Hyppää sisältöön

Perämeren rannoilta pyydetty kymmeniä supikoiria ja minkkejä – pyynti turvaa lintujen pesintärauhaa

Taantuneiden vesilintukantojen turvaamiseen tähtäävää pyyntityötä tehdään Perämeren rannikolla Torniosta Siikajoelle ulottuvalla alueella.

Ruskeaan takkiin pukeutunut mies asettelee korkeaan heinikkoon kyykistyneenä kapeaa ja pitkää puista laatikkoa maahan. Laatikossa on numero 21. ja Helmi-kosteikkoprojektista kertova tarra.
Helmi-projektin pienpetopyynnistä Torniossa vastaava Petteri Halkola viritti minkkiloukkua Tornion Alkunkarinlahdella syksyllä 2022. Kuva: Laura Valta / Yle
Tiinamaija Rantamartti

Perämeren rannikon lintuvesiltä ja -kosteikoilta on pyydetty vuoden sisällä kymmeniä supikoiria ja minkkejä lintujen pesintärauhan turvaamiseksi. Ensimmäisen tehopyyntivuoden aikana saaliiksi saatiin 57 supikoiraa ja 38 minkkiä.

Eläinten pyynti on osa Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen Helmi-vieraspetohanketta. Pyyntityötä tehdään Perämeren rannikolla Torniosta Siikajoelle ulottuvalla alueella.

Torniossa Helmi-ohjelmaan kuuluvat Alkunkarin, Uksein ja Pajukarin kosteikot.

Vuoden aikana 40 metsästäjää on urakoinut jo yli 4000 tuntia minkkien ja supikoirien poistamiseksi. Hanke jatkuu tämän vuoden loppuun saakka, mutta sille aiotaan hakea jatkorahoitusta.

Helmi-vieraspetohankkeeseen osallistuvat pyyntiryhmät koostuvat alueiden metsästäjistä. Pyyntiryhmän jäsenien rekrytoinnissa alueen riistanhoitoyhdistykset sekä metsästysseurat ovat toimineet aktiivisesti apuna. Pyyntiryhmien käyttöön on annettu minkin sekä supikoiran loukkuja, riistakameroita ja loukkuhälyttimiä.

Perämeren rannikolla talvipyynti on haasteellista

Vieraspetoja pyydettiin Perämeren rannikolla seitsemältä hoitoalueelta. Supikoiraa ja minkkiä esiintyy alueilla varsin vaihtelevasti.

Vieraspetoja tavataan näillä korkeuksilla kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin eteläisemmillä alueilla. Alueen vieraspetopyynnissä on myös omat haasteensa.

– Hoitoalueiden laajat pinta-alat sekä vaikeat pyyntiolosuhteet, kuten pitkä ja runsasluminen talvi sekä meriveden korkeuden vaihtelu, vaativat pyytäjiltä todellista ammattitaitoa, kertoo Perämeren alueella hankkeesta vastaava metsästyksen asiantuntija Teppo Kakkonen.

Kevään lumitilanne vaikuttaa voimakkaasti supikoirien mahdollisuuksiin etsiä ravintoa. Myös minkkien loukkupyynti on ollut kevään runsaiden lumisateiden takia erittäin haastavaa. Minkit pysyvät pitkälle kevääseen jääkannen alla piilossa.

Pienpetopyytäjien aktiivinen pyyntityö on kuitenkin palkittu, sillä Tornion hoitoalueella minkkejä on jäänyt loukkuihin haasteellisista olosuhteista huolimatta.

Suosittelemme sinulle