Hyppää sisältöön

Suomalaissankari joutui ruotsalaismedian erikoiseen tempaukseen – isyydellä valtava merkitys Emil Larmille: ”Niin iso tappi kasvoi otsassa”

Emil Larmista tuli Ruotsissa juhlittu sankari. Larmi torjui Växjön Ruotsin mestariksi ja hänet valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi, mutta kesällä odottaa jääkiekkoakin isompi asia.

Emil Larmi kirjoittaa nimmareita Växjön mestaruusjuhlissa.
Emil Larmi kirjoittaa nimmareita Växjön torilla mestaruusjuhlissa tiistai-iltana. Kuva: TT / LEHTIKUVA / MIKAEL FRITZON
Roope Visuri

Yksi suomalainen on ollut Ruotsin puolella isosti otsikoissa viime päivinä. Hänen nimensä on Emil Larmi. Tuore jääkiekon Ruotsin mestari maanantai-illalta.

Larmi vietiin esimerkiksi Skandinavian suurimpiin lehtiin kuuluvan Aftonbladetin kuvauksiin. Larmi värjättiin kultaiseksi. Hän poseerasi yläkroppa paljaana.

– Ei se ollut ehkä miellyttävin kokemus. En olisi välttämättä ollut ensimmäisenä vapaaehtoisena jonossa, mutta perinteet ovat perinteitä, Larmi naurahtaa Yle Urheilulle keskiviikkoaamuna.

Aftonbladet on järjestänyt vastaavia tempauksia aiemminkin.

– Se piti hoitaa pois alta. Varmasti mukava muisto tulevaisuuteen. Jos kerta Jörgen Jönssön on saanut saman kohtalon aiemmin ja itse saa saman. Siitä voi laittaa jonkun muiston hyllylle, Larmi sanoo ja viittaa yhteen ruotsalaisjääkiekon suurimmista legendoista.

Tiistaiaamuun mennessä kultaväri oli kulunut pois.

– Tietääkseni väriä ei ole enää missään. Kyllä sitä sai jonkin verran hinkkailla pois. Oli sentään vesiliukasta väriä. Ei tarvinnut ottaa mitään tynnyrikylpyä, Larmi kuvaili.

Larmi oli Växjön suuri sankari Skellefteå-finaalisarjassa, sillä hänet palkittiin pudotuspelien arvokkaimpana pelaajana. Palkinto on nimetty Jaroslavlin KHL-joukkueen lentoturmassa menehtyneen ruotsalaismaalivahti Stefan Livin mukaan. Larmi on ensimmäinen maalivahti, joka on voittanut Stefan Liv Memorial Trophyn.

– Sinänsä mulle on ihan hyvin sama, kuka palkinnon saa. Mestaruuden voittaminen on isoin juttu. Siihen verrattuna tämä palkinto on hyvin marginaalinen asia, mutta totta kai tuntuu hyvältä. Kun vielä jälkikäteen on kuullut, kenen mukaan palkinto on nimetty ja maalivahdeille sitä ei hirveästi ole jaettu. Palkinto nosti arvoaan jälkikäteen, Larmi kuvailee.

Haamutorjunta meni sumussa – mestaruudenkin jälkeen töitä

Lahtelaislähtöinen maalivahti sykähdytti finaalisarjan ratkaisseessa viidennessä loppuottelussa etenkin yhdellä haamupelastuksella. Se keräsi kehuja monesta suunnasta. Ruotsin tv-lähetyksessä NHL-legenda Kevin Lowe hehkutti torjuntaa yhdeksi parhaista näkemistään torjunnoista.

Larmi naurahtaa, kun häneltä kysyy torjunnasta.

– Keskimäärin jokainen vastaantulija on kysynyt siitä. Se oli yksi tilanne muiden joukossa. Hyvä, että kävi noin. Tilanne meni sumussa, kun on niin paljon pelissä kiinni, Larmi kuittasi.

