Hyppää sisältöön

Kaavin ja Tuusniemen kunnat vetoavat kansanedustajiin valtionosuuksien korjaamiseksi

Kuntien mukaan ne maksavat valtiolle sote-palveluiden siirtymisestä hyvinvointialueille.

Kaavin kunnantalo ja kyläraitti
Negatiiviset valtionosuudet heikentävät Kaavin kunnan taloutta. Arkistokuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle
Keijo Salokangas

Kaavi kunnanjohtaja Harri Korhonen ja Tuusniemen kunnanjohtaja Timo Kiviluoma vetoavat Savo-Karjalan kansanedustajiin kuntien valtionosuuksiin syntyneiden epäkohtien korjaamiseksi.

Kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä niiden rahoitus ovat siirtyneet hyvinvointialueille, on Kaavin ja Tuusniemen sote-palveluiden rahoittamiseen tarkoitettu peruspalvelujen valtionosuus muuttunut negatiiviseksi.

Kuntien mukaan ne käytännössä maksavat valtiolle sote-palveluiden siirrosta hyvinvointialueille. Kaavin kunnalla tämä valtiolle maksettava summa on tänä vuonna 840 000 euroa ja Tuusniemellä 900 000 euroa.

Esimerkiksi Tuusniemen vuoden 2023 talousarvio on noin miljoona euroa alijäämäinen, mikä johtuu kunnan mukaan lähes yksinomaan negatiivisesta peruspalvelujen valtionosuudesta. Vetoomuksessa todetaan, että kehitys uhkaa ajaa Tuusniemen lähivuosina kriisikunnaksi.

Kymmenen kuntaa on ehdottanut valtiovarainministeriöön, että vuoden 2023 lisätalousarvioon varataan yhdeksän miljoonan euron lisämääräraha kuntien harkinnanvaraisiin korotettuihin valtionosuuksiin. Summa tulisi ehdotuksen mukaan kohdistaa kunnille, jotka joutuvat maksamaan valtiolle lakisääteisten peruspalveluiden järjestämisestä.

Lisäksi kunnat ehdottavat, että uuden hallituksen ohjelmaan kirjataan, että vuodesta 2024 alkaen kuntia ei velvoiteta maksamaan laskennallisia negatiivisia valtionosuuksia. Kunnat haluavat myös valtionosuusjärjestelmään uudistuksen, jonka myötä mahdollisuus negatiivisiin valtionosuuksiin peruspalveluiden järjestämisen takia poistuu.

Suosittelemme