Hyppää sisältöön

Jänkäderby ratkaisee Lapin jalkapallomestaruuden – TP-47:n kapteeni: ”Kyllä se aina sytyttää, kun pääsemme lappilaisten kesken mittelöimään”

Rovaniemen Palloseura ja Tornion Pallo -47 käyvät taistoon Lapin jalkapalloherruudesta. Miesten jalkapalloa pelataan Lapissa ylimmällä sarjatasolla Kakkosessa.

Tornion pallo- 47 miesten jalkapallon kakkosta pelaava edustusjoukkue Puuluodon kentällä ryhmäkuvassa.
Puuluodon kentällä Torniossa harjoitteleva TP-47 kohtaa Rovaniemen Palloseuran joukkueen viikonlopun ottelussa. Kuva: Jari Peltoperä / Yle
Jari Peltoperä,
Juha Mäntykenttä

Lauantaina käydään miesten jalkapallossa tämän kesän ensimmäinen niin kutsuttu Jänkäderby, kun Rovaniemellä keskuskentällä kohtaavat RoPS ja TP-47.

Pitkä matka on tultu siitä, kun molemmat joukkueet pelasivat Veikkausliigassa. TP-47 ja RoPS pelasivat jalkapallon korkeimmalla sarjatasolla Veikkausliigassa kausina 2004 ja 2005. Täksi kaudeksi TP-47 nousi suomalaisen jalkapallon kolmanneksi korkeimmalle tasolle Kakkoseen.

Joukkueet koostuvat nuorista pelaajista, joista suurin osa on seurojen omia kasvatteja.

Tornion Pallo -47:n kapteeni Joona Konttajärvi kertoo, että Kakkosen kausiohjelmasta katsottiin ensimmäisenä milloin on Ropsia vastaan pelit.

– Kyllä se aina sytyttää, kun pääsemme lappilaisten kesken mittelöimään. Paljon on molemmissa joukkueissa toisilleen tuttuja pelaajia.

Tornion Pallon valmentaja Janne Oksala johdatti joukkueensa sarjanousuun viime syksynä Kolmosesta Kakkoseen.

– On varmasti tasainen ja tiukka ottelu tulossa, tunteitakin pelissä. Vaikka RoPS:lla on enemmän kokemusta Kakkosen peleistä, niin uskon, että pystymme vastaamaan haasteeseen.

Tornion Pallo-47 valmentaja Janne Oksala Tornion Puuluodon kentällä.
TP-47 valmentaja Janne Oksalan mukaan sarjanousija on valmis kesän koitoksiin. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Janne Oksalan mukaan torniolaisten ensimmäinen tavoite kaudelle on pysyä Kakkosessa.

– Talvi oli vähän haastavampi valmistautumisen osalta, vaikka joukkue on pysynyt hyvin kasassa viime vuodesta. Pojat ovat menneet siviilielämässä eteenpäin. Osa opiskelee ja on töissä Oulussa ja neljä pelaajaa on myös armeijassa.

Torniolaisten kapteeni Joona Konttajärvi lähtee luottavaisin mielin pelaamaan sarjaporrasta ylemmälle tasolle.

– Porukka on hitsautunut hyvin yhteen. Suurin osa pelaajista on Meri-Lapista ja ollut monta vuotta yhdessä. Lisäksi saatiin muutama uusi kaveri vielä siihen. Uskon, että kesällä nähdään tosi kova torniolainen joukkue.

Rovaniemen Palloseuran oma kasvatti Alex Tolra on valmiina kauteen. Pelaaja seisoo kuvassa Rovaniemen Keskuskentällä.
Rovaniemen Palloseuran oma kasvatti Alex Tolra on valmiina kauteen ja torniolaisten kaatoon. Kuva: Juha Mäntykenttä / Yle

RoPSin tavoite on pitää pää pinnalla

Entinen Veikkausliigan kestoseura Rovaniemen Palloseura on ollut viime vuodet esillä lähes pelkästään taloudellisten asioiden takia. Joukkueessa marraskuussa aloittanut päävalmentaja Ville Ulanen asettaakin tulevan kauden tavoitteen maltillisesti ja hieman hämyisästi.

– Kyllä me haluamme pelata uskottavaa jalkapalloa. Olemme asettaneet joukkueen sisäisiä tavoitteita. Seura haluaa olla pinnalla kunnes aurinkoisemmat ajat koittavat, muotoilee Ville Ulanen.

Joukkueen varakapteeni 18-vuotias Rovaniemen omapoika Alex Tolra linjaa nuoren miehen varmuuden kauden tavoitetta rohkeammin.

– Olemme joukkueen kanssa asettaneet tavoitteeksi, että olemme vähintään Ykkösen karsinnoissa. Kyllä me sitä top 5 -sijoitusta lähdemme hakemaan vähintään, linjaa Alex Tolra varmuutta äänessään.

Tolran mukaan Rovaniemen Palloseuran joukkue kaudella 2023 on monessa suhteessa hyvä.

– Olemme tosi taitava Kakkosen joukkue ja yksi kovakuntoisimmista. Pystymme viemään pelejä ja hallitsemaan pelin tempoa. Kyllä varmasti pärjäämme tällä kaudella omilla vahvuuksillamme.

Edessä taistelu Lapin mestaruudesta

Heti kauden alkuun Rovaniemen Palloseura ja TP-47 kohtaavat Rovaniemellä. Ottelussa ratkaistaan jalkapallon Lapin mestaruus. Paikalliskamppailua nimitetään Jänkäderbyksi. Kaikki kauden ottelut ovat tärkeitä, mutta Tornion kohtaamisessa on Tolran mielestä aivan erityistä panosta.

– Kyllähän se on ihan eri pelata Torniota vastaan. Joukkueessa on paljon tuttuja kasvoja. Ei tässä liikaa derbyjä ole päässyt elämänsä aikana pelaamaan. Uskon, että peli on mielenkiintoinen ja paljon ihmisiä tulee katsomaan.

Häviö ei ole mahdollista kotikentällä Rovaniemellä Alex Tolran mukaan.

– Kyllä me siitä voiton otamme. Olemme sopineet, että kotikentällä ei hävitä. Uskon, että hallitaan palloa ja väsytetään vastustaja.

Päävalmetaja Ville Ulasen mukaan nälkää paikallispelin voittamiseen riittää.

– Totta kai me haluamme voittaa pelin. Nälkä on iso.

Juha Mäntykenttä kyseli viikonlopun pelipaikalla muun muassa Ville Ulasen valmentamistaktiikasta.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle