Hyppää sisältöön

Vaasan siilojen purkamisesta ei saa päräyttäviä Tiktok-videoita, mutta ympäristö kiittää – suurin osa purkumateriaalista käytetään uudelleen

Vaasan betonisiilojen purkaminen kestää puolisen vuotta. Ensin puretaan haitta-aineet, sitten murustellaan betoni jatkokäyttöön. Kaikkiaan purkumateriaalia tulee 17 000 tonnia.

Åbo Akademi i Vasa 26.4.2023
Vaasan betonisiilojen purkaminen alkaa perjantaina. Kuva: Kim Blåfield / Yle
Matti Rinnekangas

Vaasan betonisiilojen purkamista kohtaan on osoitettu sen verran paljon mielenkiintoa jo vuosia, että purkamisesta vastaavan Fincap Rakennuksen toimitusjohtaja Juha Pöntinen vertaa aiheesta järjestettyä tiedotustilaisuutta joulupukin odottamiseen.

– Voitte uskoa, että meidän puhelin on soinut aika kiivaasti, Pöntinen sanoo.

Siilojen purkaminen alkaa nyt perjantaina 28. huhtikuuta työmaan perustamisella. Alue on jo pääosin aidattu ja meren puolella se rajautuu junarataan.

Liikenne Rantakadulta siilojen takaa Museokadulle on nyt katkaistu. Pysäköintirajoituksia tulee lyhyelle matkalle Museokadulle.

Fincap Rakennuksen työnjohtajan Juha Ervingin mukaan purkutyö ei todennäköisesti vaikuta mitenkään kevyenliikenteen väylään, joka kulkee junaradan ja meren välissä.

Ei mahtipontisia Tiktok-videoita

Purkaminen kestää yhteensä puolisen vuotta ja sen hoitaa purku-urakoitsija Lotus Demolition. Yhtiön operatiivisen johtajan Petri Uomalan mukaan mitään näyttävää purkamista ei ole luvassa.

– Joudun tuottamaan pettymyksen. Ette saa komeata räjäytystä tai mahtipontista Tiktok-kamaa tästä, vaan tämä tapahtuu hyvinkin tylsästi, Uomala sanoo.

Ensin puretaan haitta-aineet, kuten asbesti. Se kestää noin kuukauden eikä näy millään tavalla ulospäin.

Kun haitta-aineet on saatu pois, alkaa varsinainen purkaminen teloilla liikkuvalla kaivinkoneella, jonka pitkä puomi yltää rakennuksen yläosaan asti. Sen päässä on koura, joka irrottaa ja murskaa materiaalia.

Siiloissa on muun muassa betonia 15 500 tonnia ja terästä 500 tonnia. Yhteensä purkumateriaalia on 17 000 tonnia.

– Betoni murskataan 90 millin rakeeksi ja kaupunki käyttää sen maanrakennuskohteissa, Uomala kertoo.

Hänen mukaansa purkumateriaaleista noin 98 prosenttia menee hyötykäyttöön.

Pöly ja melu hallinnassa

Turvallisuus ja ympäristö on otettu purkamisessa monella tapaa huomioon.

Uomalan mukaan esimerkiksi työmaa-aitaa vahvistetaan vielä teräksellä, ettei mitään pääse junaradan ja kävelytien puolelle.

Åbo Akademin kattoterassin puolelle puolestaan rakennetaan tippumisvaaran vuoksi seinä.

Rakennuspölyn aiheuttamia ongelmia minimoidaan kastelemalla betonia murskaamisen yhteydessä. Siilojen merenpuoleinen julkisivu pidetään mahdollisimman pitkään ehjänä, ettei siitä pääse ylimääräistä pölyä meren puolelle.

Purku-urakoitsija Lotus Demolitionin operatiivinen johtaja Petri Uomala vastaa Vaasan siilojen purkamisesta.
Purku-urakoitsijan operatiivinen johtaja Petri Uomala kertoo, että 98 prosenttia siilojen purkumateriaalista menee hyötykäyttöön. Kuva: Jussi Itämäki / Yle

Uomalan mukaan purkaminen tehdään huolella, eikä siitä koidu riskiä ympäristölle. Mahdolliset melutkin hukkuvat hänen mukaansa pääosin katuhälinään.

Työmaaliikenne kulkee urakan ajan pääosin Museokadun kautta. Purkujätettä liikkuu työmaalta pois keskimäärin pari kuormaa päivässä.

Uomalan mukaan varsinaisessa purkamisessa mukana olevien työntekijöiden määrä voidaan laskea melkein yhden käden sormilla. Työ tehdään pääosin koneilla, joita tulee paikalle kaksi tai kolme.

Uomalan mukaan urakan isoin haaste on siinä, kuinka siilot on ankkuroitu Åbo Akademin rakennukseen.

– Emme tiedä, miten ankkurointi seinään on tehty, se selviää vasta sitten purkamisen yhteydessä. Sen purkutapa päätetään vasta sitten, hän kertoo.

Uomala ei usko, että vaikeuksia tulee.

– Paljon haastavampiakin on tehty, hän sanoo.

Tavaraa suojaan tärinän vuoksi

Koska purkutöistä aiheutuu tärinää, naapurissa olevissa rakennuksissa tehdään mittauksia.

Tärinälle herkän esineistön kartoittaminen aloitettu museon kanssa, kertoo konsultti Antti Rahko Forcit Consultingista.

Rahkon mukaan herkkiä esineitä on pääosin Pohjanmaan museossa, mutta myös maaherrantalossa ja Åbo Akademin tiloissa.

– Katselmukset jatkuvat vielä. Ensimmäisen vaiheen kevyt purkaminen ei aiheuta tärinää, Rahko sanoo.

Voit kommentoida juttua torstaihin 27.4. kello 23:een asti.

Suosittelemme