Hyppää sisältöön

Pariisin kaduilla täysi mellakka – yli sata poliisia loukkaantui ja lähes 300 ihmistä otettiin kiinni

Vappumarssit äityivät väkivaltaisiksi mellakoiksi ympäri maan. Poliisi on ampunut kyynelkaasua naamioituneiden protestoijien päälle.

Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Ranskan kaupungeissa on nähty vappuna laajoja mielenosoituksia ja levottomuuksia. Poliisi on ampunut kyynelkaasua naamioituneiden protestoijien päälle ainakin Pariisissa, Lyonissa, Toulousessa ja Nantesissa.

Nantesissa mielenosoittajat sytyttivät niin kaupunkipyöriä, autoja kuin kaupungin hallintorakennuksenkin tuleen.

Myös Pariisin kaduilla on poltettu roskia ja muuta tavaraa. Mielenosoittajien heittämä polttopullo osui poliisiin, ja hän sai vakavia palovammoja käteensä ja kasvoihinsa.

Sisäministeri Gérald Darmanin mukaan yhteensä yli sata poliisia loukkaantui ja lähes 300 ihmistä otettoon kiinni mielenosoitusten yhteydessä.

Ammattiliitot kehottivat ihmisiä kaduille

Ranskan ammattiliitot kannustivat ihmisiä lähtemään liikkeelle vapunpäivänä horjuttamaan Macronin asemaa. Kyse oli ensimmäisestä kerrasta sitten vuoden 2009, kun kaikki Ranskan kahdeksan merkittävintä liittoa vetosi yhdessä mielenosoitusten puolesta.

Mielenosoittajat vastustavat presidentti Emmanuel Macronin keväällä läpiajamaa eläkeiän nostoa. Huhtikuussa voimaan astuneen lain mukaan eläkeikä nousee kahdella vuodella 64 vuoteen.

Ammattiyhdistykset odottavat vapun mielenosoituksiin yli miljoonaa ihmistä. Hallituksen arvion mukaan mielenosoittajia oli noin 780 000.

Levottomuuksiin on osallistunut myös muita aktivisteja. Esimerkiksi Ranskan nykyistä ympäristöpolitiikkaa vastustavat Extinction Rebellion -liikkeen mielenosoittajat heittivät maalia Luis Vuitton -säätiön julkisivuun Pariisissa.

Korjattu 2.5. klo 10.10: Extinction Rebellion-liike ei viskonut kiviä Pariisissa, vaan maalia.

Lähde: Reuters, STT-AFP

Suosittelemme