Hyppää sisältöön

Napoli voitti Italian mestaruuden 33 vuoden odotuksen jälkeen – turvatoimet pettivät heti pahasti

Napoli on varmistanut Italian jalkapallomestaruuden viisi kierrosta ennen päätöstä. Napoli voitti edellisen mestaruutensa vuonna 1990, jolloin joukkueen kapteenina toimi Diego Maradona.

Toimittaja Jussi Vainikka raportoi Napolin mestaruuden ratkettua Udinesta.
Timo Uusitalo,
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Napoli sinetöi jalkapallon Serie A:n mestaruutensa myöhään torstai-iltana. Sarjaa ylivoimaisesti johtavalle Napolille riitti 1–1-vierastasapeli Udinesen vieraana seurahistorian ensimmäiseen mestaruuteen 33 vuoteen.

Napoli oli voittanut edelliset Italian mestaruudet vuosina 1990 ja 1987. Tuolloin joukkueen kapteenina toimi legendaarinen Diego Maradona.

Liigan maalintekijähirmu Victor Osimhen toi Napolin toisella puoliajalla 1–1:een 52. minuutilla. Osuma oli nigerialaiskärjelle kauden 22:s Serie A:ssa. Sandi Lovric oli vienyt ottelun alussa Udinesen johtoon.

Napoli siirtyi tavoittamattomaan sarjajohtoon 16 pisteen erolla kakkosena olevaan Lazioon. Serie A:ssa pelataan vielä viisi pelikierrosta.

Napolin Victor Osimhen juhlii 1-1-tasoitusmaalia, joka takasi joukkueelle Serie A:n mestaruuden.
Napolin Victor Osimhen juhlii 1–1-tasoitusmaalia, joka takasi joukkueelle Serie A:n mestaruuden. Kuva: Getty Images

Pohjois-Italiassa Udinen stadionilla ratkaisuottelua seurasi paikan päällä 13 000 Napolin kannattajaa ja stadionin ulkopuolella 5 000. Lisäksi yli 50 000 Napolin fania hurrasi omilleen jumbonäytöltä käsin Diego Armando Maradona -kotistadionilla.

Turvatoimet pettivät pahasti

Ottelun päätyttyä ja mestaruuden ratkettua riemu repesi ja sadat fanit juoksivat kentälle.

Turvajärjestelyt pettivät pahemman kerran, sillä myös Udinesen kannattajia pääsi kentälle, eikä yhteenotoilta vältytty. Monet juoksivat pakoon takaisin katsomoon. Loukkaantumisiakin sattui, ja muutamia ihmisiä kannettiin paareilla stadionin sisuksiin.

Napolin fani juhlii mestaruutta.
Napolin kannattaja ei voi uskoa tapahtunutta. Paidassa on seuralegenda Diego Maradona, joka oli voittamassa aiempia mestaruuksia. Kuva: DeFodi Images via Getty Images
Udinese-Napoli
Udinesen kannattajia pääsi kentälle Napolin mestaruusjuhlien keskelle. Kuva: Getty Images

Päävalmentaja Luciano Spalletti ja kapteeni Giovanni Di Lorenzo kävivät tilanteen rauhoituttua kiittämässä ja huudattamassa kannattajia. Haastattelualueelle saapuneet Napolin pelaajat olivat värjänneet hiuksensa sinisiksi.

Yllätysdominointia, joka kesti loppuun saakka

Napoli on dominoinut koko sarjakauden ajan Serie A:ta, eikä se hävinnyt liigassa ennen kuin Inter voitti sen tammikuussa.

Lähtökohtaisesti Napolia ei pidetty edes mestariehdokkaana ennen kautta, sillä joukkue oli menettänyt miehistöstään kapteeni Lorenzo Insignen sekä avainpelaajat Dries Mertensin ja Kalidou Koulibalyn.

Mutta Victor Osimhenista kasvoi kauden mittaan liigan vaarallisin hyökkääjä, ja pallokikkailija Khvicha Kvaratskhelia veti samaan aikaan sensaatiomaisen kauden korvatessaan heittämällä Insignen vasemmalla laidalla.

Tittelistä lohkeaa kunniaa myös Napolin innovatiiviselle valmentajavelho Luciano Spalletille, joka oli aiemmin johtanut Romaa ja Interiä sekä voittanut Pietarin Zenitille kaksi Venäjän mestaruutta.

Suosittelemme