Hyppää sisältöön

Helsingin johtamista alkaa selvittää sama ihminen, joka oli vetovastuussa Sarastia-projektista – ei itse pidä tätä ongelmana

Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Gros siirrettiin sivuun Sarastia-projektista viime syyskuun lopussa.

Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Nina Gros
Nina Gros kuvattuna elokuussa 2022. Kuva: Petteri Juuti / Yle
Tiina Karppi

Helsingin kaupungin entinen henkilöstöjohtaja Nina Gros ei koe, etteikö hän voisi tehdä selvitystä kaupungin ylimmän johdon toimintaedellytyksistä.

Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina, että Gros oli valittu tekemään selvitystä. Lehti uutisoi myös, kuinka valinta on herättänyt ihmetystä paikallisten poliitikkojen keskuudessa.

Esimerkiksi SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoma tviittasi, että hänellä ”ei ole luottamusta selvitykseen, jossa henkilö itse on osallinen arvioitavaan kohteeseen”.

Grosin mukaan tarve selvitykselle syntyi, kun Valorin ulkopuolinen selvitys Sarastian käyttöönottoon liittyen suositti kaupunkia selkeyttämään vastuukokonaisuuksia ja suoraviivaistamaan johtamista.

Gros itse siirrettiin sivuun Sarastia-projektin vetovastuusta viime syyskuun lopussa.

Gros kertoo, että selvityksen avulla pyritään kuvaamaan miten nykyistä johtamisjärjestelmää tulisi kehittää, jotta kaupunki pystyy jatkossa paremmin selättämään suuremman mittaluokan haasteita ja viemään paremmin läpi isoja muutoksia.

– On harmittavaa, jos kokemusasiantuntijan toimesta tehty selvitys halutaan sivuuttaa tai mitätöidä. Olen ollut osa kaupungin johtoryhmää ja selvitys antaa näkökulmaa siihen, miltä kaupungin toiminta ja päätöksentekokyky näyttää viranhaltijoiden näkökulmasta, Gros sanoo Ylelle.

Hän uskoo selvityksen tuovan lisäarvoa, jollaista ei välttämättä voi saavuttaa ulkopuolisilla selvityksillä. Grosin virka henkilöstöjohtajana päättyi 25. huhtikuuta ja hänelle on varattu selvityksen tekoon 11 kuukautta.

Gros toteaa tekevänsä viimeisenä työnään selvityksen asiasta, jossa hän on itse ollut osallisena, mutta että hän on siirtymässä pois kaupungin palveluksesta eikä koe ajavansa kenenkään etuja.

– Tutkimuksesta on tarkoitus tehdä hyvin objektiivinen ja tuloksia verifioidaan sen eri vaiheissa. Tämä ei ole yksityinen näkemys asiasta, vaan työtä tehdään yhdessä viranhaltijajohdon kanssa.

Voit keskustella aiheesta 27.4. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle