Hyppää sisältöön

Ammattiliitoilta lakkovaroitus yksityiselle sosiaalipalvelualalle – katso lista hoivakodeista ja päiväkodeista, joita lakko uhkaa

Liittojen lakkovaroitus koskee useita Attendon ja Esperi Caren hoivakoteja sekä yksityisiä päiväkoteja.

Vanhus kahvin ääressä.
Lakkovaroituksen piirissä ovat kohdennetut ympärivuorokautisen palveluasumisen ja varhaiskasvatuksen yksiköt. Arkistokuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Useat ammattiliitot ovat kertoneet torstaina lakkovaroituksista yksityiselle sosiaalipalvelualalla. Lakot kohdistuvat ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ja yksityisiin päiväkoteihin.

Lakoista ovat kertoneet muun muassa Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super, Tehy, Erto, ammattiliitot Jyty sekä JHL ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.

Palveluasumista koskeva lakko kestää viisi vuorokautta. Sen on tarkoitus alkaa 23. toukokuuta ja päättyä 27. toukokuuta. Lakko osuu muun muassa Attendon, Esperi Caren ja Mehiläisen hoivakoteihin.

Esimerkiksi ammattiliitto Jyty kertoo tiedotteessaan, että työnseisauksen ulkopuolle rajautuvat ”asiakkaan terveydentilasta johtuvat, työntekijän jatkuvaa ja välitöntä läsnäoloa edellyttävät tehtävät, joiden suorittaminen on välttämätöntä asiakkaan hengen vaarantumisen ehkäisemiseksi”.

Superin tiedotteessa mainitaan, että hyvinvointialueella on lakiin perustuva velvollisuus turvata asiakas- ja potilasturvallisuus, jos yksityinen työnantaja ei siihen pysty.

Hyvinvointialue voi esimerkiksi ottaa hoivakodin toiminnot haltuunsa, mikäli asiakas- ja potilasturvallisuus sitä edellyttää. Hyvinvointialue voi myös siirtää asiakkaat tarvittaessa omiin toimipisteisiinsä, Super kertoo.

Päiväkodit menevät lakkoon kahdeksi päiväksi

Yksityisiä päiväkoteja koskeva lakko on kaksipäiväinen. Sen on määrä alkaa 23. toukokuuta kello 00.01 ja päätty 24. toukokuuta kello 23.59. Lakko koskee muun muassa useita Norlandia-konsernin, Pilke-päiväkotien ja Touhulan yksiköitä.

Yksityiselle sosiaalipalvelualalla alkoi tämän viikon tiistaina kaksiviikkoinen ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee yli 70 000 palkansaajaa. Alan työehtosopimusneuvottelut kariutuivat tuloksettomina huhtikuun lopussa.

Valtakunnansovittelijalta neuvottelukutsu mahdollisimman pian

Ammattijärjestöjen mukaan syynä työtaistelutoimiin on se, että kevään aikana käydyt neuvottelut yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksesta päättyivät tuloksettomina 30. huhtikuuta.

Ammattijärjestöt ovat vaatineet toimialalle yli 13 prosentin palkankorotuksia runsaan kahden vuoden ajalle, sekä useita kustannuksia lisääviä tekstimuutoksia. Vaatimus on lähes kaksinkertainen verrattuna TES-kierroksen yleiseen palkankorotuslinjaan, joka on kahdessa vuodessa 7 prosenttia.

Hyvinvointiala HALI ry:n työmarkkinajohtaja Tuomas Mänttäri muistuttaa, että toimialalla ei ole varaa ammattijärjestöjen vaatimiin palkankorotuksiin.

– Työnantaja on tullut ammattijärjestöjä vastaan esityksellä, joka olisi kahdessa vuodessa 9,2 prosenttia. Tämä ei kuitenkaan ole riittänyt, Mänttäri sanoo.

Hänen mukaansa mahdollisen lakon aikana työtehtävien hoitaminen pelkin esimiesvoimin on mahdotonta. Sosiaalipalvelut ja varhaiskasvatuspalvelut ovat tiukkojen henkilöstömitoitusnormien piirissä.

– Eihän se riitä, että esimiehet pyörittävät vanhusten palvelutaloa, koska siellä on oltava riittävä henkilöstö, jotta asiakasturvallisuus voidaan taata, sanoo Mänttäri.

Käytännössä osa yksiköistä olisi pakko sulkea lakon ajaksi.

Mänttäri myös ihmettelee miten kaikki lakkovaroituksen antaneet ammattiliitot eivät rajanneet työtaistelutoimien ulkopuolelle akuutisti henkeä ja terveyttä vaarantavia työtehtäviä.

– Tämä yllätti. Suurimmat järjestöt Tehy, Super ja Erto jättivät rajauksen pois, kun muut tekivät niin lakkoilmoituksissaan, kertoo Mänttäri.

– Jokainen ymmärtää, että kun lakonuhkaa vaikka vanhusten tehostetun palveluasumisen yksikköä viideksi päiväksi, niin sehän on vakava terveysuhka, jos kukaan ei ole asukkaita hoitamassa.

Mänttäri kertoo, että hän on jo keskustellut valtakunnansovittelijan kanssa ja kutsu sovittelijan pöydän ääreen tulee mahdollisimman pian.

Täydennetty 4.5.2023 kello 14.25: lisätty kappaleet potilasturvallisuuden takaamisesta Superin tiedotteen pohjalta ja väliotsikko.

Juttua korjattu klo 13.47. Lakot alkavat toukokuussa, eivät huhtikuussa.

Täydennetty 4.5.2023 kello 16.25 HALI ry:n työmarkkinajohtajan Tuomas Mänttärin haastattelu.

Täydennetty 4.5.2023 kello 17.28 Mänttärin kommenteilla.

Suosittelemme