Hyppää sisältöön

Analyysi: TV:ssä nähty Lauri Markkasen ihailu kiteytyy syihin, jotka ovat syvällä amerikkalaisessa kulttuurissa

Sotilaat ja sotaveteraanit kuuluvat vahvasti amerikkalaiseen kulttuuriin. Siksi koripallolegendat haastattelivat NBA:ssa palkittua Lauri Markkasta lähinnä asepalveluksesta.

Lauri Markkanen seisoo asennossa Santahaminan varuskunnan pihalla.
Lauri Markkanen aloitti asepalveluksensa maanantaina 17. huhtikuuta Santahaminan varuskunnassa. Kuva: EPA-EFE
Paavo Häikiö
Paavo HäikiöKulttuuritoimittaja
Avaa Yle-sovelluksessa

Sama rituaali toistuu Yhdysvalloissa ennen jokaista ammattilaisottelua: yleisöä kehotetaan nousemaan kansallislaulun ajaksi.

“Please rise for our National Anthem.”

Laulun huippukohta on korkealta nuotilta tuleva “and the rocket’s red glare, the bombs bursting in air”. Televisiokamerat panoroivat vuoroin laulajaan ja vuoroin rivissä päät painuksissa oleviin pelaajiin.

Samalla Amerikan kotikatsomoissa pieni liikutus valtaa mielen, kun armeijan asevartion lipunkantajat tekevät kunniaa.

Mutta miksi kansallislaulussa ihannoidaan “rakettien punakajoa” tai “pommien räjähtelyä ilmassa”, mikä kuulostaa suomeksi militaristiselta aseihannoinnilta?

The Star-Spangled Bannerin sanat ovat vuodelta 1814. Laulussa viitataan brittien laivaston käyttämiin congreve-raketteihin, jotka olivat sen ajan kehittyneimpiä aseita.

Francis Scott Keyn sanoituksessa rakettien valossa nähdään, kuinka Amerikan lippu on vielä ylhäällä.

“Gave proof through the night that our flag was still there.”

Sotilaita pitämässä jättimäistä Yhdysvaltain lippua NFL-ottelussa kansallislaulun aikana.
Asevoimat ja isänmaallisuus näkyvät laajasti urheilutapahtumissa Yhdysvalloissa. Kuva: Getty Images
Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas pitelee Yhdysvaltain lippua NBA-koripalloilijoiden edessä.
Yhdysvaltain laivaston sotilas Utah Jazzin pelaajien edessä NBA-ottelussa vuonna 2016. Kuva: Issac Baldizon / NBAE / Getty Image

Kun Lauri Markkanen ilmoitti lähtevänsä NBA:n kesätauolla suorittamaan asepalvelustaan, asia uutisoitiin lähes kaikilla isoilla amerikkalaismedioilla. CNN, Fox News, ESPN ja CBS kaikki kertoivat aiheesta.

Viime yönä Ted Turnerin omistaman TNT-televisiokanavan suorassa lähetyksessä Markkanen nimettiin vuoden kehittyneimmäksi NBA-pelaajaksi.

Ohjelman kommenttaattoreina toimivat NBA:n historian arvostetuimpiin pelaajiin kuuluvat Shaquille O’Neal ja Charles Barkley. Kaksikko ei juurikaan kysellyt Markkaselta koripallosta, koska heitä ja TV-katsojia kiinnosti kysyä armeijasta.

Haastatelun lopussa Barkley sanoi kaksi asiaa, jotka vaikuttavat syvällä amerikkalaisessa kulttuurissa: “Thank you for your service”, millä on tapana kiittää kaikkia asevoimissa palvelleita ja sen, että Amerikassa valtio ei arvosta sotaveteraaneja tarpeeksi.

Urheilu- ja sotasankareita yhdistää moni asia

Nykyään Lauri Markkasen lempinimi on “The Finnisher”, “Viimeistelijä”, mistä hän itsekin tykkää eniten.

Aiemmin pelatessaan Arizonan yliopistossa ja Chicago Bullsissa hän oli vielä "The Markksman", “Tarkk’ampuja”.

Markkasta ihaillaan Amerikassa, koska hänessä yhdistyvät samaan aikaan Suomen liittyminen Natoon, tarkk’ampuja Simo Häyhän legenda ja amerikkalaisten arvostus sotaveteraaneja kohtaan.

Urheilusankareita ja sotasankareita yhdistää moni asia. Se, keitä ihailemme, kertoo arvoistamme.

Suomessa sotaveteraaneja on elossa vajaat 3 000. Amerikassa heitä on 16,5 miljoonaa, eli noin 6,4 prosenttia aikuisväestöstä. Ja peräti 61 prosentilla amerikkalaisista on armeijassa palvellut lähisukulainen.

Lauri Markkanen kantaa armeijan varustesäkkiä.
Markkanen kantamassa varustesäkkiä ensimmäisenä palveluspäivänään Puolustusvoimien urheilukoulussa. Kuva: Lehtikuva

Siinä, missä kaksi kolmasosaa suomalaisista miehistä käy armeijan, ja tuhatkunta naista päälle, tilanne on amerikkalaisessa ammattilaisurheilussa täysin toinen.

Vuodelta 2019 oleva artikkeli listaa kuuluisia amerikkalaisia ammattiurheilijoita, jotka ovat palvelleet armeijassa. Mukana on pääasiassa amerikkalaisen jalkapallon pelaajia, muutama baseball-pelaaja ja pari nyrkkeilijää.

Kuvista suurin osa on niin vanhoja, että ne ovat mustavalkoisia. Viimeiseen 20 vuoteen mukana ei ole yhtäkään ammattiurheilijaa.

Koko listalla on mukana vain yksi koripalloilija: ilmavoimissa palvellut Bill Bradley, josta tuli urheilu-uran jälkeen senaattori ja sittemmin demokraattisen puolueen presidenttiehdokas.

Amerikkalaisilla on ollut 2000-luvulla kahdenlaisia sankareita: ammattiurheilijoita tai niitä, ketkä ovat palvelleet armeijassa. Lauri Markkanen yhdistää nämä molemmat.

Paavo Häikiö
Kirjoittaja on Yle Kulttuuricocktail Liven juontaja ja käsikirjoittaja ja katsonut Markkasen NBA-uran lähes jokaisen ottelun.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 26.4. klo 23 asti. Tarvitset kommentointiin Yle-tunnuksen.

Suosittelemme