RKP-nuorten puheenjohtaja marssi ulos Säätytalolta – Orpo: Varmasti kaikissa puolueissa niitä, joille ratkaisut ovat olleet kipeitä
Hallitusneuvottelut jatkuvat. Seuraamme niitä tässä päivittyvässä artikkelissa.
Tekijät
Kristiina Tolkki
Marica Paukkeri
Ari Hakahuhta
Olli Lindqvist
Varpu Helpinen
Tiina Jutila
Kari Ikävalko
Anna Näveri
Päivi Lakka
Ville Laakso
Terhi Toivonen
Jyrki Hara
Hallitusneuvottelut jatkuvat
Hallitusneuvotteluiden viides viikko on käynnistynyt sen jälkeen, kun puolueet pääsivät viikonloppuna sopuun ilmastopolitiikan ja maahanmuuton päälinjauksista.
RKP ei hyväksynyt maahanmuutosta tehtyä linjausta sellaisenaan, vaan toivoi siihen muutoksia. Osa puolueen toivomista muutoksista meni läpi ja osa ei.
Säätytalolla on edelleen jäljellä vaikeita ratkottavia asioita, kuten sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus, talouden raamit sekä työllisyystoimet.
Hallitusneuvotteluihin osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.
Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) pitää edelleen kiinni tavoitteestaan, että hallitusohjelma on valmis viimeistään juhannuksena.
Jyrki Hara
Orpo vuoden 2035 ilmastotavoitteesta: "Ilmastolaki on laki"
Orpolta kysytään, miten tuleva hallitus voi Orpon suulla sitoutua vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteeseen, kun samalla Riikka Purra sanoo, ettei tavoite ole realistinen.
Orpo viittaa vastuksessaan siihen että kyseinen tavoite on kirjattu Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimesta ilmastolakiin.
– Ilmastolakia ei avata. Minä ainakin elän oikeusvaltiossa, jossa ilmastolaki on laki.
Orpo sanoo, että aloittavan hallituksen toimenpiteitä tavoitteeseen pääsemiseksi voi jokainen aikanaan arvioida.
Orpo kuvaa myös sote-rahoituksen kasvun hillintää erittäin vaikeaksi haasteeksi, kun samalla ratkotaan akuuttia kriisiä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Jyrki Hara
Orpo: Maahanmuuttopaperiin tehtiin kymmeniä muutosesityksiä
Orpoa pyydettiin myös avaamaan, miten kompromissipaperi maahanmuutosta syntyi ja oliko perussuomalaisten Riikka Purra suoraan neuvottelemassa tuota kompromissia.
– Riikka Purra ei ole ollut siellä pöydässä, Orpo totesi.
Hän sanoi, että on luonnollista, että puheenjohtajat kuitenkin konsultoivat eri neuvottelupöytien jäseniä.
Orpo kuvasi, että maahanmuuttopaperi syntyi, kun suuri määrä kuulemisia oli käyty, minkä jälkeen maahanmuutoryhmän puheenjohtaja esitti pohjapaperin, jota käytiin ryhmässä rivi riviltä läpi.
Alkuperäiseen paperiin tuli Orpon mukaan 55 muutosesitystä. Viimeiset muutokset tehtiin, kun RKP oli lauantaina vielä esittänyt omat muutosvaatimuksensa.
Jyrki Hara
Orpo: Varmasti kaikissa puolueissa niitä, joille ratkaisut ovat olleet kipeitä
Petteri Orpolta kysyttiin, huolettaako häntä RKP:ssa nähty kuohunta, kun esimeriksi yksi puolueen neuvottelija, Julia Ståhle on poistunut neuvotteluista.
– En osaa sanoa yksittäisistä ihmisistä. Varmasti joka puolueessa on niitä, joille ratkaisut ovat olleet kipeitä, Orpo sanoi.
Orpo sanoo kiertäneensä tänään maanantaina kaikissa työtään jatkaneissa neuvottelupöydissä ja kierroksen perusteella niissä halutaan mennä eteenpäin, hän totesi.
Viikonlopun kiivaat tapahtumat käytiin Orpon mukaan vielä tänään läpi. Myös parantamista löytyi.
– On tärkeää, että sillä hetkellä kun tehdään ratkaisuja, kaikki pystyy olemaan samalla kartalla.
Orpon mukaan viime viikon "kiihdytys kohti päätöksentekoa" aiheutti sen, että aikataulu oli hyvin nopea "erityisesti RKP:n osalta ja ja erityisesti maahanmuuttopolitiikassa".
