Hyppää sisältöön

Kalastusrajoitukset laajenemassa saimaannorpan suojelemiseksi – Puruvedelle luvassa uusia rajoituksia touko-kesäkuussa

Kevään pesälaskennoissa on havaittu muutaman kuutin syntyneen kalastusrajoitusalueiden ulkopuolelle ja reuna-alueille. Metsähallitus asettaa uusia rajoituksia kuutin pesäpaikan ympärille.

Saimaannorppa makaa kiven päällä Saimaalla.
Kalastusrajoituksilla ennaltaehkäistään esimerkiksi kuuttien takertuminen kalaverkkoihin ja hukkuminen. Arkistokuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Henni Jokinen

Kalastusrajoituksia pyritään laajentamaan Puruvedellä, Etelä-Saimaalla ja Pihlajavedellä. Syynä kalastusrajoituksille on saimaannorpan suojelu.

Tähän mennessä pesälaskennoissa on havaittu kahden kuutin syntyneen kalastusrajoitusalueiden ulkopuolelle ja kolmen syntyneen reuna-alueille.

Saimaannorpan suojelemiseksi metsähallitus asettaa uusia kalastusrajoituksia Puruvedelle touko-kesäkuun aikana.

Puruveden ensimmäinen kuutti syntyi keväällä 2018, minkä jälkeen kuutteja on syntynyt Puruveden alueella laajemminkin. Saimaannorppakannan kasvu on kannustanut norppia palaamaan alueille, joilta ne ovat aiemmin ihmisen toiminnasta johtuen hävinneet.

Pohjois-Savon ely-keskus aloittaa lisäksi neuvottelut vesialueen omistajien kanssa. Kalastusrajoitusten asettamisen edellytyksenä on osakaskuntien päätös.

Rajoitusalueiden ulkopuolelle ja reuna-alueille syntyneiden kuuttien määrä saattaa ely-keskuksen tietojen mukaan vielä kasvaa. Tästä johtuen suojelualueen laajentamiselle voi olla tarve. Kalastusrajoituksilla ennaltaehkäistään esimerkiksi kuuttien takertuminen kalaverkkoihin ja hukkuminen.

Metsähallitus tiedottaa kaupalliseen kalastukseen ja vapaa-ajankalastukseen myönnettävien lupaehtojen muutoksista verkkosivuilla www.eraluvat.fi. Voimassa olevat kalastusrajoitukset löytyvät osoitteesta www.kalastusrajoitus.fi.

Suosittelemme