Kaakkois-Suomen korkeakoulut eivät pidä opintojen keskeyttämistä merkittävänä ongelmana, vaikka se onkin yleistynyt viime vuosina.
LAB-ammattikorkeakoulussa tilanne on jopa parantunut: opiskelijoita on valmistunut parin viime vuoden aikana tavoiteajassa yli 12 prosenttia enemmän kuin aiemmin.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin mukaan ammattikorkeakouluissa opinnot keskeytyvät selvästi harvemmin kuin yliopistossa.
LUT-yliopistossa tietojenkäsittely- ja tietoliikennealan opiskelijoiden valmistumisajat eivät poikkea radikaalisti muista opiskelijoista.
Yle kertoi viime viikolla, että yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa juuri tietojenkäsittely- ja tietoliikenne- sekä luonnontieteiden aloilla vain joka viides valmistuu tavoiteajassa tai reilusti sen jälkeen.
Korona-aika lisäsi keskeyttämistä
XAMKin rehtorin Heikki Saastamoisen mukaan opintojen keskeyttäminen painottuu kahteen ensimmäiseen vuoteen.
Korkeakouluopintojen suorittaminen vaatii sitoutumista, ja siihen on vaikeaa yhdistää esimerkiksi vaativaa työtä.
– Lisäksi on voinut päätyä opiskelemaan alaa, joka ei osoittaudukaan omaksi, Saastamoinen pohtii.
Korona-aika on myös lisännyt opintojen keskeyttämistä. Nousu ei näkynyt heti epidemian alussa, mutta viime vuonna keskeyttäneitä oli 15 prosenttia tavanomaista enemmän.
– Alkuvuoden osalta näyttäisi siltä, että niitä on tänä vuonna vähintään saman verran kuin viime vuonna, Saastamoinen toteaa.
LAB-ammattikorkeakoulun vararehtori Merja Heino toteaa, että keskeyttämisen taustalla on runsaasti erilaisia syitä.
– Muutto toiselle paikkakunnalle, alan vaihto, työelämän vetovoima, vaihto ammatilliselle toiselle asteelle tai siirtyminen yliopistoon, Heino luettelee.
Ohjauspalveluja vahvistettu
Kaakon korkeakoulut kertovat vahvistaneensa erilaisia ohjauspalvelujaan, jotta opiskelijat valmistuisivat myös töiden ohessa.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston koulutuksesta vastaava vararehtori Jaana Sandström sanoo, että työmarkkinoilla mennään nykyisin osaaminen edellä.
Hän muistuttaa, ettei tutkinto ole välttämättä itseisarvo. Elämässä voi olla pärjäävä osaamisella, jota kertyy pirstaleisista opinnoista, työelämän kokemuksista ja niin sanotusta elämän koulusta.
– Silti valmistumaton tutkinto tulee jossakin vaiheessa työuraa vastaan, joten kannustamme kaikkia valmistumaan. Onhan tutkinto tietyn osaamisen mittari, hän lisää.