Hyppää sisältöön

Opintojen keskeyttäminen ei ole Kaakkois-Suomen korkeakoulujen mielestä ongelma

Kaakkois-Suomen korkeakoulut tarjoavat opiskelijoilleen monipuolista tukea, jotta opinnot valmistuvat työ- ja perhe-elämän keskelläkin.

Luentosalin tuoleja ja pöytiä sekä niiden seassa opiskelijoiden jalkoja alhaalta kuvattuna.
Kaakkoi-Suomen korkeakoulut pyrkivät tukemaan opiskelijoitaan valmistumaan myös työ- ja perhe-elämän vaatimusten keskellä. Kuvituskuva. Kuva: Katja Halinen / Yle
Tanja Hannus,
Kata Salaspuro

Kaakkois-Suomen korkeakoulut eivät pidä opintojen keskeyttämistä merkittävänä ongelmana, vaikka se onkin yleistynyt viime vuosina.

LAB-ammattikorkeakoulussa tilanne on jopa parantunut: opiskelijoita on valmistunut parin viime vuoden aikana tavoiteajassa yli 12 prosenttia enemmän kuin aiemmin.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin mukaan ammattikorkeakouluissa opinnot keskeytyvät selvästi harvemmin kuin yliopistossa.

LUT-yliopistossa tietojenkäsittely- ja tietoliikennealan opiskelijoiden valmistumisajat eivät poikkea radikaalisti muista opiskelijoista.

Yle kertoi viime viikolla, että yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa juuri tietojenkäsittely- ja tietoliikenne- sekä luonnontieteiden aloilla vain joka viides valmistuu tavoiteajassa tai reilusti sen jälkeen.

Opiskelijoita vappuna Joensuussa.
Korona-aika on lisännyt opintojen keskeyttämistä. Kuvituskuva. Kuva: All Over Press

Korona-aika lisäsi keskeyttämistä

XAMKin rehtorin Heikki Saastamoisen mukaan opintojen keskeyttäminen painottuu kahteen ensimmäiseen vuoteen.

Korkeakouluopintojen suorittaminen vaatii sitoutumista, ja siihen on vaikeaa yhdistää esimerkiksi vaativaa työtä.

– Lisäksi on voinut päätyä opiskelemaan alaa, joka ei osoittaudukaan omaksi, Saastamoinen pohtii.

Korona-aika on myös lisännyt opintojen keskeyttämistä. Nousu ei näkynyt heti epidemian alussa, mutta viime vuonna keskeyttäneitä oli 15 prosenttia tavanomaista enemmän.

– Alkuvuoden osalta näyttäisi siltä, että niitä on tänä vuonna vähintään saman verran kuin viime vuonna, Saastamoinen toteaa.

LAB-ammattikorkeakoulun vararehtori Merja Heino toteaa, että keskeyttämisen taustalla on runsaasti erilaisia syitä.

– Muutto toiselle paikkakunnalle, alan vaihto, työelämän vetovoima, vaihto ammatilliselle toiselle asteelle tai siirtyminen yliopistoon, Heino luettelee.

Ohjauspalveluja vahvistettu

Kaakon korkeakoulut kertovat vahvistaneensa erilaisia ohjauspalvelujaan, jotta opiskelijat valmistuisivat myös töiden ohessa.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston koulutuksesta vastaava vararehtori Jaana Sandström sanoo, että työmarkkinoilla mennään nykyisin osaaminen edellä.

Hän muistuttaa, ettei tutkinto ole välttämättä itseisarvo. Elämässä voi olla pärjäävä osaamisella, jota kertyy pirstaleisista opinnoista, työelämän kokemuksista ja niin sanotusta elämän koulusta.

– Silti valmistumaton tutkinto tulee jossakin vaiheessa työuraa vastaan, joten kannustamme kaikkia valmistumaan. Onhan tutkinto tietyn osaamisen mittari, hän lisää.

Opiskelutekniikalla on suuri merkitys opintojen sujumisen ja valmistumisen kannalta.

Suosittelemme