Hyppää sisältöön

Yhdysvallat ja Etelä-Korea sinetöivät uuden ydinasesopimuksen – tarkoituksena lisätä pelotetta Pohjois-Koreaa vastaan

Sopimuksen tarkoitus on lisäksi rauhoitella Etelä-Koreaa, joka epäilee Yhdysvaltain halua puolustaa sitä tosipaikan tullen.

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk Yeol ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kättelevät Valkoisen talon edustalla 26. huhtikuuta 2023.
Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol tapasi Joe Bidenin Washingtonissa. Kuva: Jim Watson / AFP
Petri Burtsoff
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat solmineet uuden ydinasesopimuksen. Sopimus sinetöitiin Etelä-Korean presidentin Yoon Suk-yeolin Washingtonin-vierailun aikana.

BBC:n mukaan Yhdysvallat lupaa lähettää ydinaseilla varustettuja sukellusveneitään Etelä-Koreaan ja osallistaa Etelä-Koreaa ydinasesuunnitteluun.

Etelä-Korea puolestaan sitoutuu olemaan kehittämättä omia ydinaseita.

Washingtonin julistus -nimeä kantavan sopimuksen tarkoituksena on toimia pelotteena ydinasetta valmistelevalle Pohjois-Korealle, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi vierailun yhteydessä.

Pohjois-Korean tiedetään kehittävän taktisia ydinohjuksia, joilla se voisi iskeä Etelä-Koreaan. Lisäksi maa on kehittänyt mannertenvälisiä ohjuksia, joilla se väittää voivansa laukaista ydinaseen Yhdysvaltoja vastaan.

Det kärndrivna hangarfartyget USS Ronald Reagan anlöper hamnen i den sydkoreanska staden Busan år 2022.
Yhdysvaltain USS Ronald Reagan -lentotuki alus vieraili Etelä-Korean Busanissa syyskuussa 2022. Kuva: EPA-EFE

Washingtonin julistus on ennen kaikkea sopimus, jolla Yhdysvallat vakuuttaa Etelä-Korealle aikovansa tosipaikan tullen puolustaa sitä.

Yhdysvallat on pitänyt joukkojaan Etelä-Koreassa vuonna 1953 päättyneestä Korean sodasta lähtien ja sitoutunut puolustamaan maata tarvittaessa myös ydinaseilla.

Samalla kun Pohjois-Korea on kiihdyttänyt ydinohjelmaansa, on Etelä-Koreassa kuultu yhä enemmän arvostelua siitä, ettei Yhdysvallat ota sitä mukaan ydinaseiden käyttöä koskevaan suunnitteluunsa.

Samalla yhä useampi eteläkorealainen toivoo maan alkavan kehittää omia ydinaseitaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta 40 vuoteen kun Yhdysvallat lähettää Etelä-Koreaan ydinsukellusveneitä. Lisäksi Yhdysvallat lähettää maahan pommikoneita, joilla on mahdollista kuljettaa ydinohjuksia.

Kiina reagoi sopimukseen syyttämällä Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa ”tahallisesta provosoinnista ja konfliktiin johtavien jännitteiden lisäämisestä”.

Suosittelemme