Hyppää sisältöön

Tampereen seuraava pormestari on jyrähdyksellään estänyt maajoukkuepelin sekä murahdellut passijonoista, peliasuista ja palkinnoista

Kalervo Kummolan ensimmäinen jyrähdys ajoittuu SM-liigan perustamisen aikoihin 1970-luvun puoliväliin. Se johti kahden jääkiekkomaaottelun perumiseen.

Kalervo Kummola, Kokoomus.
Kalervo Kummola tunnetaan jyrähdyksistään. Itse hän pitäisi enemmän murista-sanasta. Arkistokuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Antti Palomaa,
Anni Hyypiö

Missä Kummola, siellä jyrähtää. Ainakin jos on mediaa uskominen.

Poliitikko, jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummolasta (kok.) on vuosien saatossa julkaistu valtava määrä uutisia, joissa raisiolaissyntyinen kiekkomaailman dinosaurus jyrähtää milloin mistäkin asiasta.

Kummola ei toki ole ainoa, joka mediassa nykyään jyrähtää. Pikaisella haulla löytyy useita uutisia, joissa jyrähtävät niin Timo Jutila, Riikka Purra kuin Sauli Niinistökin.

Kalervo Kummolasta tulee pian Tampereen seuraava pormestari. Hän on ainoa ehdokas eduskuntaan päässeen Anna-Kaisa Ikosen (kok.) seuraajaksi.

Tämän kunniaksi listasimme kahdeksan asiaa, joista Kummola on vuosien aikana mediassa jyrähtänyt. Moni niistä koskee jääkiekkoa tai urheilua, mutta painokkaita sanoja on lausuttu myös muista aihepiireistä.

Ensimmäinen jyrähdys kuultiin 70-luvulla

Jyrähtelyn kanssa samaa sävyä on Kummolan lempinimessä Rautakansleri. Sekin juontaa juurensa suorasukaisesta tavasta ottaa kantaa asioihin. Helsingin Sanomat meni vuonna 2019 jopa niin pitkälle, että otsikoi Kummolan henkilöhaastattelun ”Vähän diktaattorin vikaa”.

Hesarin jutussa kerrotaan Kummolan uran ensimmäinen jyrähdys. Tämä tapahtui pian sen jälkeen, kun Kummola oli 29-vuotiaana aloittanut SM-liigan ensimmäisenä toimitusjohtajana. Liiga perustettiin vuonna 1975.

Jääkiekkoliiton silloinen vt. toimitusjohtaja Teuvo Holopainen oli sopinut kahdesta maaottelusta DDR:ää vastaan. Ottelut piti pelata juuri ennen kuin liigakausi alkoi.

Kummola kuuli maaotteluista melko myöhään. Hän soitti Holopaiselle, ja kysyi, millä pelaajilla tämä oli aikonut pelit pelata, koska SM-liigasta ei tule yhtään miestä.

Maaottelut peruttiin.

Katso videolta, mitä Kalervo Kummola kertoo jääkiekon SM-liigan perustamisesta. Ohjelma on Tasavallassa tapahtuu ja vuosi on 1975.

Kummola jyrähti: työryhmä iskee nuuskankäytön kimppuun jääkiekossa

Vuonna 2015 jyrähdyksen aiheeksi nousi nuuska. Kummola halusi saada nuuskankäytön kuriin jääkiekossa, sillä hänestä se oli selkeä ongelma niin jääkiekossa kuin monissa muissa lajissa.

Jääkiekkoliitto ilmoittikin perustavansa työryhmän nuuskan käytön hillitsemiseksi, olihan sillä terveyshaittoja ja jääkiekkoilijoilla myös asemansa esikuvana.

Kalervo Kummola jyrähtää uusista ratikkasuunnitelmista: ”Ei näitä asioita näin hoideta”

Helmikuussa 2018 Kummola pöyristyi Tampereen raitiolinjoihin ehdotetuista muutoksista. Isoa muutosta ratikan kulkemiseen oltiin tuomassa kaupunginhallituksen päätettäväksi, mitä Kummola piti aivan vääränä tapana.

”Asia on hoidettu eteenpäin ohi kaikkien muiden suunnitelmien sivusta, kaiken ohi puun takaa”, hän moitiskeli Aamulehdelle.

Kalervo Kummola jyrähti maailman suurimmille urheilupomoille: ”Hävetkää Bach ja Infantino”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan pakotti myös urheilujärjestöt reagoimaan: voisivatko venäläiset urheilijat ja joukkueet osallistua enää kansainvälisiin kisoihin? Kummolan mielipide asiaan oli selvä. Helmikuussa 2022 hän hermostui kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan ja Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) liian heikkona pitämiin reagointeihin. Järjestöjen puheenjohtajat saivat kuulla tviitissä kehotuksen hävetä.

Vuoden 2021 jääkiekon MM-kisat vietiin Valko-Venäjältä sen jälkeen, kun kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja René Faselin ja itsevaltaisen Aljaksandr Lukashenkan halailukuvat tulivat julkisuuteen ja sponsorit uhkasivat vetää rahansa pois kisoilta. Kalervo Kummola summasi tapahtunutta Yle aamun haastattelussa tammikuussa 2021.

