Hyppää sisältöön

Avarnin järjestyksenvalvojat hakkasivat puolustuskyvyttömiä ja jopa lapsen, epäilee poliisi – esitutkinnassa paljastui lisää uhreja

Poliisin mukaan rikoksista epäiltyjä järjestyksenvalvojia on kaikkiaan 12 ja tapauksia yli 30.

Avarn Securityn logo Helsingin päärautatieasemalla joulukuussa.
Järjestyksenvalvovat veivät heikommassa asemassa olleet uhrit syrjemmälle ja hakkasivat heitä muun muassa teleskooppipatukoilla, epäilee poliisi. Kuva: Silja Viitala / Yle
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Avarn Securityn työntekijöihin liittyvän rikoskokonaisuuden esitutkinta on valmistumassa.

Itä-Uudenmaan poliisi on tutkinut laajaa pahoinpitelykokonaisuutta, jossa kaikkiaan 12:ta samassa yrityksessä järjestyksenvalvojana työskennellyttä henkilöä epäillään useista eriasteisista pahoinpitelyistä pääkaupunkiseudun alueella.

Heistä yhdeksän on niin sanottuja päätekijöitä, joihin on tutkinnan aikana kohdistettu eriasteisia pakkokeinoja. Heitä epäillään useista rikoksista.

– Väkivaltarikosten lisäksi henkilöiden epäillään syyllistyneen virkavelvollisuuden rikkomiseen sekä virka-aseman väärinkäyttöön, kertoo rikoskomisario Krista Vallila poliisin tiedotteessa.

Tapauksista noin 16 siirtyy syyttäjälle tämän viikon loppupuolella ja loput vielä toukokuun alkupuolella. Tapauksia on yhteensä reilu 30, mutta tarkka määrä täsmentyy myöhemmin.

Rikoskokonaisuuden vakavin teko kohdistui lapseen
Rikoskomisario Krista Vallila kertoo järkyttävistä teoista audiossa.

Uhreina päihtyneitä ja puolustuskyvyttömiä

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet järjestysvalvojien työaikana kyseessä olevan yrityksen valvonta-alueilla Helsingissä, Vantaalla ja Espoossa junaradan lähettyvillä.

Epäillyissä rikoksissa ei ole yhtä yhteneväistä tekotapaa, mutta niitä kaikkia yhdistää järjestyksenvalvojan toimivallan räikeä ylittäminen sekä rikoksen uhrien nöyryytys ja alistaminen.

Poliisin mukaan uhreja on uhkailtu ja heitä on pahoinpidelty muun muassa potkimalla sekä nyrkeillä ja teleskooppipatukalla lyömällä. Joissain tapauksissa maassa maanneita uhreja on sumutettu perusteettomasti OC-kaasulla.

– Väkivallanteot ovat kohdistuneet pääsääntöisesti heikommassa asemassa oleviin, kuten päihtyneisiin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin sekä erilaisiin vähemmistöryhmiin, Vallila jatkaa.

Vallila kertoo Ylelle, että yksi vakavimmista teoista kohdistui selkeästi alaikäiseen lapseen. Hän ei kuitenkaan kerro uhrin tarkkaa ikää.

Veivät uhrit syrjemmälle ja kuvasivat tekoja

Poliisin mukaan epäillyissä rikoksissa järjestyksenvalvojat ovat kuljettaneet heidän työtehtävillään kohtaamansa uhrit suojaisampaan paikkaan juna-asemien läheisyydessä, jonka jälkeen he ovat pahoinpidelleet uhrit.

– Yhdessä teossa on voinut olla läsnä viisikin järjestyksenvalvojaa. He ovat toimineet vähintään pareittain, kertoo Vallila.

Epäillyt ovat kuvanneet osan teoista. Tallenteita on poliisin mukaan jaettu epäiltyjen kesken.

Osa teoista on tallentunut valvontakameroihin. Poliisin mukaan järjestyksenvalvojat ovat pyrkineet myös välttämään tekojen päätymistä valvontakameroihin viemällä uhrit sivummalle.

Rikosten sarja paljastui sivullisen ilmoituksesta

Rikoskokonaisuus paljastui poliisille, kun yksittäinen sivullinen ilmoitti poliisille pahoinpitelystä. Poliisin tutkimat tapaukset ovat tapahtuneet toukokuun ja joulukuun 2022 välisenä aikana.

Rikoksista epäillyt järjestyksenvalvovat olivat töissä turvallisuuspalveluita myyvässä Avarn Securityssä. Heidät on irtisanottu rikosepäilyjen vuoksi.

Tapaus on herättänyt paljon julkista keskustelua. Myös poliisin mielestä rikosepäilyjen paljastuminen on yhteiskunnallisesti merkittävää.

Tapauksessa järjestyksenvalvojat käyttävät julkista valtaa, koska heidät on lain nojalla asetettu poliisin avuksi liikenneasemille, kauppakeskuksiin sekä joukkoliikenteeseen ylläpitämään yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

– Pidän kokonaisuutta varsin valitettavana, koska kyse on sellaisen joukon epäillyistä rikoksista, joiden tarkoitus on suojata muiden turvallisuutta ja perusoikeuksia. Kun heitä epäillään rikoksista, niin kyse on huolestuttavasta tapauksesta, sanoo Vallila.

Hän kertoo Ylelle, että teoille ei esitutkinnassa selvinnyt varsinaista motiivia.

Epäillyt itse ovat kiistäneet syyllistyneensä asiassa rikoksiin.

Suosittelemme