Hyppää sisältöön

Aikuiset moottorihurjastelijat ovat löytäneet esiintymispaikoiksi nuorten mopomiitit

Hämeen poliisi yrittää ennaltaehkäistä ylilyöntejä nuorille ja heidän huoltajille räätälöidyssä tapahtumassa.

Mopomiittiin eli mopokokoontumiseen osallistuvia nuoria Kuopiossa.
Mopomiitit keräävät jopa satoja nuoria ja kumia poltetaan usein tiiviin väkijoukon keskellä. Arkistokuva. Kuva: Pertti Huotari / Yle
Markku Tuhkanen

Mopomiitit ja nuorten kokoontumisajot ovat keränneet satapäisiä osallistujajoukkoja eri puolilla Suomea.

Kutsu kiertää some-kanavilla ja nuorison keskuuteen ovat löytäneet tiensä nyt myös aikuiset moottoriharrastajat.

– Näissä tapahtumissa on nähty hurjia tempauksia aikuisilta, jotka siellä alaikäisten keskuudessa esittelevät täysin ylimitoitettuja ja vaarallisia temppuja, kertoo ylikonstaapeli Joonas Salo Hämeen poliisista.

Muutaman viime vuoden aikana kokoontumisissa on tapahtunut vakavia loukkaantumisia ja Haminassa kaksi vuotta sitten nuori menehtyi saamiinsa vammoihin.

– Tyypillisesti keulitaan kovalla vauhdilla eikä ajatella esimerkiksi rengasrikkoa, joka johtaa helposti ajoneuvon syöksymiseen ilman kontrollia väkijoukkoon, kuvailee Salo.

Hänen mukaansa hurjapäitä on vähän, mutta tiiviissä väkijoukossa kuka tahansa voi joutua onnettomuuden uhriksi, kun mitään turvavälejä ei noudateta.

– En usko, että nuorten kotona välttämättä tiedetään näiden kokoontumisajojen luonteesta. Kehottaisinkin vanhempia menemään paikan päälle itse katsomaan mitä niissä todella tapahtuu, Salo sanoo.

Hämeen poliisi pyrkii omalta osaltaan valistamaan sekä kokoontumisajojen järjestäjiä, osallistujia ja heidän vanhempiaan järjestämällä lauantaina tapahtuman, jossa paikalla on neuvontaa, moottoripyöräpoliiseja ja esimerkkejä vaarallisista ajoneuvoista.

Virittämättä perille, mopomiitit poliisin silmin - tapahtuma järjestetään Lahdessa, tavaratalo Bilteman parkkipaikalla 29.4.2023 klo 15-17. Osoite on Myyntimiehenkatu 9.

Suosittelemme