Kalervo Kummola jyrähti TPS:n peliasuista – ”Vaihtakoon paidat vaikka jokaiseen peliin”

Syyskuussa 2022 SM-liigakauden käynnisti TPS:n ja Tapparan kohtaaminen. Puheenaiheeksi nousi TPS:n melkein kokonaan valkoinen peliasu. Tyyli jakoi mielipiteitä: osa ihaili, osa vihasi.

Kummola ei asulle lämmennyt, ja erityisesti hän paheksui pelaajien valkoisia housuja. Tviitissään hän moitti, etteivät valkoiset housut kuulu joukkueen perinteisiin eikä jääkiekkoon, onhan jää valkoinen.

Kalervo Kummola jyrähti suorat sanat Urheilugaalasta – tätä valintaa hän ei sulattaisi: ”Lupaan repiä jäsenkorttini”

Urheilugaalassa palkittavien urheilijoiden valinnat herättävät paljon tunteita. Alkuvuonna myös Kummola on lausui asiasta. Tammikuussa hän paalutti Twitterissä kantansa siitä, miten Vuoden valmentajan ja Vuoden joukkueen valinnat pitäisi hänestä mennä: jos ensimmäinen palkinto ei mene Jukka Jaloselle ja jälkimmäinen jääkiekkojoukkueelle, hän repisi Urheilutoimittajien jäsenkorttinsa.

Valinnat menivät lopulta niin kuin hän toivoi, eikä kortin repimiseen tarvinnut ryhtyä.

Kalervo Kummola on vaikuttanut merkittävästi myös Tampereen areenaan. Joulukuussa 2021 julkaistulla videolla Kummola kertaa hankkeen vaiheita. Video: Katri Tapola / Yle, Jani Aarnio / Yle.

Kalervo Kummola vaatii pikaista muutosta SM-liigaan – jyrisee murheellisesta tilanteesta: ”Järki käteen”

Tänä keväänä SM-liigassa puhuttivat tyhjennysmyynnit, eli se, kuinka joukkueet, jotka tiesivät jäävänsä ulos pudotuspeleistä, alkavat myydä parhaita pelaajiaan pois kesken kauden.

Helmikuussa Kummolakin otti ilmiöön kantaa. Hän sanoi Ilta-Sanomille ymmärtävänsä kyllä asiaa taloudelliselta kantilta, mutta urheilulliselta puolelta toiminta on hänestä kestämätöntä. Kritiikin ohella hän tarjosi myös ratkaisuja: karsinnat pitäisi saada takaisin.

Nyt myös Kalervo Kummola jyrähtää Pirkanmaan ennätys­pitkistä passijonoista: ”Kerta kaikkiaan hävytöntä” – näin ruuhkia yritetään purkaa

Poliisin lupapalveluiden ruuhkat ovat johtaneet pitkiin odotusaikoihin uuden passin saamisessa. Varattu aika on voinut mennä kuukausien päähän, ja paikan päällä jonottaessa taas on saanut varautua odottelemaan tuntitolkulla.

Viime kesänä ilmiöön törmäsi Kummolakin, jonka vaimo oli uusimassa passia. Kummola sätti jonotilannetta Aamulehdelle ”kerta kaikkiaan hävyttömäksi”.

Kummola on ollut monessa mukana. Vuoden 2011 lopussa hän oli jäämässä pois Tampere-talon toimitusjohtajan paikalta. Päivätyön jäädessä Kummola kertoi harkitsevansa taas paluuta paikallispolitiikkaan. Paluu valtuustoon tapahtui vuoden 2017 kunnallisvaaleissa.

Muriseva nallekarhu

Millainen on mies jyrähtelyotsikoiden takana?

– Hän ei kotona jyrähtele tai ärähtele, vaan voin sanoa, että hän on lapsilleen ja lapsenlapsilleen aivan fantastinen isä ja pappa.

Näillä sanoilla Tuula Kummola kuvaili miestään vuonna 2015 Ylen haastattelussa.

Tuula Kummola kertoi myös, ettei hänen miehensä ehdi tehdä kotitöitä.

– Kun hän on kotona, hän seuraa urheilua ja lukee lehtiä, ja televisio on auki. Minä pesen pyykit, teen ruuat ja siivoan.

”Silloin tällöin tulee oikeasti jyrähdeltyä”

Yle Urheilu kysyi Kummolalta itseltään jyrähtelystä vuonna 2014.

– Olen aina sanonut, ettei se välttämättä ihan niin ole, mutta siitä on kai tullut tavaramerkki, Kummola vastasi.

Kummola tosin myönsi, että ilmaisussa on kenties totta toinen puoli.

– Kyllä silloin tällöin tulee ihan oikeasti jyrähdeltyä vähän, mutta nyt nämä normaalitkin haastattelut on käännetty joksikin jyrinäksi.

Kummola sanoi, että pitäisi itse parempana murista-sanaa. Kotona tyttäret kutsuivat häntä nallekarhuksi.

Tampereen uudesta pormestarista päätetään toukokuussa. Ainoa tiedossa oleva ehdokas on Kalervo Kummola. Huhtikuun alussa kuvatulla videolla hän kertoo, miksi veri vetää yhä tärkeisiin tehtäviin. Video: Jani Aarnio / Yle, Anu Hurme / Yle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida maanantaihin kello 23:een.

Suosittelemme