Hyppää sisältöön

Parikymmentä pohjalaista poliitikkoa pääsee vaikuttamaan tulevaan hallitusohjelmaan

Listasimme poliitikot, jotka sorvaavat hallitusohjelmaa lähiviikkoina säätytalolla. Mukana on parisenkymmentä neuvottelijaa Vaasan vaalipiiristä, hieman laskutavasta riippuen.

Anna-Maja Henriksson antaa kommentteja medialle.
Hallitusneuvottelut alkoivat toukokuun toinen päivä säätytalolla Helsingissä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitusneuvottelujen ensimmäinen viikko jatkuu säätytalolla. Työryhmissä on mukana parikymmentä neuvottelijaa myös Vaasan vaalipiiristä. Mukana on kansanedustajien lisäksi varaedustajia ja muita politiikan vaikuttajia.

Esimerkiksi ilmajokelainen kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) ja kauhavalainen varaedustaja Janne Sankelo (kok.) ovat maa- ja metsätaloutta sorvaavassa työryhmässä. Sankelo toimii työryhmän sihteerinä.

Seinäjokelainen varakansanedustaja Kati Nummensalo (kd.) sekä maalahtelainen kansanedustaja Mikko Ollikainen (r.) ovat koulutukseen ja tiedepolitiikkaan liittyvässä työryhmässä. Paula Risikko (kok.) on puolestaan pohtimassa sosiaali- ja terveyspalveluja.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuuluu puheenjohtajaryhmään. Vaasalainen kansanedustaja Joakim Strand (r.) on kasvun kaava -työryhmässä sekä viestintään ja digitalisaatioon liittyvässä jaostossa. Myös luotolainen kansanedustaja Peter Östman on mukana kestävän julkisen talouden ryhmässä sekä verotusjaostossa. Närpiöläinen Anders Norrback (r.) neuvottelee kasvun kaava -ryhmässä.

Kansanedustaja Mauri Peltokangas (ps.) istuu pohtimassa energia- ja ilmastopolitiikkaa puhtaan energian Suomi -ryhmässä.

Mukana hallitusneuvotteluissa on myös poliitikkoja, jotka eivät ole istuvia kansanedustajia tai edes varajäseniä. Rakennetun ympäristön jaostossa neuvottelevat esimerkiksi vaasalaiset Olav Jern (r.) ja Tomi Kaunismäki (kd.). Jern on entinen maakuntajohtaja ja Kaunismäki oli kansanedustajan avustajana viime istuntokaudella. Myös entinen kansanedustaja Mats Nylund (r.) on kestävä julkinen talous -työryhmässä.

Lisäksi esimerkiksi Oulun vaalipiirissä ehdolla ollut, seinäjokelaisen poliitikon Piia Kattelus-Kilpeläisen puoliso Sami Kilpeläinen (kd.) on maa- ja metsätalousjaostossa. Myös kristillisdemokraattien puoluesihteeri Elsi Juupaluoma on ”pohjalaisminiä” ja mukana neuvotteluissa.

Ryhmät neuvottelevat omasta asiakokonaisuudestaan ja valmistelevat siihen liittyviä hallitusohjelmakirjauksia. Neuvottelut alkoivat tiistaina ja jatkuvat koko viikon perjantaihin, sekä edelleen ensi maanantaista eteenpäin. Todennäköisesti neuvottelut kestävät toukokuun lopulle.

Tässä vielä listattuna pohjalaiset neuvottelijat: Anna-Maja Henriksson (r., Pietarsaari), Janne Sankelo (kok., Kauhava), Peter Östman (kd., Luoto), Mats Nylund (r., Pedersöre), Paula Risikko (kok., Seinäjoki), Mikko Ollikainen (r., Maalahti), Kati Nummensalo (kd., Seinäjoki), Joakim Strand (r., Vaasa), Olav Jern (r., Vaasa), Tomi Kaunismäki (kd., Vaasa), Anders Norrback (r., Närpiö), Juha Mäenpää (ps., Ilmajoki), David Petterson (kd., Pedersöre), Mauri Peltokangas (ps., Kokkola), Håkan Omars (r., Vaasa), Gun Kaptens (r., Luoto), Leo Byskata (kd., Kokkola) ja Hanna-Lea Ahlskog (kd. Kokkola).

Artikkelia täydennetty 4.5.2023 klo 10:07: lisätty Kaptens ja Byskata.

Artikkelia täydennetty 5.5.2023 klo 20:07: lisätty Ahlskog ja korjattu Byskatan kotikunta.

Suosittelemme sinulle