Hyppää sisältöön

Annimari Korte paljastaa, milloin lopettaa uransa – alkaa valmentaa kovaa suomalaislahjakkuutta

Annimari Korte aikoo juosta vielä kesällä 2024, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Korte on siirtynyt jo osin uudelle uralle, hän alkaa valmentaa Tanja Kokkosta.

Annimari Korte Teneriffan leirillä, Playa de las Americasissa 2023.
Annimari Korte leireilee parhaillaan Teneriffalla. Kuva: Kimmo Porttila
Joel Sippola,
Kimmo Porttila

Naisten 100 metrin aitojen SE-nainen Annimari Korte alkaa valmentaa. Hän aloittaa valmennussuhteen Tanja Kokkosen kanssa.

Parikymppinen Kokkonen on yksi Suomen tämän hetken lupaavimmista pika-aitureista. 100 metrin aidoissa hänen ennätyksensä on 13,67 ja hallissa 60 metrin aidoissa 8,31.

Kokkosen seura on Kortteen tavoin HIFK. Kokkosen taustalla on vaikuttanut viime vuosina 100 metrin aitojen MM-pronssimitalisti Alina Talay. Valkovenäläinen on antanut suomalaiselle valmennusapua.

Korte aloittaa Kokkosen valmentamisen viimeistään ensi syksynä. Hän valmentaa vielä toistaiseksi urheilu-uransa ohessa.

– Tanja on juossut samaa vauhtia kuin minä saman ikäisenä. Uskon, että hänessä on tosi paljon potentiaalia, Korte kertoo Yle Urheilulle Teneriffalla.

Korte opiskeli valmentamista yli kymmenen vuotta sitten Yhdysvalloissa. 35-vuotiasta urheilijaa ovat valmentaneet muun muassa Bart Benneman ja Rafael Blanquerin kaltaiset kansainväliset huippunimet.

– Välillä ajattelin, etten halua valmentaa. Olen treenannut kuitenkin niin monien huippuvalmentajien kanssa, että minulla on niin monesta valmennussysteemistä tietoa. Haluan jakaa sitä eteenpäin.

Korte lopetti jo hetkeksi uransa, mutta palasi radoille entistä kovempana. Korte ehti tehdä myös urheilutoimittajan töitä ennen paluutaan urheilijaksi.

– Valmentajat ovat muuttaneet ihan koko elämäni. Päädyin toimittajasta valmentajaksi. Se oli valmentajan ansiota. Toivottavasti pystyn muuttamaan joidenkin nuorten urheilijoiden elämiä.

Annimari Korte kertoo tulevista suunnitelmistaan.

Kortteen valmennusfilosofia

Korte teki kovan läpimurron vuonna 2018 ollessaan 30-vuotias. Hän paransi ennätystään isosti aikaan 13,14 ja kilpaili ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan.

Seuraavana vuonna tahti oli vielä hurjempaa. Korte petrasi kesän aikana ennätystään peräti 42 sadasosaa ja juoksi Joensuussa edelleen voimassa olevan SE:n 12,72.

Korte ylsi samana vuonna ensimmäisissä MM-kisoissaan välieriin.

Hän vannoo yksilökeskeisen valmennusfilosofian nimeen.

– Juoksin kovaa vasta 30-vuotiaana, kun löytyi valmentaja, jonka harjoittelu sopi juuri minulle. En halua, että minun urheilijani tekevät tasan samaa, mitä minä olen tehnyt. Tiedän, ettei se välttämättä sovi heille.

– Uskon siihen, että jokaisen urheilijan kohdalla pitää katsoa yksilökohtaisesti, miten valmennetaan. Ei voi olla iso ryhmä, jossa kaikki tekevät samaa.

Kortteen uralla on riittänyt ylä- ja alamäkiä. Hän uskoo pystyvänsä jakamaan kokemuksiaan muille.

– Kun lopetin urani, juoksin 13,5-aikoja. Sitten kun aloitin uudestaan, nousin heti siitä 13:1:een ja 12,7:een. En ollut mikään superlahjakas juniori, joten tiedän, miten sieltä noustaan kansainväliselle tasolle.

Annimari Korte.
Annimari Korte kilpaili maaliskuussa EM-halleissa. Kuva: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press

Urheilu-ura loppuu ensi vuonna

Kortteen valmennusjoukko kasvaa vielä lähitulevaisuudessa.

– Aloitan Tanjan kanssa viimeistään syksyllä. 2024 ajattelin lopettaa urani, joten sitten toivottavasti joukko kasvaa huomattavasti.

Kyseessä on olympiakesä. Aiotko juosta vielä sinä kesänä?

– Se on tarkoitus. Saa nähdä, miten tämä kesä menee. Toivon, että pystyn rikkomaan vielä ennätyksiä. Jos tulee sellainen fiilis, etten pysty enää rikkomaan ennätyksiä, en koe, että on järkeä jatkaa.

– Tavoitteena on kuitenkin kisata 2024 ja juosta hyviä aikoja.

Kortteen tavoite tälle kesälle on hurja: rikkoa neljä vuotta vanha Suomen ennätys 12,72.

– Uskon siihen edelleen. Olisi hienoa, että meitä olisi taas usea aituri kisoissa. Me ja katsojat nautimme siitä.

Kortteen mukaan kroppa on ennätyskunnossa. Hän juoksi hallikaudella ennätyksensä.

– Olen muutenkin selvästi edellä kuin aiemmin tässä vaiheessa vuotta. Uskon siihen, että tulee ennätyksiä.

Annimari Korte kilpaili viime kesänä suoran jalan takareisi vahvasti teipattuna. Sama vaiva on edelleen pika-aiturin riesana.
Annimari Korte odottaa kovaa aitakesää. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Suosittelemme sinulle