– Sen vuoksi siinä varmaan oli kipuilua ja haastetta. Muissa pöydissä tällaista ei ole ollut.
Voit seurata Orpon infoa suorana jutun pääkuvan linkistä.
Ville Laakso
RKP-nuorten puheenjohtaja marssi ulos neuvotteluista
Hallitusneuvotteluista ulosmarssineen RKP-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhlen mukaan ohjelma ei enää vastaa RKP:n tavoitteita. Kuva: Catariina Salo / Yle
Hallitusneuvotteluihin osallistunut RKP-nuorten puheenjohtaja Julia Ståhle on marssinut ulos Säätytalolta.
Hänen mukaansa hallituksen ohjelma ei enää vastaa RKP:n ja RKP-nuorten tavoitteita.
– Lauantain tapahtumien jälkeen katson, että minun on aika lähteä, Ståhle sanoo Svenska Ylelle.
Lauantaina RKP:n eduskuntaryhmä kokoontui päättämään, voiko puolue hyväksyä neuvotteluissa kirjoitetut linjapaperit tulevan hallituksen maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta. Perussuomalaiset oli vaatinut, että aiheista pitää syntyä sopu, ennen kuin neuvotteluita muista aiheista voidaan jatkaa.
Tiukan neuvottelurupeaman jälkeen kolme puolueista hyväksyi linjapaperit perjantaina, mutta RKP:n neuvotteluryhmä katsoi, että sen pitää alistaa päätös puolueen eduskuntaryhmälle. Koolle kutsuttu eduskuntaryhmä kokousti lauantaina pitkään, ja lopulta RKP ilmoitti voivansa hyväksyä kirjaukset "pienin muutoksin". Kaikkia muutoksia puolue ei kuitenkaan saanut läpi puheenjohtajapöydässä.
Ståhle kertoo lähtöajatuksen kypsyneen jo pidemmän aikaa.
Hänen mukaansa emopuolueen pitäisi lähteä kokonaan neuvotteluista. Ståhle sanoo RKP-nuorten olleen koko ajan sitä mieltä, että RKP:n ei pitäisi lähteä samaan hallitukseen perussuomalaisten kanssa.
Ståhle oli ainoa RKP-nuorten edustaja neuvottelijaryhmässä. Hän osallistui kulttuuriin, liikuntaan ja nuorisoon keskittyvään neuvottelupöytään. Pöytää vetää perussuomalaisten Ritva Elomaa.
Ville Laakso
Purra ei usko Suomen hiilineutraalisuustavoitteen toteuvan ja pitää sitä yhä typeränä
Riikka Purra kommentoi Suomen Suomen hiilineutraaliustavoitteen toteutumista.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei usko, että Suomi pystyy pitämään kiinni vuoden 2035 hiilineutraalisuustavoitteesta.
Hallituksen muodostaja, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi tänään aamun tiedotustilaisuudessaan, että Ilmastolakia ei avata. Orpon mukaan Suomi pitää kiinni tavoitteestaan olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.
Purra ei kommentoinut sitä, sitoutuuko tuleva hallitus tavoitteeseen. Hän sanoo, että asia on linjattu viime viikon lopulla hyväksytyssä ilmastotoimia koskevassa linjapaperissa.
Omana mielipiteenään hän toisti aiemman kantansa.
– En missään nimessä usko, että tätä vuotta tullaan saavuttamaan.
– Ilmasto- ja energiapolitiikkaa pitää tehdä aivan eri lähtökohdista kuin etukäteen jäädytetyistä vuosiluvuista, jotka ovat huomattavasti kunnianhimoisempia kuin muilla mailla.
Purran mukaan vuosiluvun pitäisi olla yhteydessä suunniteltuihin toimenpiteisiin.
– Mikäli ainoastaan vuosilukuina ilmastolakiin on sidottu niin paljon poliittista arvovaltaa, että sille ei voida tehdä mitään, mutta sen sijaan toimenpiteet ja ilmastopolitiikka muuttuvat pragmaattisemmaksi, voi kuvitella että olemme vielä kauempana tavoitevuodesta.
Purra muistutti, että perussuomalaisten kynnyskysymykset liittyvät siihen, että ilmastopolitiikalla ei saa heikentää ostovoimaa tai vientiteollisuuden ja yritysten kilpailukykyä.
Toimittajan kysymykseen, onko Purra muuttanut aiempaa näkemystään siitä, että tavoite on typerä, vastaus on ei.
