Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalainen lelujätti haluaa jokaisen lapsen voivan leikkiä itsensä näköisellä nukella, siksi Barbiella on nyt Downin syndrooma

Mattel-yhtiö sanoo luoneensa uuden nuken yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa.

Ellie Goldstein esittelee Barbieta.
Leluyhtiö Mattel on esitellyt ensimmäistä kertaa Barbie-nuken, jolla on Downin syndrooma. Nukkea esittelee malli Ellie Goldstein. Kuva: Mattel
Jussi Nurminen

Yhdysvaltalainen leluyhtiö Mattel on julkistanut ensimmäistä kertaa Barbie-nuken, jolla on Downin syndrooma.

Mattel sanoo luoneensa nuken yhteistyössä yhdistyksen kanssa, joka edustaa ihmisiä, joilla on Downin syndrooma.

Leluyhtiön mukaan tavoitteena on tarjota myös kehitysvammaisille lapsille mahdollisuus leikkiä nukella, joka näyttää heiltä itseltään.

Yhtiö sanoo tavoittelevansa myös sitä, että kaikki lapset oppisivat leikkimään sellaisillakin nukeilla, jotka eivät näytä heiltä itseltään.

Nuken vaatteissa ja asusteissa on symbolisia viittauksia Downin syndroomaan. Tällainen on esimerkiksi mekon perhoskuvio.

BArbie-nukke.
Barbie on suunniteltu yhteistyössä yhdistyksen kanssa, joka edustaa ihmisiä, joilla on Downin syndrooma. Kuva: Mattel

Ensimmäinen Barbie-nukke tuli myyntiin vuonna 1959. Nukke nostatti pitkään arvostelua antamallaan yksipuolisella naiskuvalla ja luonnottomilla vartalonsa mittasuhteilla.

Viime vuosina leluyhtiö Mattel onkin pyrkinyt monipuolistamaan nukkevalikoimaansa muun muassa tarjoamalla erilaisia ihonvärejä, ruumiinkokoja ja vartalonmuotoja.

Myyntiin on tuotu myös nukkeja, joilta puuttuu osa raajoista tai joilla on pälvikaljuisuutta aiheuttava alopecia tai ihon valkopälvisairaus eli vitiligo.

Lähteet: Reuters, AFP

Suosittelemme