Hyppää sisältöön

Jopa 16-vuotiaat äänestävät nyt Kreikan vaaleissa – pääministeri kosiskelee nuoria Tiktokissa vitseillä nenälävistyksistä

Puolueilla on vaikeuksia ennakoida 16–17-vuotiaiden poliittista kantaa. Afroditi Patsouraki äänestää, koska haluaisi muuttaa Kreikan opetusjärjestelmää.

16-vuotiaat kaksoset Afroditi ja Eleftheria Patsouraki vaihtavat kaveripiirissä näkemyksiä politiikasta. Aihe ei silti hallitse keskusteluja.
Sara Saure

Mieletöntä, kuvailee 16-vuotias Afroditi Patsouraki jännitystä siitä, että saa äänestää parlamenttivaaleissa.

Kreikassa hyväksytään tänään sunnuntaina ensimmäistä kertaa äänestämään kaikki, jotka ovat syntyneet vuonna 2006.

EU:n alueella näin nuorilla on äänestysoikeus parlamenttivaaleissa Kreikan lisäksi vain Maltassa ja Itävallassa.

– Me voimme ratkaista Kreikan tulevaisuuden, Afroditi Patsouraki sanoo.

Kreikkaa on johtanut neljä vuotta yksi puolue, keskustaoikeistolainen Uusi demokratia. Patsourakin puoluevalinta ei ole vielä sinetöity, mutta hän kannattaa monipuoluehallitusta. Hän ei halua, että mikään puolue ajaa vain omaa etuaan.

– Suomen malli koalitiohallituksista olisi tervetullut myös Kreikkaan, Patsouraki sanoo.

Koulujärjestelmä ja työttömyys puhuttelevat nuoria

Afroditin kaksossiskon Eleftheria Patsourakin mielestä vaalien tärkeät teemat ovat talous ja alle 25-vuotiaiden työttömyysaste.

Se on lähes 30 prosenttia.

Katso tästä jutusta, miten nuoret yrittävät pärjätä arjessa minimipalkoilla – osa-aikainen työntekijä voi tienata kuntosalilla kolme euroa tunnissa.

Eniten uudistettavaa olisi Patsourakin mukaan Kreikan opetusjärjestelmässä.

– Kouluissa ei opeteta kunnolla, koska opettajat tietävät, että käymme iltaisin joka tapauksessa preppaustunneilla, Eleftheria Patsouraki tiivistää.

Kreikassa suurin osa yläaste- ja lukioikäisistä ottaa maksullista lisäopetusta. Oppilaat kokevat, ettei kouluopetus riitä lukion päättökokeesta selviytymiseen. Yliopistoihin haetaan Kreikassa päättökokeen pistemäärällä, erillisiä pääsykokeita ei ole.

Koulu-uudistuksen kannalla on myös lukion toista luokkaa käyvä 17-vuotias Panayotis Malamas.

– Äänestän, koska haluan poistaa koejärjestelmästä kysymyspankin, joka estää monia pääsemästä luokalta ja toteuttamasta unelmiaan, Malamas sanoo.

Kysymyspankissa puolet lukion kokeiden kysymyksistä tulee opetusministeriöltä, toinen puoli opettajilta.

Malamas pitää vasemmistolaisen pääoppositiopuolue Syrizan vaalilupauksesta, jonka mukaan yliopistojen opiskelijavalinnasta poistetaan linjakohtainen, opetusministeriön määrittämä alin pisteraja.

Tummahiuksinen poika katsoo kameraan.
Panayotis Malamas toivoo, että kouluissa opetettaisiin äänestämistä käytännön tasolla. Nuoret joutuvat tukeutumaan nyt vanhempien neuvoihin. Kuva: Jyri Pitkänen

Pääministeri lähestyy teinejä nenälävistyksillä ja nuorisopassilla

Mielipidemittauksia on johtanut hallituspuolue Uusi demokratia. Z-sukupolven perinteisesti kannattama Syriza tulee jäljessä.

Puolueilla on vaikeuksia ennakoida 16–17-vuotiaiden poliittista kantaa.

Pääministeri Kyriakos Mitsotakis on yrittänyt lähestyä nuoria Tiktokissa. Hän on vitsaillut nenälävistyksistä ja kehottanut nuoria muistuttamaan äitejään ilmaisesta mammografiaseulonnasta.

18–19-vuotiaille Mitsotakis lupaa niin sanotun nuorisopassin. 150 euron arvoinen kortti on tarkoitettu käytettäväksi matkailuun ja vapaa-ajan viettoon. Samantapainen etu myönnettiin nuorille koronapandemian aikana.

Nuoret opiskelijat istuvat kadulla penkillä, jonka eteen on liimattu julisteita.
Kreikan nuorisoon syvästi vaikuttanut junaturma näkyi opiskelijavaalien alla Ateenassa. Yliopiston penkissä lukee ”murhaajat” ja penkkiin liimatuissa junalipuissa ”rikos”. Kuva: Sara Saure / Yle

Tuhoisa junaonnettomuus vaikuttaa äänestyspäätöksiin

Afroditi Patsouraki uskoo, että Pohjois-Kreikassa talvella sattunut maan historian tuhoisin junaturma näkyy vaalituloksessa.

Turmassa kuoli kymmeniä nuoria.

Onnettomuus toi myös esiin viime vuosien hallitusten laiminlyöntejä liikenneinfrastruktuurin turvallisuudessa.

– Nuoret äänestävät nyt varmasti järjestelmän vastaisia pienpuolueita, Afroditi Patsouraki arvelee.

Erityisesti 16–24-vuotiaissa kannatustaan on nostanut laitavasemmistolainen MeRA25. Puolue ehdottaa muun muassa miesten pakollisen asevelvollisuuden lakkauttamista.

Junaturman aiheuttama raivo valtionhallintoa vastaan on kasvattanut myös äärioikeistolaisen Kreikan kansallispuolueen suosiota. Korkein oikeus sulki puolueen vaaleista, koska sen ehdokas on kuulunut rikollisjärjestöksi julistetun Kultainen aamunkoitto -puolueen johtoon.

Afroditi Patsouraki arvelee, että kansallispuolueen pudotus vaaleista voi lisätä protestiääniä pääministeripuoluetta vastaan.

– En silti usko, että 17-vuotiaat olisivat kansallismielisten virrassa mukana, Patsouraki sanoo.

Suosittelemme