Hyppää sisältöön

Tove Janssonin maalausajasta Teuvalla on tekeillä dokumentti, muistelijoita kaivataan

Kuvataitelija ja kirjalija Tove Janssonin ajasta Teuvalla on tekeillä dokumentti. Mini-dokumentin valmistumista kaavaillaan vuoden päästä loppukesälle.

Tove Janssonin alttarimaalaus Teuvan kirkossa.
Tove Janssonin Teuvan kirkkoon toteuttama fresko Kymmenen neitsyttä on dokumentin keskiössä. Nyt kaivataan myös aikalaismuistoja. Kuva: Tarmo Niemi / Yle
Anne Elhaimer
Avaa Yle-sovelluksessa

Kuvataitelija ja kirjailija Tove Janssonista on tekeillä dokumentti hänen ajastaan Teuvalla. Dokumenttia valmistelee Moomin Charachters yhteistyössä Janssonin perikunnan kanssa.

Jansson maalasi vuonna 1953 Teuvan kirkkoon alttarifreskon Kymmenen neitsyttä. Kirkko valmistui samana vuonna.

Ensi syksynä kuvattavaa dokumenttia varten kaivataan vielä lisää aikalaiskertomuksia ajasta, jolloin Tovet työskenteli paikkakunnalla.

Tuottaja ja ohjaaja Kira Schroeder Moomin Chractersista kertoo, että arkistoja on jo pengottu Teuvalla.

– Meillä on faktatietoa tapahtumista. Mutta dokumenttiin on aina kiva, jos saa henkilökohtaisia muistoja, joissa on oikea ihminen ollut mukana kokemassa. Niitä olisi tosi kiva saada vielä lisää.

Haastattelujen lisäksi dokumentissa käytetään valokuvia ja Toven kirjoittamia kirjeitä. Dokumentin pituudeksi tulee arviolta 15–30 minuuttia, aineistojen määrästä riippuen.

– Itse alttaritauluhan on uniikkii teos Toven tuotannossa. Hän ei ole muita tällaisia kirkkoon sijoittuvia maalauksia maalannut.

Dokumentin valmistumista kaavaillaan vuoden päästä kesälle, jolloin kantaesitetään myös Tove Teuvalla -ooppera. Dokumentissa on tarkoitus seurata myös oopperan valmistumista.

Mahdolliset Toveen Teuvalla liityvät tarinat ja muistot voi lähettää sähköpostilla kira@moomin.com

Dokumtentin tekemisestä kertoi ensin Tejuka-lehti.

Suosittelemme