Hyppää sisältöön

Kemijoki Oy suunnittelee rakentavansa useita pumppuvoimaloita – investoinnit jopa kolme miljardia euroa

Selvitettävänä on useiden pumppuvoimalaitosten rakentaminen Kemijoen vesistöalueelle. Kemijoki Oy:n mukaan vesisähkön tarjoamaa säätövoimaa tarvitaan tulevaisuudessa yhä enemmän.

Petäjäskosken vesivoimalaitos Kemijoessa Rovaniemellä. Rannoilla on jonkin verran lunta.
Petäjäskosken vesivoimalaitos on yksi Kemijoki-yhtiön voimalaitoksista. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Kemijoki oy tavoittelee merkittävää lisäystä vesisähkön tuotantoon. Yhtiö selvittää mahdollisuutta rakentaa pumppuvoimalaitoksia Kemijoen vesistöalueelle. Mahdollisten investointien suuruus on yhteensä 2–3 miljardia euroa.

– Selvityksessä on useita 200–600 megawatin pumppuvoimaloita, jotka lisäisivät Suomen vesivoiman säätökykyä jopa 4 000 megawattia, Kemijoki oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen kertoo tiedotteessa.

Timosen mukaan jokiyhtiöllä on paljon potentiaalia vesisähkön lisätuotannolle.

– Tarkastelemme erilaisia mahdollisuuksia lisärakentaa vesisähköä yhtiön olemassa olevaan rakenteeseen ja ympäristöön.

Energiajohtajat liputtavat säätövoiman lisäämisen puolesta

Kemijoki oy perustelee suunnitelmiaan energiajärjestelmän muutoksella. Yhtiön mukaan uuden vesisähkön liittäminen yhtiön nykyiseen tuotantoympäristöön edistää Suomen energiasiirtymää tarjoamalla säätövoimaa. Tuuli- ja aurinkosähkön tuotanto lisääntyy pyrittäessä eroon fossiilisista polttoaineista, mutta tuotantomäärä vaihtelee. Samaan aikaan sähkön kysyntä edelleen kasvaa.

– Säätövoiman saatavuus on oleellista yhteiskunnan arjen sujuvuudelle. Uudet pumppuvoimalat vahvistaisivat merkittävästi vesivoiman roolia säätövoimana ja turvaisivat sähköjärjestelmän toimintaa, sanoo Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen jokiyhtiön mediatiedotteessa.

Myös Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä korostaa vesivoiman merkitystä säätövoimana.

– Tulevaisuuden sähköntuotanto on vaihtelevampaa sekä vaikeammin ennustettavaa ja heikommin säädettävää kuin nyt. Vesisähkö tasaa myös sähkön hinnan heilahtelua, Leskelä sanoo.

Kemijoki Oy:n mediatiedotteessa myös työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen tuo esille, että päästöttömään tuotantoon perustuva sähköjärjestelmä tarvitsee tuekseen kasvavan määrän joustavaa kysyntää ja tarjontaa sekä energiavarastoja.

– Puhtaan energian saatavuus, kohtuullinen hinta ja toimitusvarmuus ovat edellytyksiä sille, että onnistumme houkuttelemaan Suomeen kestäviä investointeja, Huttunen sanoo.

Suosittelemme