Hyppää sisältöön

Turku rajoittaa sähköpotkulautojen käyttöä osassa kaupunkia

Kauppatorin läpi ei saa ajaa sähköpotkulaudalla. Lautojen nopeutta on hidastettu muun muassa jokirannassa, keskustassa ja Kupittaalla.

Sähköpotkulauta pysäköitynä jalkakäytävän reunaan Vaasassa.
Sähköpotkulauta on pysäköitynä jalkakäytävän reunalla. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle
Tarja Hiltunen

Turku rajoittaa sähköpotkulautojen ajoreittejä ja asettaa hidasnopeusalueita ympäri kaupunkia.

Sähköpotkulaudalla ajaminen on estetty esimerkiksi Turun kauppatorilla. Ajokieltoalue löytyy myös Kupittaan BMX-puistosta. Lautojen hidasnopeusalueita löytyy muun muassa jokirannasta, keskustasta ja Kupittaan urheilupuiston alueelta.

Lautojen maksiminopeus Turussa on 20 km/h. Viikonloppuöisin kello 22–05 lautojen maksiminopeus on 15 km/h. Ne ovat käytössä ympäri vuorokauden.

Turussa sähköpotkulautoja vuokraa kolme yritystä: VOI, Tier ja Ryde.

Huippusesongin aikaan lautoja on noin 7 500–8 000. Tarkkoja tietoja ei ole, koska sähköpotkulautayritykset eivät kerro lukuja julkisuuteen.

Kuntaliiton huhtikuun alussa julkaiseman selvityksen mukaan 30 kuntaa ja kuntaliitto toivovat lisää rajoja sähköpotkulautayritysten toimintaan. Kuntaliiton selvityksessä ehdotetaankin kunnille oikeutta päättää, kuka saa tarjota kunnissa sähköpotkulautoja vuokrattavaksi. Tämä tarkoittaisi jonkinlaista toimenpidelupaa.

– Toimilupamalli mahdollistaisi käytön sääntelemisen riittävällä tasolla. Toivomme sen ottamista käyttöön, sanoo Turun kaupungin liikkumispalveluiden projektikoordinaattori Jere Sipponen.

Turun kaupungin viime vuoden turvallisuuskyselyssä paljastui, että kaupunkilaiset pitivät sähköpotkulautoja vaarallisina. Kyselyssä yli 41 prosenttia vastaajista piti suurimpana ongelmana kaupungissa holtittomasti ajavia sähköpotkulautailijoita.

Ohjeita pysäköintiin

Turku päivitti ohjeistustaan sähköpotkulautoja vuokraaville firmoille keväällä.

Sähköpotkulautaoperaattorit tuovat kukin kolme telinettä tälle kaudelle Turkuun. Kaduille sijoitetaan siis yhdeksän telinettä.

– Operaattorit osallistuvat myös yhdessä Turun kaupungin kanssa pysäköintipartion hankintaan. Kaksi henkilöä siirtelee huonosti pysäköityjä lautoja keskustassa ja Kupittaan alueella kesän aikana. Näiden lisäksi toki operaattoreilla on omat katutiiminsä, jotka siirtelevät lautoja, kertoo Sipponen.

Suosittelemme