Hyppää sisältöön

Sanna Marinin poissaolo Zelenskyin ja Pohjoismaiden pääministerien huippukokouksesta ihmetyttää – näin presidentin kanslia vastaa

Kuuden valtionpäämiehen tapaamisessa ei presidentin kanslian mukaan voida harjoittaa ”kahden lautasen politiikkaa”.

SDP:n puoluejohtaja Sanna Marin hallitusneuvottelujen lehdistötilaisuudessa Eduskunnassa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) osallistui työlounaalle ennen huippukokousta. Arkistokuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Olli-Pekka Toivanen,
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Toimitusministeristön pääministeri Sanna Marinin (sd.) poissaolo keskiviikon huippukokouksesta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Pohjoismaiden pääministerien kanssa on herättänyt ihmetystä etenkin sosiaalisessa mediassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi Zelenskyin vierailun ja Pohjoismaat-Ukraina-huippukokouksen Suomessa. Marin osallistui ennen kokousta työlounaalle, johon osallistui lisäksi ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Marin ja Zelenskyi myös keskustelivat kahden kesken.

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi Twitterissä torstaina kolmen kohdan listan, jossa Marinin poissaoloa huippukokouksesta perusteltiin.

Ensimmäisessä kohdassa kerrotaan Zelenskyin vierailun noudattaneen virallista valtionpäämiehen vierailun kaavaa, johon sisältyy kahdenvälinen tapaaminen ja delegaatiokeskustelu.

– Nyt presidentti Niinistön kutsusta myös pääministeri oli ensimmäistä kertaa ulkoministerin lisäksi mukana työlounaan yhteydessä käydyssä delegaatiokeskustelussa, kansliasta kerrotaan.

Toisessa kohdan mukaan muiden Pohjoismaiden pääministerien kutsuminen keskusteluun oli Zelenskyin toive.

Keskustelujen pohjalta syntynyt julkilausuma valmisteltiin presidentin kansliassa etukäteen ja se käsiteltiin valtioneuvoston kanslian, ulkoministeriön sekä muiden Pohjoismaiden pääministerien kanssa.

Kolmannessa kohdassa päästään siihen, miksi vain Niinistö osallistui huippukokoukseen. Kuuden valtionpäämiehen tapaamisessa ei kanslian mukaan voida harjoittaa ”kahden lautasen politiikkaa”.

Termillä viitataan malliin, jossa Suomea edustavat sekä presidentti että pääministeri. Kahden lautasen malli oli käytössä Suomen EU-jäsenyyden alkuaikoina, mutta jo yli kymmenen vuoden ajan on ollut käytäntönä, että Suomen edustaja EU-huippukokouksissa on pääministeri.

– Suomessakin siitä (kahden lautasen politiikasta) luovuttiin, koska se herätti muissa ihmetystä, kansliasta kerrotaan.

Huippukokouksen keskustelujen asialistalla olivat Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Pohjoismaiden tuki Ukrainalle, Ukrainan EU- ja Nato-suhteiden kehitys sekä Ukrainan aloite oikeudenmukaiseksi rauhaksi.

Muokattu kahden lautasen mallia selittävää kappaletta STT:n tietojen pohjalta 4.5.2023 kello 17.52.

Tarkennettu alkuun Marinin olevan toimitusministeristön pääministeri kello 17.41.

Lue lisää:

Zelenskyi kertoi tulleensa Suomeen hakemaan aseapua: ”Pidämme teidän lentokoneistanne”

Nato-Suomi on entistä tärkeämpi Ukrainalle, arvioivat tutkijat – ”Suomi näyttäytyy esimerkkinä ja toivona”

Suosittelemme sinulle