Hyppää sisältöön

Työttömyys nytkähti ylöspäin Varsinais-Suomessa maaliskuussa – Taustalla erityisesti Valmet Automotiven vaikea tilanne

Työttömien määrä nousi helmikuusta vajaalla 100 henkilöllä ja viime vuoden maaliskuusta noin 400 henkilöllä. Maakunnan työ- ja elinkeinotoimistossa oli kuun lopussa 20 800 työtöntä työnhakijaa.

valmet-automotiven porti.
Kuva: Kamal Afarin / Yle
Eino Kossila

Varsinais-Suomessa maaliskuussa alkaneet lomautukset ja kasvanut työttömien määrä nostivat työttömien määrää Varsinais-Suomessa maaliskuussa.

Maakunnan työ- ja elinkeinotoimistossa oli kuun lopussa 20 800 työtöntä työnhakijaa. Tavallisesti määrä laskee helmikuuhun verrattuna, mutta tänä vuonna kävi toisin, kertoo ELY-keskus.

Työttömien määrä nousi helmikuusta vajaalla 100 henkilöllä ja viime vuoden maaliskuusta noin 400 henkilöllä. Maakunnan työttömyys on tätä ennen ollut pidemmän aikaa laskussa.

Työttömien osuus työvoimasta oli maaliskuun lopussa 9,0 prosenttia, eli 0,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Koko maassa työttömyysaste oli 9,6 prosenttia.

Työttömyyden kasvun takana oli erityisesti Valmet Automotiven laaja irtisanomis- ja lomautuspäätös, sekä siitä aiheutuneet alihankintaketjun muutokset ja muut arvoketjuvaikutukset alueella. Vakka-Suomessa työttömien määrä kasvoi peräti 52 prosenttia viime vuodesta. Seudun työttömyysaste oli kuun lopussa 10,3 ja seutukaupunki Uudessakaupungissa 12,7 prosenttia.

Avoimia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa alkuvuoden aikana 28 200, mikä on 16 prosenttia vähemmän kuin vuoden 2022 tammi–maaliskuussa.

Suosittelemme