– Olen tismalleen samaa mieltä edelleen.
Purran mukaan kaikki lähtevät siitä, että fossiilisista polttoaineista pitää päästä irti, samalla kuitenkin huolehtien huoltovarmuudesta ja kasvavan tuulivoimateollisuuden rinnalla siitä, että Suomella on säätövoimaa.
– Ja tarkoitan ihan oikeasti säätövoimaa, en sitä, että meidän ydinvoimaloita ajetaan alas, siksi että sähkö on liian halpaa.
Purra kommentoi tilannetta saapuessaan hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajien kokoukseen Säätytalolla.
Ville Laakso
Purra ei ole havainnut, että väännöstä RKP:n kanssa olisi jäänyt haavoja
Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mukaan viime viikolla ja viikonloppuna käydystä kovasta väännöstä RKP:n kanssa ei jäänyt haavoja puolueiden välille.
– En ole sellaista ainakaan puheenjohtajapöydässä havainnut. Mutta toki asiat ovat vaikeita, ja kompromissit sattuvat.
Purran mukaan vaikeimmat maahanmuuttoa ja ilmastopolitiikkaa koskevat asiat saatiin käsiteltyä viime viikon työnä syntyneissä linjapapereissa.
– Toki näissä asioissa on vielä paljon tekemistä.
Kysymykseen siitä, joutuuko eduskunnan perustuslakivaliokunta ottamaan kantaa paperihin kirjattuihin päätöksiin lainsäädäntövaiheessa, Purra muistuttaa, että perustuslakivaliokunta joutuu ottamaan kantaa hyvin moneen asiaan.
Myös maahanmuuton ja ilmastopolitiikan paperit kulkevat sitä kautta.
– Mutta jos kysymys koskee sitä, onko näissä jotain perustuslain, kansainvälisen oikeuden tai EU-lainsäädännön kannalta epäselvää, niin ei ole.
Katso Riikka Purran kommentit maanantaina, kun hän saapui puheenjohtajien kokoukseen Säätytalolle puolenpäivän jälkeen.
Ville Laakso
Takana viikko kovaa vääntöä – Purra kommentoi neuvottelutilannetta ennen kello 13:00:a
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kommentoi neuvottelutilannetta medialle Säätytalolla ennen kello 13:00 alkavaa puheenjohtajien kokousta.
Neuvottelut ovat maanantaina jatkuneet kaikissa aihepöydissä.
Takana on viikko, joka keskittyi perussuomalaisten vaatimuksesta ainoastaan maahanmuuton ja ilmastopolitiikan kysymyksiin.
Perussuomalaiset halusi, että puolueelle tärkeissä asioissa saavutetaan yhteinen linja ennenkuin neuvottelut voivat jatkua muista aiheista.
Vääntöä käytiin etenkin perussuomalaisten ja RKP:n välillä. Takaraja oli asetettu perjantaihin, ja tuolloin puheenjohtajat kertoivat, että maahanmuuton ja ilmastotoimien osalta on saavutettu yhteinen linja.
RKP:n neuvotteluryhmä kuitenkin ilmoitti, että se ei voi omin päin hyväksyä linjapapereita, vaan asia alistettiin puolueen eduskuntaryhmän päätettäväksi.
Koolle kutsuttu eduskuntaryhmä kokousti lauantaina pitkään, ja lopulta RKP ilmoitti voivansa hyväksyä kirjaukset pienin muutoksin. Suurin osa muutoksista hyväksyttiin muissa puolueissa, ja RKP jatkaa neuvotteluissa.
Purra kuvaili viikonloppuna, että tilanne on edelleen aika hauras.
Tänään hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) totesi neuvotteluiden aluksi, että vaikeimmat asioiksi neuvotteluissa ovat nyt soten rahoitus, talouden raamit sekä työllisyystoimet.
Päivi Lakka
Adlercreutz: RKP sai poistoja, muutoksia, rajauksia ja tarkennuksia
RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz toteaa, että puolue on tyytyväinen viikonloppuna saamiinsa muutoksiin koskien maahanmuuton tekstejä.
– Saimme poistoja, muutoksia, rajauksia ja tarkennuksia. Paperi on nyt parempi.
– Rohkaisevaa on se, että ne olivat täysin mahdottomia pari päivää aikaisemmin ja nyt ne olivat täysin hyväksyttäviä, Adlercreutz totesi Säätytalolle saapuessaan.