Hyppää sisältöön

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla runsaasti susien tekemiä koiravahinkoja

Koiravahinkoja on rekisteröity riistakeskukselle tehtyjen ilmoitusten perusteella. Kaikissa tapauksissa suden aiheuttamat vahingot eivät ole johtaneet koiran kuolemaan, vaan osassa koira on selvinnyt hengissä.

Suden puremajälki jämtlanninpystykorvarotuisen Tinka-metsästyskoiran niskassa Pielavedellä.
Kuvassa suden hyökkäyksen jälki metsästyskoiran niskassa. Arkitsokuva Pielavedeltä vuodelta 2019. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Risto Degerman

Riistavahinkorekisterin mukaan Kainuun riistapiirissä on rekisteröity viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana yhteensä 45 tapausta, joissa susi on raadellut koiraa. Kainuuta enemmän tapauksia on ollut vain Pohjois-Karjalassa.

Oulun riistapiirissä on rekisteröity viimeksi kuluneen viiden vuoden aikana yhteensä 30 tapausta. Se on kolmanneksi eniten Suomen riistapiireistä.

Pohjois-Pohjanmaalla tapauksia oli eniten vuosina 2020 ja 2021, jolloin vuoden aikana tapauksia kirjattiin kymmenkunta kumpanakin vuonna. Kainuussa tapauksia on ollut vuosittain 7-12.

Korvauksia suden koiralle tekemistä vahingoista on viiden vuoden aikana maksettu Kainuussa noin 130 000 euroa ja Oulun riistapiirissä noin 120 000 euroa.

Tapausten määrät käyvät ilmi Yleisradion Riistakeskukselta tilaamista tiedoista.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme