Hyppää sisältöön

Käytä halpaa sähköä vielä kun voit: sähkö kallistuu kaikilla suomalaisilla vappuna

Sähkön ALV-alennus poistuu toukokuun alussa. Alennuksen poistuminen näkyy suoraan sähkölaskuissa.

Suurjännitelinja Pirkanmaalla Lempäälän kohdalla.
Sähkön arvonlisäveron alennus on ollut yksi valtion tukimuodoista, joilla haluttiin auttaa korkeista sähkölaskuista kärsineitä kotitalouksia. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Miina Väisänen

Jos mielii vielä lämmittää sähkösaunan edullisemmin, se kannattaa tehdä tänä viikonloppuna. Sähkön arvonlisäveron alennus nimittäin poistuu maanantaista lähtien.

Sähkön ALV-ale astui voimaan 1. joulukuuta. Se alensi sähkön arvonlisäveron tilapäisesti 24 prosentista 10 prosenttiin.

Alennettu arvonlisäprosentti on koskenut vain niin sanottua sähkön perusmaksua eli energian hintaa. Se ei ole vaikuttanut esimerkiksi siirtomaksun tai sähköveron hintaan.

Alennuksen poistuminen näkyy suoraan sähkölaskussa

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan sähkön ALV-alennuksen poistuminen tulee näkymään suoraan toukokuun kulutukseen liittyvässä sähkölaskussa.

– Asiakkaan ja sähköyhtiön välillä on sopimus alvittomasta hinnasta ja nyt se suurempi ALV tulee siihen päälle eli kyllä se nostaa sähkölaskua, Leskelä sanoo.

Miten alennuksen poistuminen näkyy sadan euron sähkölaskussa?

ALV-alennuksella: Sähkön hinta 100 euroa + ALV 10% = 110 euroa

Ilman ALV-alennusta: Sähkön hinta 100 euroa + ALV 24% = 124 euroa

Silmälasipäinen mies katsoo suoraan kameraan.
Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä ei usko, että ALV-alennuksen poistuminen laskisi merkittävästi sähkön kulutusta. Kuva: Sampo Saikkonen / Yle

Sähkön hinta on kevään mittaan laskenut talven huippulukemista. Sähkön hinta jäi talvella alemmaksi kuin vielä syksyllä pelättiin. Tänään sähkön hinta on ollut Suomessa keskimäärin 9,7 senttiä kilowattitunnilta.

Tällä viikolla sähkön hinnassa on nähty nousua, kun Ruotsin sähköverkko-ongelmien vuoksi sähkön hinta tuplaantui Suomessa.

ALV-ale oli yksi keino tukea kotitalouksia sähkölaskuissa

Sähkön ALV-alennus oli yksi Sanna Marinin (sd.) hallituksen tukimuoto, jolla haluttiin auttaa korkeista sähkölaskuista kärsineitä kotitalouksia.

Sähkön hintakriisin vaikutuksia on yritetty lieventää neljällä eri tukimuodolla, joita ovat ALV-alennuksen lisäksi olleet sähkön verovähennys, sähköhyvitys sekä Kelan kautta maksettava sähkötuki.

Sähkötukien arvioitiin maksavan valtiolle yli miljardin, mutta niiden kokonaissumma tuleekin olemaan noin 480 miljoonaa euroa.

Sähkön ALV-alennus on ollut tukimuodoista toiseksi kallein. Se on maksanut valtiolle 180 miljoonaa euroa.

Alennuksen poistuminen tuskin vaikuttaa sähkönkulutukseen

Vaikka alennuksen poistuminen näkyy sähkölaskussa, ei Leskelä usko sen vaikuttavan sähkönkulutukseen merkittävästi.

– Kesällä sähkönkulutus vähenee joka tapauksessa, kun lämmitykseen kuluu vähemmän energiaa.

Sähkön ALV-ale on saanut myös kritiikkiä osakseen, sillä se ei ole kannustanut sähkön säästämiseen. Lisäksi se kohdistui kaikille kotitalouksille eikä nille, joihin kohonneet sähkölaskut iskivät koviten.

Voit keskustella aiheesta 29.4. klo 23 saakka.

Suosittelemme