen Jarkko Lampimäen mielestä pandojen aika alkaa olla ohi.

– Ei se taida täällä kantaa hedelmää, vaikka yritetty on. Eiköhän raha ole se, mikä ratkaisee, hän toteaa.

Juttua voi kommentoida Yle-tunnuksilla torstaihin 27.4.2023 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle