Hyppää sisältöön

Manta siirtyy korjattavaksi, ja valmistumisen aikataulu on vielä epävarma – tällaisia ideoita ylioppilaskunnilla on ensi vuoden vapun varalle

Nyt lakitusvuorossa oleva Aalto-yliopiston ylioppilaskunta harkitsi suunnittelukisaa Mantan paikkaajasta jo tänä vappuna. Koronavuosina on ollut käytössä myös virtuaalinen lakitus.

Emilia Donner asetti kasvomaskin Mantan kasvoille 20. huhtikuuta.
Hankenin opiskelijat lakittivat Mantan vappuna 2021. Kuva: Silja Viitala / Yle
Olli-Pekka Toivanen

Helsingin Kauppatorin laidalla sijaitseva Havis Amanda -patsas, eli Manta siirtyy vapun jälkeen konservoitavaksi osana suihkulähteen ja sen ympäristön peruskorjausta. Mantan vesialtaassa ei ole vappuna vettä juuri peruskorjaukseen siirtämisen vuoksi.

Korjaustyöt kestävät alustavasti elokuulle 2024. Manta koitetaan saada paikalleen ensi vapuksi, mutta asia ei ole vielä varma, Helsingin kaupunkiympäristön projektinjohtaja Lasse Toivanen kertoo.

Ylioppilaiden perinteiselle Mantan lakitukselle voidaan siis joutua etsimään vaihtoehtoja. Yle tiedusteli pääkaupunkiseudun ylioppilaskuntien ajatuksia sen varalta, että Manta ei palaa paikalleen ensi vappuun mennessä.

AYY: Mantan vaihtoehdosta kisa

Lakituksen suorittaa tänä vuonna Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY). Asiasta vastaa ensimmäistä kertaa AYY:n oma lakitustyöryhmä Team Manta.

Työryhmän puheenjohtajan Topias Turpan mukaan vaihtoehtoja käytiin läpi jo tälle keväälle, kun korjaustöiden aikataulu oli vielä auki. Esillä oli muun muassa patsas- ja veistoskilpailu Mantan paikkaajasta.

– Ykkösideamme oli järjestää aaltolaisten keskuudessa kisa, jossa kilpailijat olisivat voineet esitellä oman ehdotuksensa lakitettavasta asiasta. Näiden ehdotuksien keskuudesta olisi sitten äänestämällä valittu lopullinen vaihtoehto.

Ensi vuoden suunnittelu alkaa välittömästi tämän vapun jälkeen, Turppa kertoo. Virtuaalinen lakitus voisi olla yksi vaihtoehto, kuten tehtiin koronakeväänä 2020.

– Tietysti meilläkin keskusteluissa esiintynyt suunnittelukilpailu tuottaisi varmasti ennennäkemättömiä tuotoksia poikkeukselliseen lakitusvuoteen.

Näin kansa juhli Mantan lakitusta vappuna 2022.

Perinteet tuovat opiskelijoita yhteen

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) hallituksen puheenjohtaja Nea Hakala pitää Mantan konservointia tärkeänä. Ylioppilaskunnat ovat halunneet tehdä osansa patsaan kunnossa pitämiseksi, ja lakitus onkin tehty nosturilla viime vuosikymmenet.

Tarkemmat keskustelut ensi vapusta käydään ylioppilaskuntien ja Helsingin kaupungin kanssa, Hakala sanoo. Perinteisen lakituksen korvaavia keinoja on hänen mukaansa varmasti.

– Koronavuosien jälkeen halutaan varmaan pitää kiinni siitä, että tuodaan opiskelijat yhteen livenä.

Hanken-kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan Svenska Handelshögskolans Studentkårin (SHS) vuorolla 2021 Mantan lakituksesta esitettiin etukäteen kuvattu video vappuaattona.

– Jokin Mantan näköisversio voisi olla toimivampi vaihtoehto tai jokin muu patsas, SHS:n puheenjohtaja Ville Ruokonen pohtii ensi kevään tilannetta.

Ruokonen kuitenkin toivoo, että Manta palaa paikalleen ennen vappua. Patsaalla on symbolinen merkitys, ja opiskelijoiden yhdessäolo on tärkeää, hän sanoo.

Taideyliopistolla alustavia varasuunnitelmia

Ensi kevään lakitusvuorossa on Taideyliopiston ylioppilaskunta (TaiYo). Ylioppilaskunnan pääsihteeri Lauri Grünthalin mukaan vaihtoehtoista ohjelmaa on alustavasti suunnitteilla, jos lakitus ei onnistu perinteisen menoin.

– Lakki ja taide liittyvät asiaan, Grünthal avaa suunnitelmia.

TaiYo oli koronakevään 2020 virtuaalisen lakituksen järjestäjä. Olisiko tällainen mahdollista myös ensi vappuna?

– Lakittaminen on parempaa ja hauskempaa livenä. Paljon riippuu siitä, missä aikataulussa kunnostustyöt etenevät, Grünthal sanoo.

Lue lisää:

Helsingissä ensihoito hurauttaa vappuna ensi kertaa apuun myös sähköpyörällä

Suomen pisin vappu alkoi lumihankien keskellä – katso video

Suosittelemme sinulle