Hyppää sisältöön

Lukon urheilujohtaja kertoo yllättävien valmentajapotkujen taustat

Lukon päävalmentajaksi siirtyvä Tomi Lämsä ei jatka Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen luotsina. Jääkiekkoliiton mukaan Nuorten Leijonien tuleva päävalmentaja julkistetaan lähiviikkoina.

Ilari Melart sai kahden ottelun pelikiellon poikittaisesta mailasta.
HIFK pudotti Lukon tämän kevään puolivälierissä. Kuva: Matti Raivio/All Over Press
Matti Lehtisaari
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liigan pudotuspeleissä raskaasti pettynyt Rauman Lukko vaihtaa päävalmentajaa. Marko Virtanen sai väistyä, kun Tomi Lämsä kiinnitettiin raumalaisten luotsiksi kaksivuotisella sopimuksella.

Lämsän, 43, pesti Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajana on purettu. Hän keskittyy jatkossa vain ja ainoastaan Lukkoon. Lämsän sopimus Nuorissa Leijonissa olisi ulottunut kevääseen 2024 saakka.

– Jääkiekkoliitto ja Lukko pääsivät yhteisymmärrykseen siitä, miten Lämsän ja Jääkiekkoliiton sopimus saatiin purettua. Lämsä tulee olemaan ensi tiistaista eteenpäin ainoastaan meidän (Lukko) palveluksessa, Lukon urheilujohtaja Kalle Sahlstedt kertoi Yle Urheilulle.

Jääkiekkoliiton nuorisomaajoukkueiden GM Kimmo Oikarinen ennakoi Yle Urheilulle, että Nuorten Leijonien tuleva päävalmentaja julkistetaan lähiviikkojen aikana.

”Kevät oli erittäin raskas”

Virtasen potkuja voi pitää yllättävinä. Marraskuussa Lukko tiedotti, että Virtasen sopimusta on jatkettu seuraavalle kaudelle. Nyt seurajohto tuli toisiin ajatuksiin.

Rauman Lukon taival kevään pudotuspeleissä tyssäsi puolivälieriin, kun Helsingin IFK pudotti raumalaiset mitaliotteluista. Vielä syksyllä Lukon peli kulki erinomaisesti, mutta kevätkausi oli vaikea.

– Kevät oli meille hankala, jäimme aika kauas siitä, mitä syyspuoli antoi kuitenkin odottaa. Emme pystyneet kehittymään keväällä niin hyvin kuin vastustajamme. Jäimme junnaamaan paikoilleen ja tulokset jäivät heikoiksi, Sahlstedt kertasi.

Marko Virtanen.
Marko Virtasen aikakausi Lukossa kesti kaksi kautta. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Lukon luisu alkoi jo runkosarjan loppuvaiheissa.

– Hävisimme runkosarjan yhdeksästä viimeisestä ottelusta seitsemän ja pudotuspeleissä putosimme jo ensimmäisellä kierroksella. Emme saaneet irti sitä, mitä olisi voinut olettaa meidän pelaajamateriaalistamme, Sahlstedt arvioi.

– Meillä kaikilla oli sellainen ajatus, että olisimme päässeet välieriin. Kevät oli erittäin raskas, Sahlstedt myönsi.

Isompia muutoksia ei suunnitella

Nyt Raumalla alkaa siis Tomi Lämsän aika. Sahlstedt painottaa, ettei mihinkään isompiin pelillisiin muutoksiin ole tarvetta.

– Sehän on selvä juttu, että aina kun tulee uusi valmentaja, hän tuo pienempiä asioita ison raamin sisälle. Mutta iso kuva, miten pelaamme jääkiekkoa, tulee säilymään, Sahlstedt sanoi.

Sahlstedt koki, että joukkueelle on parhaaksi päästä aloittamaan uuden päävalmentajan alaisuudessa.

– Valmentajan vaihtoon päätyminen kesken sopimuskauden on kivuliasta. Vastuu tuloksesta on kuitenkin päävalmentajan lisäksi pelaajilla ja varsinkin urheilujohtajalla. Itse olen tehnyt omassa roolissani myös virheitä ja parempaan olisi pitänyt pystyä monessa asiassa.

Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentaja Tomi Lämsä.
Tomi Lämsä palaa liigavalmentajaksi. Kuva: Elina Ervasti / Yle

Lukon resursseilla mitalipelit ovat joka vuosi vähimmäistavoite.

– Tämä kevät oli alavireinen emmekä päässeet siihen. Mutta näen edelleen, että meillä on vahva organisaatio. On selvää, että meillä on riittävät resurssit ja olosuhteet tapella aina kärkisijoista.

Pekka Virta valmensi Lukon Suomen mestaruuteen keväällä 2021. Syksyllä 2021 Raumalla aloittanut Virtanen valmensi Lukkoa kahden kauden ajan, mutta tie katkesi puolivälieriin molempina vuosina.

– Emme muuta tavoitteitamme kahden heikomman kevään takia. Pitää vain pystyä parempaan, Sahlstedt päätti.

Päivitetty kello 18.08: Lukon runkosarjassa kärsimät tappiot korjattu.

Suosittelemme