Hyppää sisältöön

Liki puolet lappilaisyrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä

Työperäisen maahanmuuton tarve on Lapissa suurempi kuin maassa keskimäärin. Liki kolmannes lappilaisyrityksistä on jo rekrytoinut ulkomailta tai ainakin harkinnut sitä.

Ruskea tiilitalo, jossa rovaniemeläisiä pienyrityksiä.
Kivijalkaliikkeitä Rovaniemen Koskikadulla. Kuva: Mia Sivula / Yle
Mia Sivula

Lappilaiset yritykset haluavat lisätä työperäistä maahanmuuttoa enemmän kuin yritykset maassa keskimäärin. Kauppakamarin tuoreessa kyselyssä 45 prosenttia lappilaisyrityksistä piti työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä. Muualla maassa luku oli 40 prosenttia.

Kyselystä kävi myös ilmi, että ammattitaitoisen työvoiman puute rajoittaa tällä hetkellä jo merkittävästi yritysten toimintaa.

Lapissa liki kolmannes yrityksistä on jo rekrytoinut työvoimaa ulkomailta tai ainakin harkinnut sitä. Koko maassa neljännes yrityksistä on harkinnut rekrytointia tai jo rekrytoinut ulkomailta.

Lapin kauppakamarin edunvalvontapäällikkö Hanna Baas kertoo kauppakamarin tiedotteessa, että Lapissa yritykset matkailusta teollisuuteen kamppailevat osaavan työvoiman saatavuuden kanssa.

– Yritysten viesti on kyselyn tuloksissa selkeä: meidän tulee katsoa kansainvälisille markkinoille. Nyt alkavalla hallituskaudella on otettava kaikki keinot käyttöön tämän haasteen ratkaisemiseksi.

Kauppakamarit ovat yhteisesti esittäneet, että tulevan hallituksen tulisi ottaa yhdeksi kärkihankkeekseen työperäisen maahanmuuton lisäämisen Suomessa.

Kauppakamarien talouskyselyyn vastasi 1 560 yritystä eri toimialoilta Suomessa. Lapista kyselyyn vastasi 53 yritystä.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme