Hyppää sisältöön

Lavrov: Sudanilla on oikeus käyttää Wagnerin palkkasotilaita

Läntiset lähteet kertovat, että palkkasotilasyhtiö Wagner aseistaa Sudanissa armeijaa vastaan taistelevia RSF-joukkoja. Wagner kiistää tiedot.

Lavrov kommentoi palkkasotilasyhtiö Wagneria YK:n päämajassa pitämässään tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 26.4.
Sari Taussi

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Sudanilla on oikeus käyttää venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin palveluita.

Lavrov kommentoi asiaa YK:ssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, jossa hän myös muun muassa syytti Euroopan unionia militarisoitumisesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto varoitti aiemmin tällä viikolla, että Wagner saattaa saada lisää jalansijaa Sudanissa.

Haavisto penäsi ulkopuolisilta, kuten EU:lta, aktiivisempaa roolia Sudanissa, jotta maassa riehuvat taistelut saataisiin loppumaan. Muussa tapauksessa taistelut voivat hänen mukaansa levitä Sudanin ulkopuolelle ja aiheuttaa myös uuden pakolaisaallon.

Lisäksi Haavisto varoitti seurauksista, jos kaikki ulkomaalaiset lähtevät Sudanista.

– Jos poistumme, jätämme Wagner-joukoille ja Venäjälle tilaa toimia siellä, Haavisto sanoi saapuessaan EU:n ulkoministerikokoukseen alkuviikolla.

Läntiset lähteet arvioivat, että Wagner avustaa RSF-joukkoja

Viime viikolla amerikkalainen uutiskanava CNN arvioi, että Wagner toimittaisi aseita ja ohjuksia Sudanissa taisteleville RSF-joukoille. CNN viittaa sudanilaisiin ja muihin alueella toimiviin diplomaattilähteisiin.

Sudanin armeijan ja puolisotilaallisen RSF:n verinen valtataistelu on jatkunut Sudanissa puolitoista viikkoa.

Läntiset diplomaatit ovat sanoneet jo ennen nykyisten taistelujen alkamista, että Wagner osallistuu laittomaan kullankaivuuseen Sudanissa.

Wagner puolestaan on kiistänyt, että se toimisi Sudanissa. Palkkasotilasyhtiö sanoi viime viikolla Telegram-viestipalvelussa, että se ei toimi Sudanissa eikä ole sekaantunut meneillään oleviin taisteluihin.

– Wagnerin joukot eivät ole olleet Sudanissa yli kahteen vuoteen, ryhmä ilmoitti.

Jevgeni Prigožinin johtamalla palkkasotilasyhtiöllä tiedetään olevan huomattava rooli Venäjän joukkojen osana Ukrainassa.

Suosittelemme