Hyppää sisältöön

Kansallisoopperan väki lähtee tien päälle, siihen tarvitaan seitsemän junanvaunua ja yksitoista rekkaa – kiertue alkaa Oulusta

Kansallisooppera ja -baletti tekee historian mittavimman kotimaan kiertueen. Liikkeellä on lähes 300 henkeä.

Kansallisoopperan ja -baletin kiertuetta harjoiteltiin studiossa Vantaalla. Yle teki kierroksen kulisseissa.
Jonni Aromaa

Yksityisyys on tipotiessään, kun ryhmä oopperalaulajia istuu maskissa studiolla Vantaalla.

Tilat vaikuttavat ahtailta, ja sitä ne ovatkin oopperataloon verrattuna.

Oopperalaulaja Johanna Lehesvuori kertoo, että kiertueella kaikki on toisin kuin Kansallisoopperassa.

– Olemme pois kotoa ja oopperalta. Jaamme kiertueella tosi paljon tiloja keskenämme. Ahdasta on kaikilla tavoin, Lehesvuori sanoo.

Kansallisooppera ja -baletti tekee historian mittavimman kotimaan kiertueen. Tien päälle lähtee lähes 300 henkeä: oopperan orkesteri ja kuoro, solisteja, tanssijoita, puvustajia, maskeeraajia ja teknikoita. Ammattinimikkeiden lista on pitkä.

Kiertue alkaa Oulusta 6.5. ja päättyy Turkuun saman kuun 25. päivä. Välillä pysähdytään Rovaniemellä, Joensuussa ja Helsingin jäähallissa.

Oopperatalo Helsingissä on remontissa. On hatunnoston paikka, että Kansallisooppera- ja baletti ratkaisee tilanteen esiintymällä Helsingin ulkopuolella aina Lappia myöten.

Sopraano Johanna Lehesvuori Kati Räsäsen meikattavana.
Oopperalaulaja Johanna Lehesvuori maskissa. Hän valmistautuu italialaiseen klassikkoaariaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kansallisooppera ei mahtunut studioon

Areenakiertueen nimeä kantava ohjelma on rakennettu varman päälle. Esityksessä palaset limittyvät ja lomittuvat toisiinsa. Lavalla nähdään sekä oopperan että baletin rakastettuja numeroita. Mukana on myös viihdemusiikkia.

– Esityksessä mennään ”hattua pidellen” numerosta toiseen, kiertueen ohjaaja Jere Erkkilä hehkuttaa.

Hänellä on kokemusta viihdyttävän illan luomisessa.

Erkkilä ohjasi vuonna 2022 Kansallisoopperan CirkOpera 2.0 teoksen, joka yhdisti menestyksekkäästi oopperan nykysirkukseen.

Kansallisoopperan ja -baletin liikuttaminen on logistisesti haastava operaatio. Tekniikka, puvut ja lavasteet kulkevat yhdellätoista täyspitkällä rekalla. Taiteilijakunta matkustaa puolestaan junalla. Siihen tarvitaan seitsemän vaunua.

Oopperatalo vuokrasi kiertueen harjoituksia varten Helsinki-Vantaan lentokentän liepeiltä Suomen tiettävästi suurimman studion. Se on suunniteltu elokuva- ja tv-tuotannoille, mutta katto ja seinät tulivat vastaan.

– Tämä on liian pieni Kansallisoopperalle. Lavamme mahtuu tänne juuri ja juuri, Erkkilä sanoo hymyillen.

Matadorin asuun pukeutunut esiintyjä valmistautuu.
Odotusta. Areenakiertueella nähdään katkelma Don Quijote -baletista. Kuva: Antti Haanpää / Yle

”Rakastan kiertueita”

Yksi kiertueen solisteista on balettitanssija Atte Kilpinen. Hän tanssi Hampurin baletissa vuosina 2020–22 ennen kuin palasi Suomeen. Kilpinen kertoo rakastavansa kiertueita.

– Kiersimme tosi paljon Hampurin baletin kanssa. Kiertueissa hienointa on se, että pääsemme viemään tanssia, korkeakulttuuria, kaikkien saataville.

Itse työ, tanssiminen, ei eroa kiertueella mitenkään työstä Kansallisbaletin kotipesässä oopperatalossa, mutta esiintymispaikat vaihtuvat.

– Jokaisessa kaupungissa on uusi näyttämö. Ja tällä kertaa ne ovat areenoita, esiinnymme halleissa. Koskaan ei tiedä, mitä tulee vastaan, mutta se on jännää ja kivaa, Kilpinen sanoo.

Balettitanssija Atte Kilpinen vaihtaa esiintymisasuaan.
Atte Kilpinen on tullut viime vuosina tunnetuksi Jorma Uotisen Ballet Pathétique -teoksen tulkkina. Kilpinen kuvattiin varastossa Airport-studiolla Vantaalla huhtikuussa 2023. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Kilpinen tanssii Kansallisoopperan ja -baletin kiertueella katkelman Jorma Uotisen koreografiasta Ballet Pathétique. Kilpisen hahmo on jo ikääntynyt tanssija, joka on yhä näyttämöllä.

– Uotisen teoksessa yhdistyvät tosi hienosti nykytanssi ja klassinen baletti, ja hahmoni antaa tilaa tulkitsemiselle. Tässä saa laittaa persoonansa peliin, Kilpinen iloitsee.

Elävä arkisto: Kansallisooppera 100 vuotta

Suosittelemme