Torjunnassa käsi ehti kuitenkin ottaa osumaa, kun kiekko osui peukaloon. Se on turvoksissa, mutta tilanne paranee hampaiden kiristelyllä.

Hirveästi ei ole kuitenkaan tarvinnut hampaita kiristellä viime päivinä. Puhelimen välityksellä kuuluu iloisuus joka tapauksessa.

Suomalaismaalivahti on ylipäätänsä virkeällä tuulella, kun hän antaa aamutuimaan haastattelua puhelimitse.

– Eiliselle survottiin aika paljon edustustöitä. On siis saanut tehdä myös töitä. On sitten ehkä vähän virkeämmässä kunnossa, Larmi naureskelee.

Tuleva isyys on laittanut asiat mittakaavaan

Larmi pääsi vuonna 2019 juhlimaan Suomen mestaruutta, kun HPK yllätti Oulun Kärpät seitsemän ottelun dramaattisessa sarjassa. Mestaruus ratkesi jatkoerässä.

– Tästä keväästä jäi etenkin mieleen, miten tasainen ja kilpailullinen sarja SHL on. Runkosarjassa ei ole yhtään helppoa iltaa. Pudotuspeleissä on vielä kovempaa. Vaatimustaso on todella korkea, Larmi sanoo.

Larmi muistuttaa, että heti puolivälierissäkin Växjö joutui tiukoille. Runkosarjan ykkönen sai vastaansa 10. sijoittuneen Luulajan, mutta Luulaja pakotti Växjön päätyyn saakka ottelusarjan seitsemänteen peliin. Växjö otti ratkaisevasta ottelusta yhden maalin voiton.

– Se kertoo sarjan kovasta tasosta ja tasaisuudesta. Sen verran voi verrata vuoden 2019 Suomen mestaruuteen, että tämä tuli vielä vaikeamman kautta. Totta kai aika kultaa muistot, Larmi sanoo ja muistuttaa, että henkisesti asetelma oli toisenlainen kolme vuotta sitten.

Silloin HPK oli altavastaaja. Nyt Växjö oli puolestaan se, jolta mestaruutta odotettiin.

Emil Larmi torjuu  Växjö Lakersin paidassa.
Emil Larmilla oli runkosarjassa sekä pudotuspeleissä Ruotsin jääkiekkoliigan SHL:n paras torjuntaprosentti. Växjölle mestaruus oli historiansa neljäs. Edellisen kerran Växjö juhli 2021. Kuva: STELLA Pictures/Nisse Nilsson
Emil Larmi tuulettaa Suomen mestaruutta 2019.
Emil Larmi oli myös isossa roolissa HPK:n mestaruuskeväänä 2019. Kuva: Markku Hyttinen / AOP

Tulevien kausien välissä Larmia odottaa kuitenkin vielä jääkiekkoa isompi asia. Larmista on tulossa isä parin kuukauden sisällä. Hänen kumppaninsa oli myös maanantai-iltana kaukalossa mukana onnittelemassa, kun mestaruus ratkesi.

Larmille isyys on valtava juttu.

– Koko ajan se on ollut tasapainottava tekijä, Larmi sanoo.

26-vuotias jääkiekkoilija muistaa kauden ajalta etenkin yhden hetken. Ottelu Oskarshamnia vastaan oli mennyt maalivahdin omien sanojensa mukaan “aika puhtaasti vihkoon”.

– Hyvä, kun mahtui ovesta sisään, kun kotiin tuli. Niin iso tappi kasvoi otsassa. Sitten kotona samana iltana tunsi ensimmäistä kertaa oman lapsen potkut. Se hetki laittoi asiat mittakaavaan ja avasi, mikä on oikeasti tärkeintä. Tulee helpottava ja tasapainoinen tunne, että jääkiekko on vain jääkiekkoa. Jotkut asiat säilyvät, ihan sama, miten kaukalossa käy, Larmi päättää.

Tuore Ruotsin mestari Emil Larmi Ylen haastattelussa
Tuore Ruotsin mestari Emil Larmi Ylen haastattelussa

Suosittelemme