Hyppää sisältöön
Petteri Orpo
Hallituksen muodostaja Petteri Orpon (kok.) johdolla käydyt hallitusneuvottelut ovat jatkuneet jo kuukauden. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Orpo neuvottelijan raiskaussyytteestä: ei enää neuvottele Säätytalolla – hallitusneuvotteluita on takana on tasan kuukausi

Hallitusneuvottelut jatkuvat. Seuraamme niitä tässä päivittyvässä artikkelissa.

Tekijät

Hallitusneuvotteluiden viides viikko maalissa

  • Hallitusneuvotteluiden viides viikko tuli päätökseensä perjantaina, jolloin hallitusneuvotteluita on käyty tasan kuukausi. Neuvottelut jatkuvat taas maanantaina.
  • RKP on kipuillut viime viikonlopun ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikan kompromissien jälkeen, vaikka se sai osan toivomistaan muutoksista läpi.
  • Säätytalolla on yhä ratkottavana isoja, vaikeita asioita, kuten julkisen talouden kuuden miljardin euron sopeutustoimet ja sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus.
  • Hallitusneuvotteluihin osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.
  • Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) pitää edelleen kiinni tavoitteestaan, että hallitusohjelma on valmis viimeistään juhannuksena.
Marica Paukkeri

Orpo: Maineesta pidettävä huolta

Ylen Ari Hakakuhta kysyy Petteri Orpolta kehitysyhteistyörahojen leikkauksista. Suomi pyrkii YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi.

Anna-Maja Henrikssonin mukaan suuret leikkaukset voivat nakertaa Suomen mainetta.

Orpon mukaan rahoituksen tasoa ja sen kohdentamista pitää voida arvioida. Hän kuitenkin painottaa, että Suomen maineesta täytyy pitää huolta.

– Minulle on tärkeää että Suomen maine aktiivisena kansainvälisenä toimijana pysyy.

Samalla hän toistaa tutuksi tulleen viestin siitä, että myös kehitysyhteistyöstä on pysyttävä leikkaamaan.

– Kun kovia leikkauksia joudutaan tekemään eri puolille, myös kehitysyhteistyön määrärahojen pitää olla siinä mukana, Orpo kertaa.

Koulujen päättäjäisten vuoksi enemmistö neuvotteluryhmistä ei kokoonnu tulevana viikonloppuna.

Marica Paukkeri

Orpo Pajulan raiskaussyytteestä: Tehtävät arvioidaan

Petteri Orpon mukaan helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Matias Pajulan raiskaussyytteitä kommentoi puolueen puolesta ensisijaisesti puoluesihteeri.

– Tietenkin, kun tämä uutinen tuli, eri tehtävät arvioidaan.

Pajula on osallistunut myös hallitusneuvotteluihin.

Orpo kuitenkin toteaa, että neuvotteluryhmä, jossa Pajula on toiminut on jo saanut työnsä valmiiksi. Häntä ei siis Säätytalolla enää nähdä.

Pajula toimi epäillyn rikoksen aikana kokoomusnuorten puheenjohtajana.

Aiemmin julkisuudessa on ollut toinenkin tapaus, jossa kokoomusnuoriin kuulunutta henkilöä on epäilty epäasiallisesta toiminnasta. Tuolloin epäily ei johtanut rikossyytteisiin. Epäilyt kohdistuivat sittemmin kokoomuksesta perussuomalaisiin loikanneeseen Wille Rydmaniin.

Orpo kertoo luottavansa kokoomusnuorten toimintaan.

– Luotan siihen, etttä asiat ovat hyvällä ja asiallisella mallilla.

Lisää aiheesta: Säätytalossa kommentoitiin Matias Pajulan raiskaussyytettä, Petteri Orpo: Ikävä uutinen – Pajula kiistää syytteen

Marica Paukkeri

Orpo: Kehitysyhteistyöstä ei ole päästy sopuun

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan kehitysyhteistyön määrärahoista ei ole vielä päästy sopuun.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra totesi aamulla, että osapuolten näkemykset ovat hyvin kaukana toisistaan. Purra kuitenkin toivoi, että sopu kehitysyhteistyön määrärahojen leikkauksista olisi voinut syntyä jo tänään.

Tähän ei kuitenkaan päästy.

– Yhteisymmärrys lisääntyi ja lähennyimmekin hieman, mutta ihan vielä maaliin emme päässeet, Orpo toteaa.

Neuvotteluissa on ratkottavana on vielä isoja ja vaikeita kokonaisuuksia.

– Asiat pöydällä vähenevät, mutta ne ovat vaikeita, Hallituksen muodostaja Orpo tiivistää tämänhetkisen neuvottelutilanteen.

Marica Paukkeri

Orpo lupasi Blinkenille pitää puolustuksesta huolta

Petteri Orpo (kok.) vakuutti tapaamisessaan Yhdysvaltojen ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa, että Suomi huolehtii kansallisesta puolustuksestaan Naton edellyttämällä tavalla, eduskunta tiedottaa. – Suomi pitää huolta puolustusbudjetistaan, Orpo vastasi Blinkenin hallitusneuvotteluja koskevaan kysymykseen. Yhdysvaltojen ulkoministeri on Suomessa vierailulla ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kutsusta. Blinken tapasi lisäksi pääministeri Sanna Marinin (sd.).

Marica Paukkeri

Puheenjohtajien pöydän kokous on päättynyt

Puheenjohtajien pöydän kokous on päättynyt. Hallituksen muodostaja Petteri Orpon iltapäivälle kaavaillun tiedotustilaisuuden aikataulu ei ole vielä selvillä.

Marica Paukkeri

Kokoomuksen puoluesihteeri kommentoi raiskaussyytettä: "Syytökset ovat vakavia"

Kokoomuksen puoluesihteeri Kristiina Kokko kommentoi Ylelle hallitusneuvotteluihin osallistuneen helsinkiläisen kaupunginvaltuutetun Matias Pajulan raiskaussyytettä.

Kokko kertoo kuuleensa syytteestä torstaina Pajulalta itseltään. Puoluesihteeri näkee tärkeäksi, että asia selvitetään.

– Asia on ikävä, syytökset ovat vakavia. Hyvä, että viranomaiset selvittävät asiaa ja saadaan niihin selvyys, Kokko sanoo.

Marica Paukkeri

Kristillisdemokraateissa pahaa mieltä Orpon aborttikommentoinnista

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) tokaisi eilen toimittajille, että henkilökunnan oikeudesta kieltäytyä abortin tekemisestä ei neuvotella.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kritisoi tiukkaa linjausta sosiaalisessa mediassa. Räsänen painotti eilen julkaisemassaan kirjoituksessa, että ei ole hiiskunut keskeneräisten neuvotteluiden sisällöstä julkisuuteen.

– Aiheesta ei kuitenkaan pidä vaieta. Enkä hyväksy keskustelukieltoa millään politiikan foorumilla, Räsänen tokaisi Facebook-kirjoituksessaan.

Hän jatkoi aiheesta myös Twitterissä.

Päivi Räsänen istuu neuvotteluissa ryhmässä, joka käsittelee muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluita.

Marica Paukkeri

Kokoomuksen neuvottelijaa syytetään raiskauksesta

Hallitusneuvotteluiden hybridiuhat ja kyberturvallisuus -jaostossa toiminutta Matias Pajulaa vastaan on nostettu syyte raiskauksesta Helsingin käräjäoikeudessa.

24-vuotias Pajula on helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu ja Helsingin seudun liikenne HSL:n hallituksen puheenjohtaja. Syytteen tultua julki Pajula kertoi perjantaina blogikirjoituksessaan jättävänsä kunnalliset luottamustehtävät asian käsittelyn ajaksi.

Pajula ei ollut viime eduskuntavaaleissa ehdolla, mutta hän toimi kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtosen vaalikampanjan kampanjapäällikkönä.

Rikoksen epäillään tapahtuneen keväällä 2020 Helsingissä. Pajula toimi tuolloin kokoomusnuorten puheenjohtajana.

Pajula kiistää syytteen.

Lue lisää:

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Matias Pajula sai raiskaussyytteen

Marica Paukkeri

Puheenjohtajapöydässä on kuultu sote- ja työelämäneuvottelijoita

Sosiaali- ja terveysasioita käsittelevän neuvotteluryhmän jäseniä on käynyt kuultavana puheenjohtajien neuvottelupöydässä.

Muun muassa sote-neuvottelupöydän puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikonen kokoomuksesta ja Toimi Kankaanniemi perussuomalaisista ovat käyneet selostamassa sote-asioita puheenjohtajanelikolle.

Sosiaali- ja terveysasioista ei odoteta valmista neuvottelutulosta vielä lähipäivinä. Ryhmä on teettänyt laskelmia eri ratkaisuvaihtoehdoista.

Puheenjohtajat saivat raportin myös työelämän asioista. Kuultavina kävivät Hyvinvointi syntyy työstä -reformipöydän puheenjohtaja Arto Satonen (kok.), perussuomalaisten Matti Putkonen, RKP:n Otto Andersson ja kristillisdemokraattien Sari Tanus.

Niin ikään raporttinsa puheenjohtajille kävivät antamassa turvallisuutta ja oikeusasioita käsittelevän ryhmän jäsenet, muuan muassa ryhmän puheenjohtaja Antti Häkkänen (kok.) ja perussuomalaisten Mari Rantanen.

Puolueiden puheenjohtajien kokouksessa on puoliltapäivin tauko, koska ainakin Petteri Orpo (kok.) ja Sari Essayah (kd.) käyvät kuuntelemassa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin puhetta.

Suosittelemme sinulle